Защо кучето ни присвива уши назад

куче Снимка: iStock

К олкото и добре да познаваме домашния си любимец, понякога може да ни се случи да не разчетем правилно поведенческите сигнали или езика на тялото му. Повечето стопани, например, знаят какво значи щастливото махане с опашка или обратното – когато тя е прибрана между краката на животното в знак на страх или тревожност. Да, някои от сигналите, които кучето ни дава са ясни и лесно разпознаваеми.

Някои от интуитивните реакции на домашния ни любимец в дадени ситуация обаче, могат да са малко по-трудни за тълкуване. Като позицията на ушите му, която се променя спрямо емоциите на животното. Един от ясните сигнали, че кучето изпитва определено състояние, натоварено с положителен или отрицателен заряд, е ако то присвие ушите си назад. 

кучеСнимка: iStock

Важно е винаги да наблюдавате цялостното държание на домашния си любимец в дадена ситуация.

Dogsandcats.bg

Обикновено, освен присвиване на ушите, ще има специфични движения и на лицевите мускули – вижте дали са напрегнати или отпуснати, обърнете внимание къде е центърът на тежестта на кучето – дали е наклонено към вас или не. 

Предлагаме ви заедно да разгледаме най-честите причини кучето да присвие ушите си назад:

  • Задоволство

Ще познаете това състояние освен по характерната позиция на ушите на четириногото – назад, така и ако то има така нареченото „меко“ изражение(всички мускули на лицето му са отпуснати, няма набраздени вежди, устните му са в позиция сякаш „леко“ се усмихва) отпуснатата стойка на тялото и опашката, която е в състояние на покой.

кучеСнимка: iStock

  • Страх/нервност

Едно от най-честите състояния, при които кучето свива ушите си назад, е когато изпитва страх. Характерни знаци, че нещо тревожи или безпокои животното са и ако то облизва устните си, прозява се, избягва контакт с очи или гледа да обърне напълно лицето си от вас, опашката му сочи надолу, плътно прибрана до тялото.

кучеСнимка: iStock

  • Нападение

Куче, което държи ушите назад, особено ако са почти плътно прилепнали към главата му, може да е знак, че се готви да нападне. Това важи с пълна сила ако е съчетано с ръмжене, извиване на устните, прикован/втренчен поглед, настръхнала козина на врата. Ако домашният ви любимец не е склонен към агресия, тогава най-вероятно нещо го е предизвикало и нападението е вид защитна реакция.

кучеСнимка: iStock

  • Болка/нараняване

В случай на ушна инфекция кучето ви може би изпитва болка и дискомфорт, които го карат да държи ушите си назад. Ако имате подозрения, че се касае за възпаление – не отлагайте посещението при ветеринар.

кучеСнимка: iStock

  • Интерес

Понякога кучето ви може да присвие ушите си, за да чуе по-добре нещо, случващо се зад него, което е пробудило интереса му. 

Присвиването на ушите при кучето може да значи много неща и единственият начин да разберете конкретната причина е, ако внимателно наблюдавате езика на тялото на любимеца си. 

 

Вижте още: 

Как кучето усеща, че е близо до дома, когато се вози в кола

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

Виж още