Защо кучето ми винаги оставя малко храна в паничката си

куче Снимка: iStock

К учетата изглеждат сякаш винаги гладни, нали? Като стопани на четириноги сме свикнали, че косматите ни другари са силно мотивирани от храната, а по реакцията им преди закуска/вечеря можем да сме сигурни, че това е едно от най-вълнуващите събития от деня им, което чакат с нетърпение. 

Съдейки по поведението на кучето ни и ентусиазма, който проявява с наближаването на времето за хапване, няма как да не ни се види странно, че понякога четириногите ни другари оставят по малко количество храна в паничката си.

Какви са възможните причини за това и имаме ли причини за безпокойство? Нека разберем заедно. 

Dogsandcats.bg

куче ядеСнимка: iStock

Защо кучето ни оставя малко храна в купичката си?

Има няколко възможни причини, поради които вашият космат приятел оставя част от съдържанието на паничката си непокътнато. В някои случаи, това поведение може да се дължи на комбинация от тях. 

  • Кучето не е действително толкова гладно

Една от вероятните причини домашният ви любимец да оставя част от храната си в купичката е, че може би не се чувства толкова гладен и иска да запази част от яденето си за по-късно. Ако това се случва главно вечер, помислете – дали не прекалихте с лакомствата през деня?

кучеСнимка: iStock

  • Нараняване

Друга от възможните причини за това поведение е, че вашият домашен любимец изпитва определен дискомфорт и това му причинява болка при дъвчене. Това може да е нараняване в устата, разкървавен венец или наченки на инфекция. Ако животното внезапно е започнало да не проявява чак такъв интерес към храната си, както преди, тогава най-добрият вариант е да го заведете на ветеринарен лекар. 

  • Болест

Някои заболявания могат да доведат до спад в апетита на кучетата. В този случай ще забележите, че домашният ви любимец като цяло не се вълнува особено не само от храната в купичката си, но и от лакомствата, които му предлагате. Следете за други признаци като умора, летаргия, повръщане, диария. И отново, ако не сте сигурни какво, но усещате, че нещо не е наред – направете посещение до кабинета на ветеринарния си лекар. 

  • Не му харесва храната

Често обяснението на тази, наглед неразбираема ситуация, може да е съвсем просто – на кучето ви просто не му допада самата храна. В този случай, замислете се – дали наскоро не сте променили нещо в диетата му? 

кучеСнимка: iStock

Неща, които да имате предвид

Всяка промяна в поведението на домашния ни любимец е сигнал, че с него се случва нещо. За това, когато забележите, че кучето ви започне или спре да прави дадено нещо, независимо за кой аспект от живота и ежедневието му се отнася, замислете се – дали нещо не се е променило в ежедневната му рутина? Забелязвате ли и други симптоми, които да индикират, че животното може би е болно или изпитва дискомфорт? 

Какво да направим, ако кучето ни всеки път си оставя по малко храна „за после“?

Можете да се справите с това поведение само, ако идентифицирате причините за него. 

  • Хранете го по-рядко 

Ако позволявате на кучето си да има достъп до храна през целия ден, вероятно ще помогне, ако го ограничите до сутрин и вечер, например. Това би трябвало да доведе до това, че постепенно четириногото ще започне да изяжда цялото съдържание на паничката си, тъй като ще бъде по-гладно, когато дойде време за вечеря/закуска.

кучеСнимка: iStock

  • Уверете се, че се храни правилно

Добре балансираната диета включва лакомства, но те не бива да съставляват повече от 10% от дневния порцион на косматия ви другар. Уверете се, че нито вие, нито някой от членовете на домакинството ви, черпите кучето допълнително.

  • Потърсете помощ

В случай, че домашният ви любимец се държи по необичаен, различен начин, но не сте в състояние да установите, дали това се дължи на нараняване, липса на апетит или заболяване, най-добрият начин не е да „гадаете“, а да го заведете при ветеринарния си лекар за преглед. Така ще знаете, че получавате необходимата експертна помощ, съобразена с индивидуалните нужди и здравна история на вашия питомец. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още