Защо кучето ни ръмжи, когато го вдигнем

куче ръмжи Снимка: iStock

Ч удите ли се защо кучето ви ръмжи, когато го вдигнете? Бързаме да ви успокоим – това не е непременно отрицателна реакция. В повечето случаи има физическа или психологическа причина (или комбинация от двете) за това поведение на домашния ви любимец. И преди сме споменавали, че чрез ръмженето косматите ни другари общуват с хората. И въпреки че сме склонни да свързваме ръмженето с гняв, болка или агресия, всъщност понякога то прилича повече на... еквивалентът на котешко мъркане! А може и да е знак, че животното се забавлява. 

куче ръмжиСнимка: iStock

Нека заедно разгледаме възможните причини, поради които кучето ви ръмжи, когато го вдигнете. Това ще ви помогне да се научите да разчитате сигналите, които животното ви дава, правилно. 

Какво иска да ни каже кучето, когато ръмжи?

Кучетата ръмжат, за да изразят различни емоции. И понякога това не е непременно знак, че се чувстват застрашени или в опасност. От друга страна, ръмжене, при което животното оголва зъбите и венците си, показва, че нещо не е наред. И вие или някой друг скоро може да бъде ухапан. 

Dogsandcats.bg

куче ръмжиСнимка: iStock

Ако кучето ви започне да ръмжи и да ви гледа в очите, значи нещо го дразни или притеснява. И това нещо, вероятно е свързано с вас или с това, което правите в конкретния момент. В този случай важен е контекстът – следете езика на тялото на питомеца си и ако той продължи да ръмжи дори и след като преустановите заниманията си, значи е време да се консултирате с ветеринарния си лекар за съвет.

  • Търсете модели

Ако кучето ви ръмжи от време на време, потърсете модели, като например – дали не го прави само, ако го вземете и занесете в определена част на къщата си? Или в даден момент от деня? Или ако се занимава с нещо определено, което вие прекъсвате? Понякога контекстът на ситуацията може да ви помогне да определите причината. Например, ако вдигате домашния си любимец на ръце само, когато му предстои баня или рязане на нокти, той ще започне да свързва това ви действие с нещо, което не му допада. И съответно – ще изръмжи в отговор. 

куче ръмжиСнимка: iStock

  • Кучето се страхува или това го стряска

Ръмженето често е реакция на кучето спрямо моментен стрес или уплаха. Помислете за случаите, в които четириногото е чуло нещо навън, наострило е уши и след това започва да ръмжи. Е, ако се приближите към домашния си любимец отзад, това може да му действа по сходен начин. И не самото вдигане да е проблем, а елементът на изненада, който животното не възприема за приятен. 

  • Кучето ви може да е заето

Когато кучето ви ръмжи, докато се опитвате да го вдигнете, това понякога може да е просто неговият призив да го оставите на мира, защото е заето с нещо друго и не иска да бъде прекъсвано. Възможно е четириногото са гледа котка или друго същество през прозореца, или почти да е свършило с гризането на нещо. Все занимания, които би предпочело да не прекъсвате. 

куче ръмжиСнимка: iStock

  • Кучето е териториално

Ако вдигнете кучето си, докато то се храни, пие вода или играе с любимата си играчка, то може би ви ръмжи, за да ви каже да се отдръпнете и да не навлизате в личното му пространство. Същото се отнася и, ако поведението се отключва само в определена част от дома ви. 

  • Кучето ви има нужда от сън

Никой не обича да го събуждат от здрав сън или да го притесняват, когато е уморен и сънлив, нали? Изтощението и умората могат да доведат до раздразнителност, така че дори и да вдигате домашния си любимец само, за да го преместите на по-удобно за дрямка място, лекото му ръмжене може да е проява на временно неодобрение. 

куче ръмжиСнимка: iStock

  • Има медицински проблем

Ако четириногият ви другар ръмжи, когато го вземете на ръце, без да забелязвате модел в поведението му или друга видима причина, то може да се касае за вътрешно нараняване или заболяване. Това е по-вероятен сценарий, ако ръмженето възникне спонтанно. В този случай, разгледайте добре животното, прокарайте леко ръце по тялото му, за да видите дали има места, които при допир го карат да трепва, скимти, ръмжи или да се отдръпва. 

  • Вдигате го по грешен начин

Майката хваща малките кученца зад тила и много хора имитират това поведение. Истината обаче е, че то може да бъде доста болезнено за животното. Защото, вече като възрастен индивид, то е пораснало и наддало, а това може да направи този метод на вдигане неприятен и нежелан за четириногото. Вместо да рискувате и да причините болка на домашния си любимец (което той ще демонстрира като ви изръмжи), опитайте се да бъдете по-нежни, докато го повдигате. Използвайте и двете си ръце, за да подхванете добре възможно най-голяма част от тялото му. Ако се справите добре, възможно е косматият ви другар дори да не усети какво се случва!

куче ръмжиСнимка: iStock

Вижте още: 

5 причини защо кучетата бягат от дома си

Защо кучетата се прозяват шумно

 

Виж още