Защо кучето ми постоянно се взира в мен

куче човек Снимка: iStock

У сещате ли как очите на вашето куче ви следят от стая в стая - независимо дали похапвате, почивате си или дори - отивате до тоалетната? Ако отговорът ви е положителен, то бързаме да ви успокоим - не сте сами!

Този странен навик на домашните любимци - сякаш постоянно да се взират в стопаните си, може да ни обърка или дори изнерви. Но е добре да знаем, че постоянното търсене и поддържане на зрителен контакт от страна на нашия кучешки другар има своите причини.

кучеСнимка: iStock

Защо кучето ми постоянно се взира в мен?

Има различни неща, които карат домашните любимци да търсят зрителен контакт или да наблюдават действията на стопаните си. Обикновено това се дължи на любопитство - кучето ви иска да знае какво се случва с вас, какво правите или къде се намирате. Другият по-често срещан вариант е да се опитва да ви кажат нещо. 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

Вашето куче следи езика на тялото ви

Като най-добри приятели на хората, безспорен факт е, че кучетата са най-добре синхронизираните към хората животни в света. За това и не е чудно, че домашният ви любимец постоянно се взира във вас - той се опитва да разчете езика на тялото ви, за да прецени емоциите или да получи напътствия от вас.

Вижте още: Различават ли кучетата различните изражения на лицето ни

Не е изключено

косматият ви другар да се опитва да разбере какво правите. Ще разберете, че случаят е такъв, ако докато то ви гледа, сякаш изглежда и леко объркано, накланяйки глава и наостряйки уши. 

Вашето куче иска да общува с вас

Често домашният любимец може да ви погледне, когато иска нещо - като храна, внимание, да отиде на разходка или ако има нужда, до тоалетната. Следването от стая в стая, веднага щом сте се прибрали от работа, например, също е вид общуване.

куче човекСнимка: iStock

Въпреки това, ако вашият четириног приятел ви хвърля поглед, характеризиращ се с немигащи очи и леко вдървена, статична поза на тялото, това може да е знак, че не е доволен от вас по някаква причина. В този случай е най-добре да избягвате да поддържате зрителен контакт с животното, докато то се успокои - понякога едно ядосано куче може да изтълкува приковаването на очи като знак на агресия, дори било то от страна на любимия му човек. Контекстът на случването на нещата е ключов. 

Кучето се чувства уязвимо, когато върши нуждите си навън

Един от най-озадачаващите навици, които кучетата имат, безспорно е взирането в очите на стопанина, докато се изхождат навън. 

кучеСнимка: iStock

Ако и вашият домашен любимец ви гледа, докато ходи по голяма нужда, то трябва да знаете, че това е съвсем естествено поведение, характерно за повечето четириноги. То се дължи най-вече на факта, че животните се чувстват уязвими и търсят уверение от ваша страна, че сте на линия, за да ги пазите. 

Докато се изхождат кучетата са относително беззащитни и не са в състояние да се бият или да избягат, ако зад тях се появи потенциална заплаха. За това - не отвръщайте очи с лека погнуса, а вместо това - използвайте спокоен глас, за да уверите питомеца си, че всичко е наред. 

Вижте още: Защо кучето рита с крак, след като се изходи

Вашето куче проявява обич

Домашните ни любимци очевидно не могат да ни прегърнат с ръце, но за сметка на това го правят с очи. Звучи ви странно, но същност е научно доказан факт! Според Американския киноложки клуб, взирането и задържането на погледа между човек и кучето му освобождава окситоцин - известен като хормона на любовта. Този химикал играе важна роля в свързването и засилва чувствата на доверие, щастие и комфорт.

куче човекСнимка: iStock

Абсолютна “прегръдка с очи”, която дава увереност на четириногите, че любимият им човек е наблизо.

 

Вижте още: 

Как кучетата са станали най-добри приятели на хората

 

Виж още