Защо кучето ми лае по всичко по време на разходка?

куче лае улица Снимка: iStock

К огато кучето ви лае постоянно по време на разходка, може би ви се иска да прекратите по-бързо излизането си и по-скоро да се приберете у дома. Четириногите джафкат по редица причини, което означава, че разбирането защо питомецът ви произвежда този излишен шум може да ви помогне да го прекратите. 

След като разберете защо кучето ви лае по всичко по време на разходка, постарайте се да избягвате определени тригери при ежедневните си излизания. А след това, чрез команди и положително подсилване, тренирайте животното така, че да се научи да се фокусира върху вас и да не лае, щом му кажете да не го прави.

куче щастливоСнимка: iStock

Кучета, които лаят много

Колкото и досадно да изглежда за нас, кучетата лаят по различни причини, които за самите тях са съвсем логични. В някои случаи те се териториални, тъй като защитават дома, двора или алеята си, когато непознат човек минава по нея. В други случаи домашният ви любимец може да лае, за да поздрави друго животно или човек, когато сте на разходка. А понякога, когато едно четириного лае непрекъснато, това може и да е, защото чува други кучета да го правят и иска да се присъедини към тях по социален начин, макар и от съседната пряка!

Dogsandcats.bg

куче лае улицаСнимка: iStock

Сменете пейзажа 

Ако разберете какъв е тригера на кучето ви, то може и да успеете да ограничите това поведение. Например, ако знаете, че питомецът ви започва да лае като луд, когато види пощальона на тротоара, пресечете улицата. Ако домашният ви любимец джафка по всичко по време на разходка, преценете – има ли зони от обичайния ви маршрут, където животното е по-вокално?

Ако забелязвате, например, че се напряга, когато види онзи пухкав бял Пудел, който се разхожда в 15 часа, то променете маршрута си, за да избегнете това конкретно куче. 

куче лаеСнимка: iStock

Разсейвайте и хвалете

Кучетата, които лаят много често могат да бъдат разсеяни с лакомства и малко положително подсилване по време на дресурата. Преди да пристъпите към ежедневната си разходка, вземете със себе си няколко от любимите лакомства на питомеца си. Покажете наградите на кучето – добре е то да знае, че са налични, а след това му ги предложете, когато има нужда да отвлечете вниманието му. 

куче лаеСнимка: iStock

Направете упражненията свой приоритет

Понякога кучетата лаят на всичко по време на разходка от разочарование или скука. Като предлагате достатъчно стимулация през целия ден, независимо дали става дума за физическа игра или умствена работа с пъзели, може да успеете да предотвратите прекомерния лай. Постарайте се да намерите начин да пуснете кучето да се раздвижи и без каишка, тъй като за много четириноги разходката само на повод е крайно разочароваща и недостатъчно стимулираща. Ако нямате подходяща или безопасно оградена зона, играйте вътре с питомеца си, като хвърляте играчка или практикувате дърпане на въже, за да за да отработите излишната енергия.

куче лае улицаСнимка: iStock

Никога не му викайте и не го нагрубявайте

Опитайте се да останете спокойни, когато кучето ви започне да лае, тъй като викането, хващането за муцуната или рязкото дърпане на каишката не са правилните уроци. Този подход няма да даде желаните резултати, дори напротив. Най-добрият начин да се справите с лаенето е да продължите обучението за положително подсилване, като предлагате вкусни лакомства за разсейване и го отдалечавате от всичко, което изглежда предизвиква лаенето.

Вижте още:

Как да спрем кучето да лае по непознати

Защо кучето лае, щом чуе други да го правят

Виж още