8 причини защо кучето ви хърка

куче спи Снимка: iStock

К ато стопани на домашни любимци, на всички ни се случва да се разсмеем на ритмичните, леко комични звучи, които кучетата ни издават по време на сън. Хъркането при четириногите е често срещано явление, но колкото нормално, понякога то може да е причина за безпокойство.

Какво представлява хъркането при кучетата?

Според Emergency Vets USA хъркането, както при хората, така и при кучетата ни, се появява поради ограничения въздушен поток, преминаващ през носния канал и дихателните пътища. Тъй като въздухът е ограничен, тъканите в областта вибрират, причинявайки звука, който познаваме като хъркане. 

куче спиСнимка: iStock

Защо кучето ми хърка?

След като вече знаем какво представлява хъркането, нека разгледаме различните причини, поради които домашният ви любимец може би похърква по време на сладка дрямка.

Dogsandcats.bg
  • Характеристика на породата

Един от основните фактори, влияещи върху вероятността кучето ви да хърка, е неговата порода и анатомична структура. Това важи най-вече за брахицефалните кучета (с къси муцуни) и плоско лице като Булдог, Мопс и Ши Тцу. Те се характеризират с по-тесни дихателни пътища и трахея, както и с удължено меко небце, което допринася за повишено хъркане.

Анатомичните различия на тези породи допринасят за повишена вероятност от проблеми с дихателните пътища, което от своя страна води до характерното пръхтене и подсмърчане, с което са известни.

куче спиСнимка: iStock

Разбирането на характеристиките на породата на домашния ви любимец може най-точно да ви помогне да оцените уникалността на моделите на хъркане, които има. 

  • Тегло и телесно състояние

Поддържането на здравословно тегло е от решаващо значение за цялостното благополучие на кучето ви, играе роля и в склонността му към хъркане. 

При кучетата с наднормено тегло може да се получи натрупване на мастна тъкан около врата и гърлото, което води до запушване на дихателните пътища и хъркане. Като следите и контролирате теглото на домашния си любимец, вие можете да намалите хъркането и да подобрите цялостното му здраве.

  • Инфекции и заболявания

Според д-р Рания Голакнер от PetMD, хъркането може да бъде причинено и от подуване и възпаление на тъканите в дихателните пътища поради инфекция или друго заболяване, сред които: инфекции на горните дихателни пътища, кучешка кашлица, абсцеси, носни акари, гъбични инфекции.

куче спиСнимка: iStock

  • Позиция на сън

Точно като хората, кучетата имат своите предпочитани пози за сън, като някои от тях са по-благоприятни за хъркане от други. В зависимост от това как въздушният поток навлиза в носния канал. Независимо от това дали кучето ви спи по гръб, дремва по корем или свито на геврек, избраната от него поза може да повлияе на звуците, които издава. 

  • Фактори на околната среда

Средата, в която кучето ви спи, също може да допринесе за хъркането му. Фактори като качество на въздуха, температура и наличието на алергени, могат да повлияят на респираторното здраве на животното. 

  • Алергии

Според д-р Пипа Елиът от Petful, понякога кучетата хъркат и поради алергии. Докато най-често те се проявяват като кожни проблеми, понякога кихането и хъркането също са част от симптоматиката им. 

куче спиСнимка: iStock

Това се случва най-често при вдишване на алергени, което води до възпаление в носната кухина. Нещо, сравнимо със сенната хрема при хората.

  • Възраст 

С напредването на възрастта на нашите любими спътници промените в моделите на съня може да станат по-очевидни.

Проблеми с мускулите, слабост и артрит – това са някои от състоянията, които могат да повлияят на способността на животното да си намери удобна позиция за сън. Освен това, при по-възрастните кучета може да се наблюдава намаляване на мускулния тонус, включително мускулите в гърлото, което може да допринесе за хъркането.

  • Основни здравни проблеми

В някои случаи хъркането може да е признак на здравословни проблеми. Респираторни състояния, обструкции на дихателните пътища и проблеми със зъбите – всичко това може да допринесе за хъркане при кучетата.

Забележка: Ако смятате, че хъркането на кучето ви се е увеличило драстично или намалява способността му да диша лесно, докато спи, консултирайте се с ветеринарния си лекар.

Не забравяйте, че всяко куче е различно и хъркането му може да бъде причинено от една или комбинация от тези причини. Разбирането на какво се дължи то, може да гарантира, че животното получава възможно най-добрите грижи. А сега, приятни сънища и на вас, и на вашия космат другар!

Вижте още:

10 неща, от които има нужда кучето ви, за да е щастливо

10 неща, които кучетата не харесват у хората

Виж още