Защо кучетата хълцат

куче Снимка: iStock

К огато са малки, кученцата хълцат често и това може би ви се струва очарователно! Това поведение се наблюдава най-много при кутретата, от време на време – при кучетата в зряла възраст и по-рядко при възрастни животни.

Защо кучетата хълцат?

Дихателната анатомия на вашия домашен любимец е доста подобна на вашата собствена. Точно като хората, и кучетата имат диафрагмен мускул, който разделя гръдното им пространство от коремното. Именно той позволява на вашия космат приятел да диша, без да се налага да мисли за това – както и вие самите. 

Когато диафрагмата се свие, вашето кучето вдишва, а когато се отпуска – то издишва. Ако обаче се получи спазъм, диафрагмата кара тялото бързо да всмуква въздух, карайки животното да издава хълцащ звук, докато вдишва бързо през устата си.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Понякога обратното кихане може да бъде объркано с хълцане, макар че това са две съвсем различни поведения. 

Вижте още за Обратното кихане при кучетата

Вярвате или не, причината за хълцането както при хората, така и при кучетата, все още е неизвестна. Има някои теории какво може да го причинява при домашните ни любимци. Някои от предполагаемите причини включват:

  • Пиене на вода твърде бързо
  • Твърде бързо хранене
  • Вълнение и енергична игра
  • Стрес

Ако кучето ви пие или яде твърде бързо, доста вероятно е то да поглъща точно толкова въздух, колкото вода и храна. Според някои специалисти, именно този въздух в стомаха на животното може да окаже натиск върху диафрагмата му и да причини хълцане.

Вижте още: 5 начина да накараме кучето да яде по-бавно

При по-активна игра, особено при по-малките кученца, може да се стигне до твърде учестено дишане, което също може да доведе до издаване на хълцащи звуци. Същият ефект върху дишането на кучето има и ако то се чувства стресирано, изпитва безпокойство или се усеща в беда, макар че в този случай на лице са и други поведенчески знаци като прозяване и облизване на устните.

кучеСнимка: iStock

Как да „лекуваме“ хълцането?

През повечето време хълцането на вашето куче е краткотрайно и самоограничаващо се. Това значи, че то ще изчезне от само себе си. Има някои неща, които можете да направите, за да се опитате да успокоите диафрагмата на домашния си любимец, ако ви изглежда, че хълцането го притеснява или мъчи:

  • Опитайте се да го накарате да пие вода

Важно е да бъдете сигурни, че то я пие бавно и спокойно.

  • Направете лек и внимателен масаж на областта на гърдите

Това може да помогне на домашния ви любимец да се успокои. Бонус е ако го предразположите да се отпусне напълно по гръб, за да разтриете коремчето му. 

  • По-малки и по-чести порции

Ако забележите, че косматият ви приятел поглъща твърде бързо съдържанието на купичката си, помислете да разредите основните хранения – нека са няколко по-малки в рамките на целия ден.

кучеСнимка: iStock

Кога хълцането на кучето ни е причина за безпокойство?

Ако се случва понякога и преминава бързо, хълцането на домашния ви любимец не бива да ви тревожи. В случай обаче, че то започне да се случва редовно, продължително е и е съчетано с други симптоми като кашлица, кихане или тежко дишане - налага се да помислите законсултация с вашия ветеринарен лекар. 

Ако забележите и повръщане или диария, това може да е показател за стомашно-чревен проблем, като чревни паразити.

В по-голямата си част да наблюдавате как кучето ви хълца е забавно, когато се случва рядко и нямате причини да се безпокоите. Въпреки че често отшумява също толкова бързо, колкото се и появява, добре е да знаете възможните усложнения, свързани с по-продължителното хълцане на косматия ви приятел. 

 

Вижте още:

Какво кара кучето да киха

Виж още