Защо кучето ми вие, когато се прибера у дома?

куче вие Снимка: iStock

В сички собственици на кучета оценяваме топлото посрещане, когато се приберем у дома. Понякога обаче, прекалено ентусиазираните поздрави като виене, например, могат да станат леко озадачаващи. Ако шумът, който косматият ви другар издава всеки път, когато се върнете от работа, ви идва в повече или просто не искате проблеми със съседите, вероятно искате да разберете защо домашният ви любимец прави това.

куче виеСнимка: iStock

4 причини, които карат кучето ви да вие, когато се прибирате у дома

  • То реагира на звук, който идва от вас

Виенето е дълбоко вкоренена черта, заимствана от вълчите предци на кучето ви. В дивата природа често срещана причина вълците да вият е, за да общуват помежду си. Воят може да е приятелски – за да споделят локацията си и така глутницата да се събере по-лесно, или да е предназначен, за да отблъсне потенциални натрапници.

Същият принцип може би работи и, когато се приберете у дома. Ако, да кажем, при заключването на колата или слизането от асансьора ви се произвежда определен звук, то домашният любимец може би вие в отговор на шума.

Dogsandcats.bg
  • Вълнува се да ви види 

Кучетата са най-добрият приятел на човека и обратно. За това не бива да се изненадвате, че домашният ви любимец е толкова щастлив и развълнуван, че сте се прибрали у дома. Вие сте център на неговия свят, защото с вас са свързани игрите, времето за хранене, гушкане и излизане на разходка. За това и питомецът ви е повече от радостен, когато се връщате при него!

куче виеСнимка: iStock

  • Има нужда от нещо, което само вие можете да му дадете

Понякога воят на кучето може да показва, че иска нещо то вас. Животното може би знае, че щом се приберете у дома след работа, значи идва ред на разходка. А след това – вечеря и игри, които включват поощрителни лакомства. И след известно време това става рутина, чието начало животното свързва именно с виенето си.

В този случай ще трябва да замените тази вокализация, като я игнорирате. И обратно – възнаградете питомеца си, когато демонстрира по-тихо поведение.

  • Кучето ви е болно или страда от безпокойство при раздяла

Болест или безпокойство при раздяла са сравнително редки причини за воя при кучетата, но не можем да ги изключим напълно. Ако домашният ви любимец вие, когато се приберете у дома, говорете със съседите си дали това се случва през целия ден или само в момента, когато вие се появите на прага на вратата. Свържете се с ветеринарния си лекар и насрочете час за преглед, за да изключите стрес, депресия и физическо заболяване, допринасящи за виенето. Специалистът ще ви помогне да идентифицирате основния проблем, ще ви предложи лечение, съвет или ще ви насочи към поведенчески експерти във вашия район.

куче виеСнимка: iStock

Как да намаля виенето на кучето си?

За да намалите виенето на домашния си любимец, когато се приберете у дома, на първо място, необходимо е да установите причината за него. Каквато и да е тя обаче, ранните действия са от съществено значение, за да не се превърне този вид шумна вокализация в навик. 

Вижте още:

5 различни кучешки звуци и тяхното значение

 

 

Виж още