Защо кучето ми спи по гръб?

куче спи по гръб Снимка: iStock

В се по-често се заглеждате, че кучето ви спи по гръб с вдигнати във въздуха лапи, изглеждайки напълно доволно и отпуснато? Въпреки че безспорно изглежда като доста странна и комична поза, всъщност има няколко причини, поради които четириногите избират да спят по този начин. 

Пози за сън при кучетата и тяхното значение

Освен спането по гръб, има още пет основни пози за сън при домашните ни любимци. Едно спокойно и доволно куче може да спи на една страна. А когато навън е студено, може да забележите, че питомецът ви се е свил – това му позволява да улови топлината на тялото си и да я запази. Животно, което иска да е нащрек, докато спи, може да е заело поза сфинкс, тъй като тя му позволява готовността да скочи за миг.

куче спиСнимка: iStock

Някои породи спят с изпънати гръб и предни крака (като Супермен!), като това най-често означава, че въпросните домашни любимци имат много енергия и са винаги в движение, когато не дремват. А има и такива (признаваме си, те са ни любими!) кучета, които обичат да се сгушат до стопаните си, за да се отпуснат. 

Dogsandcats.bg

Какво означава, когато кучетата спят по гръб?

Няколко са възможните причини защо домашният ви любимец заема тази поза за сън. И да, основната от тях е свързана с топлото време навън!

  • Регулиране на температурата

Една от най-честите причини, поради които кучетата заемат тази поза за сън е, че им е горещо. Ако е лято и навън е топло, питомецът ви може да дреме по гръб, за да се охлади. Обикновено козината на корема на кучетата е най-тънка, така че те лежат с корема нагоре, за да позволят на малко хладен въздух да понижи телесната им температура. 

куче спи по гръбСнимка: iStock

Знаете ли, че кучетата се потят от възглавничките на лапите си? Това може да е друга причина, поради която често през лятото намирате домашния си любимец е коремче нагоре. Така лапите му са във въздуха, което му помага да се охлади. 

  • Подчинение

Кучетата общуват помежду си, използвайки езика на тялото. За това, когато видите едно четириного да се обръща по гръб, докато си взаимодейства с друго, то трябва да знаете, че то му казва: „Не искам конфликти“. 

куче спи по гръбСнимка: iStock

  • Облекчаване на напрежението в ставите и мускулите

Ако кучето ви се е натоварило физически (били сте на преход в планината или сте тичали в парка, например), то може да има мускули или части от тялото си, които да иска да отпусне. Позата по гръб му позволява да получи необходимото облекчение. 

куче спи по гръбСнимка: iStock

  • Удобно му е и е доволно от живота!

Куче, което спи по гръб във ваше присъствие (при условие, че навън не е горещо), ви оказва невероятна чест! Защото явно животното се чувства изключително комфортно и удобно във ваше присъствие. Защото опашатият ви другар е толкова спокоен, че без да се замисли заема най-уязвимата позиция, в която кучето може да лежи.

куче спи по гръбСнимка: iStock

В заключение, начинът, по който кучето ви спи, говори много за това как се чувства то. Следващият път, когато гледате как вашето сладко приятелче подремва, вижте дали можете да определите по позата му на сън как се чувства!

Вижте още:

Защо кучетата обичат да дремват в краката ни

4 странни навика на кучетата по време на сън

 

Виж още