Защо понякога големите кучета се плашат от по-малките четириноги

кучета агресия Снимка: iStock

Ч ували ли сте поговорката „лаят му е по-страшен от ухапването“? Основното е, че тя е измислена, за да опише онези ужасяващо шумни, мънички домашни любимци, чието джафкане буквално може да ви подлуди. А сега, нека ви попитаме – звучи ли ви познато следната ситуация: Две кучета са на разходка и се насочват едно към друго. Едното то тях е по-голям, например, Лабрадор или Хъски, докато другото – достатъчно дребно, за да се носи в чанта, като Йорки, Чихуахуа или Малтийска болонка.

Когато се приближават достатъчно, те се забелязват едно друго и се подушват, за да се преценят взаимно. И тук идва най-интересното – когато настъпва моментът и пътищата им действително се пресичат, малкото четириного започва да лае диво и дори – да се нахвърля върху голямото животно, което – абсолютно необяснимо, се отдръпва от пътя му.

кучета агресияСнимка: iStock

Съгласни сме – изглежда безсмислено. По-големият домашен любимец буквално може да смачка по-малкият с няколко движения, но незнайно защо, дребосъкът е този, който контролира цялата ситуация. За това и няма как да не се запитаме – защо понякога големите кучета се страхуват от малките?

Dogsandcats.bg

Защо малките кучета се държат агресивно към големите?

За да разберем защо по-едрите четириноги понякога се държат, сякаш са респектирани от далеч по-малки от тях животни, първо е необходимо да вникнем в поведението и на двете страни.

Вижте още: 3 ранни признаци на агресия при кучетата

Понякога дребосъците могат да развият това, което професионалните треньори и дресьори наричат „синдром на малкото куче“. И това, донякъде, е вина не само на самите животни, но и на стопаните им. В самото поведение няма нищо уникално – просто има стопани, които им позволяват да се измъкнат безнаказано далеч по-често, отколкото по-големите си братовчеди.

кучета агресияСнимка: iStock

Ето как работи: Когато едно голямо куче лае/скача срещу хора или други кучета, ние незабавно го коригираме. Никой собственик на Мастиф или Немска овчарка няма да позволи домашният му любимец да се държи по този начин: това плаши околните и може да доведе до опасни инциденти.  

Когато обаче, по-малко куче се държи по същия начин, е по-вероятно просто да оставим ситуацията да премине, без да се намесваме съществено. В края на краищата, не е като малкото ви Йорки да може съществено да нарани някого, нали? Смеем се, извиняваме се, вдигаме кучето и продължаваме пътя си. Така, на практика, ние разрешаваме поведението, вместо да го коригираме, което води и до споменатия синдром на малкото куче. Това е състояние, при което по-малките четириноги обичайно джафкат ожесточено или реагират по друг агресивен начин към хора или други животни. 

Често по-малкото куче може да се страхува, а е възможно дори да не се опитва да изплаши по-голямото в конкретната ситуация. Възможно е просто животното да е запомнило, че това поведение кара любимият му човек да го вдига и носи на ръце. За това и то, като малко дете, ще го повтаря и повтаря, знаейки, че това е ключ към това да го отведете по-бързо у дома.

кучета агресияСнимка: iStock

Защо големите кучета понякога изглежда се страхуват от малките си събратя?

Големите кучета реагират по напълно нормален, логичен начин, когато се сблъскат с агресия. Знаем, че малкото четириного не е реална заплаха, но за по-едрия домашен любимец, който не е склонен към агресия, да се изправи срещу подобно поведение – без значение от чия страна идва то, може да бъде стряскащо.

кучетаСнимка: iStock

Професионалният треньор на кучета Марта Йънг споделя пред Quora, че

едно голямо куче реално няма как да знае до каква степен е агресивно по-малкото, както и какви са неговите намерения. Понякога това, което изглежда като страх, може да бъде напълно рационален опит да се избегне битка, дори ако тя е такава, която в крайна сметка по-едрият ще спечели.

„Ако дребничък агресивен мъж започне да ви крещи, да размахва диво ръце, да ви заплашва или да се опитва да ви удари, каква ще е хипотетичната ви реакция“, пише още Йънг. – Да отвърнете на провокацията или да се отдръпнете?

Добре, но какво да кажем за големи кучета, които се страхуват от малките си събратя, които не лаят или не ги предизвикват?

кучетаСнимка: iStock

Ако забележите, че вашето голямо куче сякаш перманентно се чувства по-плахо и стресирано около по-малки четириноги, дори и те да не се държат агресивно към него, може би е време да се замислите над някои аспекти от живота му. Например – да погледнете миналото му. Ако е с вас от самото начало, можете да се опитате да си припомните дали не е имало някое травматично преживяване, което то може би свързва с по-дребни кучета? А ако е осиновено, то помислете над възможността да е преживяло нещо травматично, което не подозирате.

Най-често минала травма е в основата на повтарящи се страхове, които изглежда нямат „рационален“ отключващ фактори за домашните ни любимци.

Вижте още: 

Как да отгледаме дружелюбно куче

10 често срещани кучешки страхове и фобии

Виж още