Защо кучето ми се държи по-добре у дома, отколкото навън

куче дресура Снимка: iStock

В ероятно сте имали един от онези моменти, в които сте сигурни, че сте научили кучето си на онзи страхотен нов трик, а след това, горди от постигнатото, съвсем естествено, искате да го покажете пред приятелите си в близкия парк. И... е, домашният ви любимец се държи така, сякаш няма никаква идея какво искате от него. И съответно – не прави нищо. За това, няма как да не се запитате: Защо кучетата изпълняват някои команди перфектно у дома, а след това изглеждат абсолютно неспособни да изпълнят същото, докато са в градинката или в парка. 

куче дресураСнимка: iStock

Защо кучетата се държат по-добре у дома?

Чувството, че кучето ви, макар и добре обучено у дома, не показва същото поведение навън, може да бъде доста неприятно. И объркващо. Важно е да знаете, че четириногите са силно зависими от ситуацията, в която се намират в даден момент. Така че това, че животното знае как да направи нещо добре на едно място, не означава, че автоматично ще съумее да изпълни същото умение някъде другаде. 

Феноменът „у дома съм най-добър“ е, оказва се, съвсем естествен и нормален за четириногите. Ако се замислите, има и известна логика. Защото, когато сте у дома, вашият питомец вероятно е отпуснат, спокоен и се чувства удобно. Той знае къде се намира и какво се случва около него. Това пространство му е познато и животното може да се съсредоточи върху усвояването на нови и предизвикателни умения. Когато сте навън обаче, ситуацията рязко се променя. И кучето ви може да се нуждае от допълнителна подкрепа, за да се научи как да практикува наученото в нова за него среда.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Обърнете внимание на нивата на разсейване

Винаги започвайте да тренирате нови умения с домашния си любимец в области с по-малко разсейване. Това ще даде на кучето ви възможността да се фокусира по-лесно. След като усвои дадена команда у дома, можете да започнете да работите по това умение и в по-разсейваща среда като парка или градинката в близост до блока, където живеете, например. 

Когато сте навън, добре е под ръка винаги да разполагате с лакомства, с които да привлечете вниманието на домашния си любимец при нужда. Използвайте същата команда, за да напомните на животното, че това е същото умение, което то вече е усвоило у дома. Не бъдете твърде взискателни и дайте време на четириногото да се адаптира – научаването на нещо ново не е лесна работа. 

кучеСнимка: iStock

Погледнете отвъд ината

Обучението на кучета изисква много търпение и може лесно да се разочаровате или обезсърчите. Някои хора бъркат липсата на разбиране на животното или неспособността му да се съсредоточи на фона на разсейващите го фактори, с инат.

Понякога, ако домашният ви любимец не изпълни дадена команда, има възможност процентът на подсилване да е твърде нисък, а нивото на разсейване твърде високо. Или може би косматият ви другар все още не разбира напълно какво се иска от него и не е сигурен как да го изпълни. Винаги изхождайте от тезата, че кучетата искат да ни доставят удоволствие и да научат нови неща, с които да ни зарадват. Така че, отказът на животното да изпълни дадена команда, трябва да бъде внимателно обмислен. 

куче дресураСнимка: iStock

Понякога може да се окаже, че това, което искате, е твърде сложно за изпълнение в разсейваща среда. А друг път, ако питомецът ви внезапно спре да изпълнява умение, което познава добре и демонстрира с лекота в позната среда, това може да е знак, че изпитва болка или дискомфорт. В този случай, добра идея е да планирате посещение при ветеринарния си лекар. 

Постепенно увеличаване на разсейването

Всички ние искаме кучетата да ни слушат навсякъде. Но това не става за една нощ! Важно е да подходите бавно, търпеливо и постепенно да увеличавате нивото на разсейване. Помислете – кое е това, което най-много влияе върху фокуса на косматия ви другар? За някои кучета това може да е гледката на друго четириного, което се задава по отсрещния тротоар. За други пък, може да е по-трудно да се съсредоточат в присъствието на непознати хора. А близостта до барбекю или някое малко животинче като катерица, например, може да разсее всяко куче! А понякога – може да е всичко, изброено по-горе. 

кучеСнимка: iStock

Бавно изграждайте комфорта на питомеца си, за да стане той постепенно по-опитен и уверен, когато изпълнява конкретно поведение. Съобразявайте се с текущото ниво на разсейване и го увеличавайте, докато стигнете до момент, в който животното може да изпълни командата навсякъде, независимо какво се случва около него. 

 

 

Виж още