Защо кучетата обичат да дремват в краката ни

куче спи Снимка: iStock

К ато собственик на куче може би сте забелязали, че вашият космат приятел спи в различни необичайни пози. Една от най-често срещаните е в краката ви. Или между тях. Задавали ли сте си въпроса защо четириногият ви другар го прави? Да, на пръв поглед може да е мило и сладко, но разбирането на поведението на вашето куче може да задълбочи връзката помежду ви. A това винаги е добра новина, нали?

куче спиСнимка: iStock

Защо кучето спи в краката ми?

Кучетата спят между краката на стопанина си по различни причини. Водещите от тях са топлината и сигурността, които животното усеща, дремвайки в близост до любимия си човек. Но и не само – доверието, привързаността и утвърждаването на лидерската позиция на собственика, всички тези фактори правят това място любимо за много домашни любимци. 

  • Факторът топлина и сигурност

Кучетата ни имат естествен инстинкт да търсят топли и сигурни места за почивка. Когато се настанят в краката на стопанина си, те могат да запазят телесната си топлина, а това ги кара да се чувстват допълнително сигурни. Специалистите смятат, че това поведение се корени в нуждата на дивите им събратя да се сгушат някъде на топло, като същевременно – се предпазват взаимно от хищници.

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

  • Познат аромат и доверие

Кучетата ни имат силно обоняние и познатата им миризма на любимия човек им носи чувство на сигурност и комфорт. Присъствието на собственика им действа като естествено „предпазно одеяло“, което им помага да се отпуснат. В този контекст това поведение може да се разглежда като знак на доверие и привързаност – основна част от връзката между хората и най-добрите четириноги ни приятели.

  • Утвърждаване на господство

За много кучета актът на спане между краката на собственика им е и начин да изразят своето господство в глутницата. Тъй като четириногите виждат собствениците си като членове на глутницата си, те искат да отстояват позицията си, а спането в доминираща поза е един от начините да го направят.

куче спиСнимка: iStock

Науката за кучешкия сън

REM фазата е уникален етап при съня на кучетата, характеризиращ се с това, че животното изглежда будно, но всъщност се намира в състояние на дълбок сън. По време на този етап четириногите може би сънуват ярки сънища, точно като хората. Тази фаза е важна за косматите ни другари, тъй като им помага да обработват и консолидират спомените си, помагайки им и да поддържат своето емоционално и когнитивно благополучие.

Въпреки това, по време на REM съня, кучетата са и по-уязвими, за това и инстинктите им се засилват. Това е така, защото тялото им е в състояние на дълбок релакс, но умът им остава активен. И така, ако наблизо има потенциална заплаха или опасност, животното ще може бързо да се събуди и да реагира по съответния начин. 

Ето защо е изключително важно кучетата да се чувстват сигурни и защитени по време на най-дълбокия си сън. Това им позволява да получат качествена почивка, кат същевременно останат бдителни и готови да реагират, когато е необходимо. 

куче спиСнимка: iStock

Други фактори, които водят кучето при избора на местенце за сън

  • Здраве и възраст

Възрастните кучета може да изпитват трудност при ставане и слизане/качване на леглото до стопанина си. За това те често намират за по-удобно да дремват на собственото си легло.

  • Размер на кучето

За по-малките домашни любимци може да е по-удобно да спят между краката на стопанина си, докато при по-големите предпочитанията са към пода.

куче спиСнимка: iStock

  • Личност и темперамент

Някои кучета са по-независими и предпочитат да спят сами, докато други са по-прилепчиви и търсят компанията на собственика си, дори и в съня си!

  • Околна среда

Мястото за спане на кучето ви трябва да е тихо, без ярка светлина, уютно и удобно за животното.

  • Стрес и безпокойство

Кучетата, които изпитват стрес или безпокойство, могат да търсят комфорта на стопанина си и да спят в краката му, за да се почувстват по-сигурни.

куче спиСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо понякога кучетата заспиват с изплезен език

Какво разкриват навиците на сън за здравето и личността на кучето ви

Виж още