Защо кучетата дишат учестено, докато спят

куче спи Снимка: iStock

М оже да бъде малко изнервящо, когато кучето ви диша бързо, докато спи. И, разбира се, у всеки стопанин се прокрадва лека тревога – не трябва ли четириногият ни спътник да си дремва спокойно? 

Въпреки че изглежда, сякаш учестеното дишане или задъхване по време на сън накъсва почивката на домашния ви любимец, в повечето случаи това не е причина за безпокойство. Въпреки това понякога може да се касае за признак на определено здравословно състояние, така че би било полезно да научим повече за нормалните модели на сън на четириногите. Така ще можем да сме подготвени и да индикираме признаците, че нещо не е наред. 

куче спиСнимка: iStock

Често срещани причини защо кучето ни диша бързо, докато спи

  • Кучето ви сънува

Точно като нас, домашните ни любимци сънуват. И когато навлязат в дълбоката REM фаза на съня (която включва и бързите движения на очите), е напълно нормално да започнат да дишат по-бързо. Често това може да бъде придружено от потрепване на мускулите или клепачите и дори леко скимтене. Всичко това е съвсем в реда на нещата, защото по време на дълбок сън нервната система на домашния ви любимец изключва повечето двигателни функции, за сметка на повишената активност в определени части на мозъка. Това позволява на домашния ви любимец да сънува!

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

Кучетата навлизат в дълбокия си цикъл на сън по-бързо от хората, така че можете да го очаквате около 20-30 минути, след като питомецът ви се е свил удобно за дрямка. Времето, което четириногите прекарват сънувайки варира, но повечето животни остават в тази фаза за между 5 до 20 минути. 

Възможно е домашният ви любимец да има необичайно интензивен REM цикъл, в който да е много по-активен от обикновено. Това може да е признак на разстройство на съня (малко като повишената сънливост при хората). Тъй като това се смята за нарушение на съня, то е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, с когото да обсъдите по-нататъшни действия.

  • Често срещано при малките кученца

Защо и какво сънуват кучетата са въпроси, на които учените все още търсят категоричен отговор. Вероятно това е начин мозъкът да обработва спомените и да осмисля дневните си преживявания. Четириногите, които прекарват деня в игри със собственика си, изследват квартала и се срещат с нови приятели в близкия парк, вероятно ще имат по-наситени сънища, съответстващи с вълнуващите дневни дейности.

куче спиСнимка: iStock

Това е едно от възможните обяснения защо възрастта е толкова голям фактор относно учестеното дишане на кученцата, докато спят. Кутретата обработват толкова много нови преживявания, така че е логично да прекарват повече време в REM, отколкото възрастните домашни любимци. За това и при малките кученца се счита за напълно нормално да имат бързо дишане, докато спят. 

  • Специфика на породата

Ако имате куче от групата на брахицефалните породи, включително Английски и Френски булдог, Боксер, Мопс или Пекинез, нормално е да установите накъсаното дишане на животното по време на сън. В резултат на скъсените им дихателни пътища, тези четириноги се задъхват повече, хриптят и хъркат в съня си. 

куче спиСнимка: iStock

Въпреки това е важно да можете да направите разликата между нормалното дишане и синдрома на брахицефалните дихателни пътища. Ако изглежда, че проблемите с дишането пречат на животното да спи, то не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар.  

Освен брахицефалните породи, големите и малките кучета също имат различни модели на дишане по време на сън. Като цяло дребосъците дишат по-бързо от по-едрите си събратя. При тях се наблюдава и по-кратък, но по-интензивен REM цикъл.

Кога действително имаме причина за притеснение?

За съжаление, има някои по-сериозни причини, които могат да са в основата на по-учестеното дишане на домашния ви любимец по време на сън. Макар това да е по-малко вероятния сценарий (в повечето случаи причината за учестеното дишане на кучетата е съвсем безобидна), струва си да се обърне внимание на следните възможни медицински причини:

  • Вродена сърдечна недостатъчност

При кучетата с вродено сърдечно заболяване може да се наблюдава учестено дишане по време на сън, тъй като сърцето се бори да функционира нормално. Кашлицата е друг чест симптом на сърдечната недостатъчност, в съчетание със силна умора и припадъци. 

куче спиСнимка: iStock

  • Нарушено дишане по време на сън

Куче, страдащо от сънна апнея, може да звучи така, сякаш не може да си поеме въздух. А щом го направи – следва учестено дишане. Всички четириноги могат да развият това състояние, но то е особено разпространено при брахицефалните породи, както и при кучетата с наднормено тегло. 

Ако смятате, че причината кучето ви да диша бързо, докато спи, се дължи на нещо различно от REM цикъла, добра идея е да го заведете на преглед при ветеринарния си лекар. 

куче спиСнимка: iStock

Тест за дишане в домашни условия

За да разберете по-добре дали домашният ви любимец диша нормално или не, има един доста лесен тест, който можете да приложите още днес. Всичко, което трябва да направите, е да изчакате кучето си да заспи дълбоко, а след това – да преброите вдишванията му в минута. 

Можете да направите това, като наблюдавате издигането и падането на гръдния му кош в продължение на минута. За да има успех теста, важно е да не безпокоите животното, така че гледайте и бройте от разстояние, без изобщо да го докосвате. 

Обикновено всичко над 30 вдишвания в минути може да бъде причина за безпокойство. Но не забравяйте, че бързото дишане може да е признак на нормален REM сън. Така че – повтаряйте теста на всеки няколко часа, за да сравните броя на вдишванията на питомеца си по време на различните етапи на сън. 

куче спиСнимка: iStock

Ако кучето ми диша по-бързо, докато спи, трябва ли да го събудя?

Както установихме, има няколко различни причини, поради които кучетата дишат по-бързо, докато спят. Така че – дали трябва да събудите домашния си любимец ще зависи от това защо той диша учестено. 

Ако животното сънува (намира се в нормален REM цикъл), общият консенсус е да не го будите. Тази дълбока дрямка осигурява на косматия ви другар така необходимата му почивка, така че прекъсването може да има отрицателни последици за цялостното му здраве.

куче спиСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучетата носят играчките си в леглото

Виж още