Защо кучето ми се стряска, когато го събудя?

куче събужда Снимка: iStock

А ко кучето ви реагира агресивно или се стряска, когато го събудите, може би се чудите на какво се дължи това поведение? Тази реакция може да бъде доста объркваща и неочаквана за стопаните (знаем, че сте опитали да събудите питомеца си съвсем внимателно и все пак – тя се случва!), но всъщност е просто инстинкт, пишат от Американския киноложки клуб. 

Характерно за повечето куче е, че когато се събудят внезапно, те обикновено се отърсват. Някои обаче може да изръмжат, да щракнат с челюст, да се хвърлят и дори да ухапят най-близкия до тях човек, ако бъдат неочаквано събудени. За тези четириноги дори една обикновена и лека целувка по главата може да доведе до подобна реакция, която безспорно е стряскаща за стопаните им. Добрата новина е, че има начини да се справите с този рефлекс на стряскане при сън на домашния си любимец. Или поне – да го ограничите. 

куче събуждаСнимка: iStock

Защо кучетата се стряскат, когато ги събудим?

Рефлексът за стряскане е инстинктивен при дивите животни. В природата има много опасности, на които те трябва да реагират бързо, за това и чисто практично, те приемат, че безпокойството е враг (а не приятел). Секундите, които са необходими на четириногото, за да прецени какво го е събудило, могат да означават живот или смърт за много животни в дивата природа и на улицата. 

Dogsandcats.bg

Домашните кучета все още носят някои от тези диви черти и не е необичайно спящо куче да тръгва да хапе, когато се стресне, събудено от допир, движение или шум. 

куче събуждаСнимка: iStock

Кучетата навлизат в REM фазата на съня по-бързо от хората

Невъзможно е да разберем колко дълбоко спи домашният ни любимец и какво ще го стресне при събуждане. В почти всички случаи домашният ви любимец ще види в рамките на секунда или две, че вие сте до него и веднага ще се успокои. Важно е да отбележим, че този рефлекс е реакция, а не е агресивно поведение. Тоест, дори да ви изглежда така, животното не ви атакува съзнателно. 

Какво можем да направим?

Всеки, който има куче, което се стряска при събуждане, трябва първо да приеме, че това е инстинктивна реакция. Тя няма как да бъде тренирана и със сигурност няма как да бъде коригирана с каквато и да е било форма на наказание. 

куче събуждаСнимка: iStock

Викането, мъмренето или физическото порицание на домашния ви любимец няма да излекуват това състояние. По-вероятно е да създадете страх от заспиване или у питомеца ви да се формира притеснението дали няма да бъде неочаквано събуден и наказан. И тъй като не действа умишлено, кучето ви няма как да свърже реакцията с наказанието. За това и то ще изгради негативна асоциация между спането и наказанието.

Намирането на нежен начин да събудите кучето си, без да го стреснете, е ключът. Четириногите обикновено подремват през целия ден, но този сън не е непременно дълбок. 

Ето още няколко съвета за справяне с куче, което се стряска, когато го събудите:

  • Кажете името му спокойно и тихо, а след това се отдръпнете от него.
  • Предупредете близките и семейството си, че кучето ви се стряска при събуждане.
  • Обяснете на децата си, че не трябва да безпокоят спящо куче, особено чуждо.
  • Осигурете сигурно и тихо пространство, където домашният ви любимец да се оттегли и да релаксира необезпокоявано.

куче събуждаСнимка: iStock

Работете с кучето си, за да намерите най-доброто решение за него. И помнете – това е само малък недостатък на фона на всички положителни и страхотни неща, които четириногият ви другар внася в семейството ви. И той може да бъде управляван. 

Вижте още:

Защо кучетата дишат учестено, докато спят

5 причини защо не бива да закачате куче, което спи

Виж още