5 причини защо кучетата бягат от дома си

куче Снимка: iStock

П онякога е доста трудно да вникнем в кучешката психология и да разберем защо кучето ни, което отглеждаме с много внимание и грижи, сякаш само чака възможност, за да се „спаси“ от нас и да избяга.

На всеки от нас се е случвало да види на улицата загубено, отдалечило се от дома си домашно куче, а ако сте от онези стопани на домашни любимци, които са преживявали ужаса да издирват животното из квартала или в близкия парк, знаете колко мъчително и притеснително е това. Разбира се, не ви го пожелаваме никога!

Предлагаме ви да се запознаете с 5-те основни причини, поради които кучетата бягат от дома си. Сами ще се уверите, макар това да не носи чак такова успокоение, каквото ни се иска, че голяма част от тях не са свързани само с начина, по който отглеждаме кучето си, а са генетично заложени. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Инстинкт

Не всяко куче притежава физиката на представителите на ловните и овчарските породи, но е факт, че генетично нашите четириноги приятели са създадени, за да „бродят“. Това ще рече – да са активни, а не да стоят на едно място и водени от вроденото си любопитство да изследват, откриват и опознават нови места. А понякога леко открехната врата, счупена порта, твърде ниска ограда или отворен прозорец може да им се сторят като своеобразна покана да се върнат към корените си. И те не се колебаят да се възползват! 

Ако отглеждате кучето си на двора – дори и да сте сигурни, че сте обезопасили добре, правете регулярни проверки за наличие на дупки и потенциални места, откъдето може да се провре любимеца ви. 

  • Желание за преследване

Ако нещо навън привлече вниманието на кучето и у него се обади желанието да подгони потенциалната си плячка, в повечето случаи то може да тича с километри без да се усети, че се е загубило. Това е най-често срещаната причина за бягство при ловните породи, чиито инстинкти за надушване и преследване са силно изострени, те са свикнали сами да взимат решения и да действат самостоятелно. 

Ако притежавате представител на някоя от тези породи, то е необходимо да сте още по-усърдни в тренировките – най-вече с командите за „Ела!“ и „Стой!“, а в градска среда – задължително водете кучето на повод. 

кучеСнимка: iStock

  • Нагон

Водени от естественото си желание за репродукция, мъжките кучета често бягат от дома си, подушили разгонена женска в околносттаИмайте предвид, че обектът на „чувствата“ на четириногия ви приятел може да е на километри разстояние – толкова силни са тези природни инстинкти при кучетата. 

Ако търсите генерално решение на този проблем, то кастрацията на мъжкото куче е добър вариант, тъй като тази процедура намалява до 90% сексуалното желание при животните. Ако път това ви се вижда краен вариант или смятате да развъждате любимеца си, постарайте се да го държите вързан навън и бъдете една идея по-внимателни, когато в квартала ви има разгонени женски кучета. 

  • Скука

Понякога причината кучето ви да бяга от двора, е факта, че оставено само прекалено дълго, то започва да се отегчава. Ако и при вас случаят е такъв, то постарайте се да отделяте повече внимание на домашния си любимец – това, че стои навън през деня не значи, че няма нужда от разходки и физическа активност, която да го „измори качествено“. 

Независимо къде отглеждате животното – в къща с двор или в апартамент, за да е щастливо и да се развива хармонично кучето е необходимо в ежедневието му да има достатъчно движение, активности и игри. 

кучеСнимка: iStock

  • Страшни шумове и силни звуци

Сред най-честите причинители на кучешки стрес и желание за бягство в следствие повишаване адреналина, са фойерверките. Всякакви гърмежи, причинени от бомбички и ракети по празниците могат да изплащат дори най-смелото и внушително по размери куче. Има различни начини, по които можете да се опитате да успокоите четириногия си приятел във вечерите, когато навън има заря или фойерверки, но в по-голямата си част те имат само временен ефект. Освен празничните гърмежи, сред страшните за кучето ни звуци попадат и гръмотевиците при буря и автомобилните клаксони.

Вижте още: Как да успокоим кучето, когато навън има фойерверки

Искрено ви пожелаваме никога да не ви се случва кучето ви да избяга, макар че според последни проучвания, направени на територията на САЩ за изминалата 2021-та година близо 500 000 изгубени животни са намерили пътя обратно към семействата си. 

Важно е, ако изпаднете в такава ситуация да анализирате причините – те могат да ви подскажат посоката, в която е тръгнал четириногия ви любимец. Задължителният идентификационен чип също помага, но е добре и на каишката на кучето да виси плочка с ваш телефон за връзка. 

И най-важното – не се карайте много на кучето, когато го намерите! След като е изминало известно време и е осъзнало, че се е отдалечило прекалено, самото животно започва да се чувства уплашено, гузно и виновно.

 

Вижте още: 10 често срещани кучешки страхове и фобии

 

 

Виж още