Защо доброто ми куче става агресивно, когато е на каишка

куче агресия Снимка: iStock

З абелязали сте, че кучето ви, което обичайно си играе приятелски с останалите четириноги в близкия парк, става по-агресивно, когато е на каишка, започва да лае, да се хвърля или да се върти? Е, бързаме да ви успокоим – не сте единствени!

Много собственици на домашни любимци се сблъскват с подобно поведение на питомеца им по време на разходка. И да, това напълно елиминира релаксиращата цел на излизането с косматия ви другар, превръщайки я в напрегнато очакване кога животното ще стане агресивно. 

куче агресияСнимка: iStock

Твърде голямото вълнение невинаги е нещо добро

Да имате куче, което лае и се хвърля към останалите четириноги по време на разходка, не е приятно. Професионалните треньори наричат този проблем „реактивност“ или „реактивност на каишка“ и това е наистина често срещано.

Dogsandcats.bg

Защо вашето куче лае и се хвърля към другите кучета?

„Реактивност на каишка“ или „реактивност“ е общ термин, който се използва, за да се опишат четириноги, които лаят и се хвърлят към други себеподобни. По същество, това означава, че тези животни реагират твърде силно на нещата около тях.  

Това са домашни любимци, които се провокират лесно. Те демонстрират гореспоменатото поведение, защото са стресирани, може да са уплашени, агресивни или твърде развълнувани. Поставете се на мястото на кучето – да попаднете в ситуация, в която не можете да избягате, да атакувате или да отидете да поздравите другото куче, обикновено е разстройващо. 

В повечето случаи можем да разглеждаме лаенето и хвърлянето като поведение, целящо да „увеличи разстоянието“. Или с други думи – питомецът ви се опитва да накара другото четириного да си тръгне. 

куче агресияСнимка: iStock

Изключение тук са кучетата, които лаят и се хвърлят, защото са толкова развълнувани да поздравят, че не могат да се стърпят. При тях това е по-скоро пристъп на ентусиазъм, отколкото на защитна проява.

Моето куче агресивно ли е?

В повечето случаи кучета, които лаят и се хвърлят, не са действително агресивни в традиционния смисъл. Но това зависи пряко от това какво влагате вие в това определение. 

Лаенето и хвърлянето са поведения, основани на заплаха, чиято цел е да държат другите далеч. Отново – в повечето случаи, но като цяло тук се касае по-скоро за предупреждение, отколкото за намерение за истинско насилие. 

Реактивността обикновено е ограничена само, когато животното е на каишка или се намира зад преграда. Ако питомецът ви хапе други четириноги, то вече не спада в графата „просто реагиращ“. Идентично, ако проблемите на животното се случват и във време, когато е пуснат на свобода без повод, то за него не може да се каже, че е „просто реактивен“.

кучеСнимка: iStock

Защо кучето ми лае и се хвърля към други кучета?

Има много причини защо кучето ви лае и се нахвърля върху други четириноги, когато е на повод. Тъй като няма как да попитаме домашния си любимец, можем само да гадаем. Ето някои от най-често срещаните обяснения за това поведение. 

  • Борба или бягство

Когато питомецът ви е на каишка, зад ограда, вътре в клетка или зад прозорец, той е „затворен“, а достъпът му до външния свят – ограничен. При среща с четириного, кучето ви няма много възможности. То не може да избяга (на повод е), но иска да направи нещо, за да прогони другото животно. И така, на практика кучето научава, че лаенето и хвърлянето работят. И съответно, то продължава да го прави, отново и отново. 

кучеСнимка: iStock

  • Разочарован поздрав

Някои кучета никога не се научават как да минат незабелязано покрай други четириноги, с които се разминават по улицата. Те са дружелюбни, обичат да се социализират и могат да играят с часове с останалите домашни любимци в близкия парк. Техните добронамерени собственици ги оставят да се отбият „за да поздравят“, още от времето, когато са били съвсем малки. И в един момент, когато едно такова четириного няма възможност да „каже здрасти“, виждайки друго куче, защото е на каишка, то лае разочаровано. И така до следващата среща, при която това отново се повтаря.

  • Недостатъчна социализация

Някои кучета просто не знаят как да взаимодействат с други четириноги. За това и те са нервни около други домашни любимци. Когато едно недобре социализирано куче е на каишка и не може да реагира при по-близка среща с друго животно, то става още по-стресирано. 

малко кучеСнимка: iStock

  • Непрепоръчителни техники за обучение

За съжаление, много техники за обучение всъщност могат да влошат лаенето и хвърлянето на кучето ви. Задушаване, мъмрене, напляскване, търкане или други силови начини за коригиране на поведението на животното могат да имат обратен ефект. Всичко стряскащо и дори леко неприятно, може да накара питомецът ви да се страхува/подозира/подхожда агресивно към останалите кучета и хора, които срещне навън.

Разбира се, не всички страхливи и срамежливи кучета започват да лаят и да се хвърлят към събратята си по време на разходка. Това поведение има и генетичен компонент – някои породи са по-склонни да развият този проблем от други. 

Съчетайте това с вътреутробно излагане на хормони, опит в ранния живот с котилото и развъдника, продължаваща социализация и обучение...И сами виждате, че става много трудно да се посочи една конкретна причина за лаенето и хвърлянето напред на вашето куче.

Вижте още: 

Какво казва лошото поведение на кучето ви за вас

Защо кучешката игра понякога се превръща в бой?

 

 

 

Виж още