Защо кучето ми се качва на всичко

куче неприлично поведение Снимка: iStock

Н якои хора го намират за неудобно, други – за смешно. Каквато и да е вашата позиция по въпроса обаче, качването на кучето със сигурност повдига някои въпроси. Главният от които, разбира се, е защо го прави?

Въпреки че се смята за проява на напълно нормално поведение, понякога качването може да е индикация на основен медицински проблем, който засяга гениталната област на животното – като инфекция на пикочните пътища, например. И макар да не е причина за твърде голямо безпокойство, има някои стъпки, които можете да предприемете, за да ограничите това поведение на питомеца си – преди то да се превърне в проблем. 

куче неприлично поведениеСнимка: iStock

Защо кучетата се качват?

Има редица причини, които обуславят това поведение у четириногите и няма универсален отговор, който да важи с абсолютна сила за всички кучета. Факт е, че се среща по-често при млади и кучета в зряла възраст, като се смята, че проявите му са социални. Обикновено, за да посочат животните статуса си едно спрямо друго, а понякога – да установят контрол над определена ситуация, човек или друго животно.

Dogsandcats.bg

Домашните любимци могат да се опитат да се качат едно на друго и по време на игра. Понякога може да е и сексуално по природа, а често се извършва и като техника за изпускане на напрежението (точно така, тип маструбация!).

Качването може да се прояви и като самоуспокояващ метод, отговор на стрес или вълнение, а понякога – дори може да бъде натрапчиво поведение. 

Възбудено или компулсивно гърчене обаче, може да се прояви и към неодушевени предмети, като одеяла, играчки или възглавници. В някои случаи то може да е симптом за основно медицинско състояние, включително – инфекция на пикочните пътища, алергия или приапизъм (състояние, което води до постоянна ерекция и причинява болка на животното).

куче неприлично поведениеСнимка: iStock

Трябва ли да се притесняваме?

В повечето случаи качването при кучетата не е нещо, което автоматично трябва да буди тревога у стопаните. Особено ако се проявява по време на игра и не предизвиква неудобство у животните. Важно е да знаете, че никой домашен любимец не е "имунизиран" от това смущаващо поведение - без значение дали е мъжко или женско куче, дали е срамежливо, кастрирано или не...

Въпреки това, у мнозина възникват притеснения в следствие на неудобната ситуация, която това поведение често предизвиква. В случай на медицински проблеми, качването, което е придружено от прекомерно облизване или хленчене, може да е сигнал, че нещо не е наред и се налага посещение при ветеринарен лекар. За ограничаването на натрапчивото качване може да се допитате и до помощта на сертифициран треньор, който да ви научи в последствие как да пренасочвате фокуса на кучето си към по-положително и здравословно поведение.

куче неприлично поведениеСнимка: iStock

И накрая, ако знаете, че домашният ви любимец има склонност да се опитва да се качва на други кучета, избягването на социални места като паркове и градинки, може да е добра идея.

Можем ли да ограничим качването на кучето си?

Най-добрият начин да ограничите това поведение у домашния си любимец, е да определите защо животното се качва. Както споменахме, консултация с професионалист може да ви насочи към отговора на този въпрос. Оттам можете да започнете да работите, за да създадете сигнал за пренасочване на вниманието на кучето, преди то да се заеме с така нареченото „монтиране“, като използвате положително подсилване (награждаване на желаното поведение). 

кучета паркСнимка: iStock

Важно е предварително да сте изключили всякакви медицински проблеми, които могат да предизвикат желание за качвате. Това може да спести и на вас, и на домашният ви любимец много ненужен стрес, както и да помогне на животното да намери помощта, от която се нуждае. 

Качването, както споменахме, се наблюдава по-често при по-млади и некастрирани/нестерилизирани кучета и често се извършва като сексуално мотивиран акт. И макар кастрацията/стерилизацияа да не ви гарантират, че животното няма да продължи с това поведение, тези интервенции ще премахнат сексуалния елемент, което може да го намали в перспектива. 

В допълнение към обучението, разсейването на кучето с играчки или упражнения може да бъде страхотно възпиращо средство за обезсърчаване на качването. 

В заключение, в повечето случаи качването на кучето всъщност не е причина за безпокойство, тъй като обикновено се възприема като социално или вероятно – сексуално поведение. Компулсивното гърчене, от друга страна, може да сигнализира за наличие на здравословен проблем, който да налага преглед при ветеринарен лекар.

кучета паркСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата вият

Защо понякога големите кучета се плашат от по-малките четириноги

 

Виж още