Какво ни казва кучето чрез лая си

куче Снимка: iStock

С ъвсем естествено е кучетата да лаят, хленчат или вият от време на време. По този начин четириногите общуват с хората и изразяват себе си по свой, вокализиран начин. Понякога това може да е, за да ни алармират за приближаваща се опасност, в опит да ни защитят или предпазят от вреда. В други случаи обаче, лаенето им сякаш няма смисъл и цел, прекомерно е и изглежда, че се случва без да има реално значение.

кучеСнимка: iStock

Кога кучето лае?

Кучетата лаят по различни причини, а не само, защото могат (макар понякога да изглежда точно така). Те не го правят с цел да ви дразнят, нито да предизвикват справедливия гняв на съседите ви. Кучешкият лай не е породен от злоба, нито от желание за отмъщение.

Dogsandcats.bg

Някои породи кучета са по-склонни да лаят повече, отколкото други.Наричаме го степени на „гласовитост“, когато говорим за различните скали, по които оценяваме тези звуци. В миналото повечето от породите, които са над 8/10 по тази скала, са били отглеждани и поради причината, че лаят силно и предупреждават стопаните си за опасност. Те са използвани за пазачи на дома и вещите на семейството си и това им качество е било много ценено.

кучеСнимка: iStock

Ако искате да се научите да контролирате поведението на домашния си любимец и той да лае само тогава, когато има нужда, а не самоцелно, то трябва да започнете от разбирането защо кучето ви лае:

  • Предупреждение

Естествено е кучето да лае, когато на вратата има някои или непознат минава покрай оградата на къщата ви. Домашният ви любимец реагира така, защото усеща някакъв вид заплаха и сякаш казва на останалия свят „Аз съм тук, за да пазя и защитавам това място, за това – по-добре стойте далеч!“. Звукът на този вид лай е остър, силен и авторитетен. Най-често продължава малко, след като потенциалната опасност е извън обсега на четириногото.

  • Безпокойство

Лаенето, причинено от тревога, често изглежда като акт на самоуспокояване за много кучета. Често то е с висок тембър, придружено е с хленчене. Среща се при домашни животни, чиито собственици ги оставят често сами.

кучеСнимка: iStock

  • Търсене на внимание

Когато чуете този лай, няма как да го сбъркате. С него кучето сякаш казва „Хей! Хей! Виж! Ето ме!“. Понякога, ако отглеждате повече от едно куче в дома си, то може да се присъедини и двете да лаят заедно, за да привлекат внимание. Почти като тоновете, които издава хленчещо дете.

  • Игривост/вълнение

Този тип лай е особено често срещан при по-малки кученца. Той е дори леко музикален, напевен и се случва, докато играят със стопанина си или с други кучета. Можете да чуете и развълнувания лай малко преди разходка, когато четириногите знаят, че им предстои да излязат навън с вас.

кучеСнимка: iStock

  • Отговор на други кучета

Това е познат сценарий. Едно куче на улицата задава тон и започва да лае, а в даден момент всички домашни любимци в квартала, блока или етажа ви започват сякаш да му пригласят. В този случай лаят е силен, но за сметка на това – кратък. 

кучеСнимка: iStock

  • Скука

Лаят на отегчено от живота си куче звучи сякаш само, за да може то да чуе собствения си глас. Макар да е досадно за околните, най-вече за съседите, това всъщност е много тъжно. Защото отегчените кучета често лаят, за да освободят излишната енергия, а понякога – от самота.

Кога лаенето се превръща в проблем?

Честото и прекомерно лаене на кучето ви е поведение, което няма да се промени без вашата намеса. Вие – стопаните на животното сте тези, които трябва да определят причината защо то лае, както и да предприемат мерки, за да се справят с нейния първоизточник. 

кучеСнимка: iStock

Ако лаят на домашния ви любимец изглежда свързан със страх или безпокойство, тогава може да се наложи да направите посещение при вашия ветеринарен лекар. На първо място той ще изключи медицинските причини за поведението на кучето и би могъл да ви препоръча лекарства, които да помогнат срещу тревожността.

В повечето случаи можете да ограничите лаенето при кучето си още с ученето на основните команди, повече умствена стимулация и упражнения. Ако се превърне в устойчив проблем, може да се наложи да се обърнете към треньор или специалист по поведенчески проблеми при кучета. Най-важното обаче, което в никой случай не бива да правите, е да игнорирате проблема.

 

Вижте още: 

Как да спрем кучето да лае, когато не сме у дома

Уморавят ли се кучетата да лаят

Виж още