4 странни навика на кучетата по време на сън

куче спи Снимка: iStock

М ислите ли, че вашият домашен любимец има някои странни навици, свързани със съня? От леката дрямка, свито на топка, до потрепването, което често я съпътства – има някои специфични неща, които стоят зад привидно неразбираемото поведение на кучето ни, докато релаксира. Предлагаме ви да разгледаме малко по-подробно 4 от тях. Ще се учудите колко назад в еволюционната история на косматия ви другар ще ви отведат те!

куче спиСнимка: iStock

  • Свиване на топка

Това поведение, освен че е просто очарователно, има и своята сладка еволюционна основа. Дивите предци на домашния ви любимец е трябвало да си изкопаят нещо като гнездо, в което да се свият на топка, за да запазят топлината на тялото си през нощта. Навиването помага и за защитата на най-уязвимите им органи – тези в корема – от потенциални хищници. Това, разбира се, не означава непременно, че косматият ви спътник се чувства несигурно в леглото си: може би той просто има същите предпочитания за сън като предците си!

куче спиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Дрямка с корем нагоре

И така, какво да кажем за кучетата, чиято предпочитана поза за сън е по гръб? Това, смятат специалистите, може би е сигнал, че домашният ви любимец се чувства изключително спокойно и комфортно в своята среда. И не изпитва необходимост да защитава уязвимите части на тялото си. В някои случаи тази поза е и знак, че на животното му е горещо и то няма необходимостта да се свие, за да запази телесната си топлина. 

куче спиСнимка: iStock

  • Потрепване по време на сън

Ето един навик при сън, който може да ви стресне, когато го видите за първи път. Някои кучета потрепват, докато си дремват, а дори може да има и лека вокализация. Дали, питате се вие, домашният ви любимец сънува, че преследва някоя катерица? Да, възможно е. Експертите твърдят, че четириногите сънуват по време на REM фазата (бързо движение на очите), но какво точно – това си остава загадка. 

куче спиСнимка: iStock

  • Настаняване под завивките

Дали ще позволите на вашето куче да се сгуши под завивката до вас преди лягане, е въпрос на предпочитание. Специалистът по поведението на животните д-р Бренда Форсайт коментира, че теориите на експертите относно това поведение варират от нуждата на кучето да чувства компания, докато спи със своя човек и най-важен „член на глутницата“, до еволюционно поведение, датиращо от времето, когато дивите кучета са отглеждали малките си в малки, тъмни леговища. 

куче спиСнимка: iStock

Пропълзяването под завивките е по-често срещано при породи, селектирани и развъждани за ровене, като териери и Дакели, например. 

 

 

Виж още