5 причини защо не бива да закачате куче, което спи

куче човек спи Снимка: iStock

К учетата са 10 пъти по-сладки, когато спят! Така че напълно разбираме защо ви е трудно да се спрете да не погалите домашния си любимец, докато сладко дремва, сгушил се във възглавницата на дивана ви. Но преди да се доближите и да го направите, спрете за момент и се запитайте: „Дали ще му хареса?“. А отговорите са по-долу:

5 причини, поради които не бива да притеснявате спящо куче (и без галене, моля!)

  • Може да сънува

Забелязвате ли, че понякога кучето ви потрепва и дори промърморва докато спи? Да, нашите космати другари също посещават „страната на сънищата“. И подобно на собствениците си, понякога четириногите ни другари могат да имат и кошмари. Най-добре е да се въздържате да докосвате питомеца си, докато си дремва, тъй като можете да го стреснете, а това да доведе до неволно ухапване. 

куче спиСнимка: iStock

Как да разберете, че кучето ви сънува? Има две неща, които ще забележите:

Dogsandcats.bg
  • Дишане: Животното ще диша бързо и неравномерно;
  • Движения на очите: Очите на питомеца ви сякаш се движат под клепачите му;

Обикновено навлизането във фазата на дълбок сън при кучетата се случва някъде около 20 минути след заспиване. 

Забавен факт: Чудили ли сте се някога колко дълго и често сънуват кучетата? От Vetcare обясняват, че това е свързано с възрастта и размера им. Колкото по-малки и по-млади са те, толкова по-често гонят катерици на сън. За сметка на това по-големите четириноги спят по-дълго – между 5 до 10 минути.

куче спиСнимка: iStock

  • Агресия

Кучетата не обичат да ги будят. И могат да станат агресивни, ако бъдат обезпокоени по време на сладка дрямка. Защо го правят? Най-вече, защото са стресирани. Ако се налага да събудите домашния си любимец или да го преместите, не се опитвайте да го галите. Вместо това кажете името му няколко пъти или плеснете с ръце, като стоите леко на страна – в случай, че кучето инстинктивно се опита да ви захапе. 

куче човек спиСнимка: iStock

  • Рефлекс на стрес

Освен агресията едно от нещата, за които трябва да внимавате, са бързите рефлекси на кучетата. Това е вид защита, особено когато са в уязвима ситуация – когато спят. Така че, въпреки че имате добре възпитан домашен любимец, той все пак може да ви „щракне“. А ако е твърде изненадан – дори да ви ухапе. Някои кучета може да ви позволят да ги погалите няколко пъти, но щом преминете лимита, зъбите им може да се покажат. 

куче спиСнимка: iStock

  • Опазване на ресурсите

Кучето ви не обича, когато докосвате храната му? Или играчките? Да, някои четириноги могат да бъдат толкова териториални, че да пазят всичко, което смятат за важно за себе си. Все едно носят табела: „Стойте далеч от моята собственост, моля!“.

Ако кучето ви има подобно поведение, то може би не обича да го докосвате или галите, когато си почива.

куче спиСнимка: iStock

  • Добрият сън е важен за дресурата

Изследванията са доказали, че сънят помага на кучетата да имат по-добра памет. За това и добрият сън е особено важен, за да имате успех в дресурата. 

И така, след всички тези причини, изпитвате ли желание да галите (и евентуално да безпокоите кучето си? По-добре изчакайте, докато животното се събуди – тогава можете да му покажете цялата обич, на която сте способни!

куче спиСнимка: iStock

Вижте още:

Щастливо ли е кучето ми, ако спи почти по цял ден

Как предпочитат да спят кучетата – сами или със стопаните си?

Виж още