Защо кучето ми пие вода от тоалетната

куче Снимка: iStock

М акар да се не се случва при всички кучета, пиенето от тоалетната сякаш е личната им купичка, е лош навик при някои четириноги. Въпреки че това поведение може да бъде едновременно забавно и объркващо, то може да причини определени здравословни проблеми на любимеца ви в дългосрочен план. 

Защо кучето пие вода от тоалетната?

Още щом чуете звука на плимляскване да се носи от банята, вече знаете, че кучето ви пие от тоалетната, нали? Няма как да не си зададем въпроса защо домашният ни любимец го прави. Отговорът на тази загадка е съвсем прост – косматият ви приятел иска прясна вода и може да я намери в изобилие в тоалетната. 

Кучето ви не осъзнава за какво използвате това място и макар за вас водата в тоалетната да не може да се нарече точно „прясна“, животното я намира за удобен източник на добра хидратация. 

Dogsandcats.bg

Това може да се случи ако водата в купичката на кучето е застояла или топла. Възможно е също домашният ви любимец да я допил, а вие да не сте забелязали.

кучеСнимка: iStock

Вредно ли е за кучето ни да пие вода от тоалетната?

Има няколко рискови фактора, които трябва да вземете предвид, ако забележите, че кучето ви пие вода от тоалетната. Първият от тях, разбира се, е възможността за предаване на вредни бактерии, които могат да причинят стомашно-чревни проблеми на домашния ви любимец. 

Другата потенциална опасност се крие в препаратите, с които почиствате тоалетната си. Някои от тях могат да са токсични и сериозно да навредят на косматия ви приятел. 

Как да спрем домашния ни любимец да пие вода от тоалетната?

За щастие има някои лесни и изпитани начини чрез които да спрете домашния си любимец да пие вода от тоалетната. Ето някои от тях:

  • Дръжте капака на тоалетната затворен

Това е най-лесният начина да накарате кучето си да спре с този навик. Затварянето на капака на тоалетната гарантира, че домашният ви любимец няма достъп до водата и няма да може да пие– дори и да иска.

  • Затворете вратата на банята

Друг прост метод за предотвратяване на достъпа на кучето ви до водата в тоалетната, е да държите вратата на банята затворена. За да е ефективен той обаче, трябва да го съгласувате с всички членове на семейството си.

кучеСнимка: iStock

  • Обезопасете тоалетната

Можете да използвате ключалки за капака на тоалетната чиния – всичко това, което бихте направили за дете. Ще намерите такива в близката железария. Обикновено те са лесни за инсталиране и не са скъпи.

  • Сменяйте редовно водата на кучето

Ако причината, поради която домашният ви любимец иска да пие вода от тоалетната може би е, че съдържанието на собствената му купичка не е прясно или мирише на застояло. Решението е лесно – поддържайте водата му свежа. И задължително – почиствайте паничките му редовно.

Най-добрият начин да спрете косматия си приятел от пиенето на вода от тоалетната е да му осигурите прясна вода и лесен достъп до нея. Това ще му помогне да остане здрав и хидратиран, а и ще му попречи да търси други източници, за да утоли жаждата си. 

 

Вижте още:

Защо кучето обича да похапва употребявани салфетки

Защо кучето обича да седи върху краката ви

Виж още