Защо кучето накланя глава, докато му говорите

куче Снимка: iStock

К учетата правят много сладки неща, но едва ли има нещо по-мило и очарователно от накланянето на главата! Много собственици на четириноги с любопитство следят кога косматите им приятели го правят, какви шумове ги подтикват и с пълна убеденост смятат, че 

накланянето на главата значи, че кучето се интересува от нещо или изпитва вид емоции, различни от обичайните. 

Какво кара кучето да накланя глава на страни?

Няколко са основните причини, които подтикват домашния ни любимец към това очарователно поведение. Предлагаме ви някои от възможните обяснения.

Dogsandcats.bg
  • Чувство на емпатия

Според експерти, накланянето на главата има общо със способността на четириногия ни приятел да съпреживява. През годините, прекарани редом до човека, животните са развили умение да разбират хората. Те могат без усилие да четат езика на тялото, жестовете на лицето ни и речевите модели, като разпознават определени думи и вокални тонове. По този начин кучетата се ориентират безпогрешно кога е време за игра, разходка или хранене.

кучеСнимка: iStock

Когато накланят главите си, възможно е домашните ни любимци да се опитват да „филтрират“ това, което казваме, за да отсеят познатите им части от нашия език – независимо дали се отнася за конкретни думи или емоции в тона. Така че – да, 

кучетата наистина се опитват да ви слушат внимателно и търсят разпознаваемите символи в речта или тембъра ви. 

  • Може би се опитват да ви чуят по-добре

Въпреки че кучетата могат да улавят честоти, които ние не можем, всъщност четириногите не са толкова добри, колкото хората в установяването на това откъде идват звуците, достигащи до слуха им. 

Някои експерти смятат, че когато кучето накланя главата си, то се опитва да регулира щифтовете или така наречените външни уши, за да открие по-добре откъде идва даден звук. Така че – когато вдигате странен шум, доста вероятно е кучето ви да си мисли нещо като: „Това е странно. По-добре да разбера дали този звук наистина идва от моя човек“.

кучеСнимка: iStock

  • Може би се опитват да ви видят по-добре

Наклонът на главата на кучето може да бъде отговор на визуални сигнали, а не само на слухови. Според някои изследователи, муцуната на животното може да го затрудни да види източника на даден звук. За това – накланяйки главата си, четириногите могат по-добре да идентифицират лицата и да четат по израженията емоциите на стопаните си. 

Независимо каква е причината кучетата да накланят главите си и кое кара вашият домашен любимец да го прави, този навик е едно от най-милите и очарователни неща, които нашите космати приятели правят. Кой знае – може и да го правят, защото виждат умилението по лицата на стопаните си и се чувстват добре, когато ви виждат щастливи. А това звучи много сладко, нали?

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още:

Защо кучетата хълцат

 

Виж още