Защо кучето ни се задъхва в колата

куче Снимка: iStock

К учетата ни могат да са невероятни спътници по време на път! И независимо дали изпълняваме задачи из града или пътуваме към някоя ваканционна дестинация, като отговорни и любящи собственици ние държим на тях да им е удобно и комфортно. Разбирането на това какво може би кара домашния ви любимец да се задъхва в колата ще ви помогне да направите приключенията си заедно по-забавни и за двама ви!

Как изглежда куче, което се задъхва?

Едва ли има нужда да ви обрисуваме в детайли как изглежда едно задъхано куче. В общия случай това е четириного, което диша тежко с отворена уста. Дишането е по-бързо, понякога езикът му виси отстрани, често има повишено слюноотделяне. Въпреки че това е нормално кучешко поведение, все пак има някои неща, които да имате предвид.

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата се задъхват?

Кучетата се задъхват по много причини. Това е начин, например, да си поемат дъх след като са играли или тичали. А може и да е начин да нормализират дишането си, когато се чувстват уплашени, тревожни, развълнувани, щастливи, топло им е, прегрели са, изпитват болка, жадни са, стресирани са или изпитват определен дискомфорт. 

Dogsandcats.bg

Важно е да знаете, че задъхването е нещо, напълно нормално. Но ако е придружено с хрипове, хленчене или други признаци на дистрес, необходимо е веднага да се консултирате с ветеринарния си лекар. Защото прекомерното задъхване може да значи, че четириногият ви приятел има затруднено дишане или има алергична реакция. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучето ви се задъхва в колата?

За кучетата ни возенето в кола може да предизвиква различни емоции като: вълнение, щастие, свърхстимулация, смут, тревожност, страх…или комбинация от няколко от тях! Възможно е на животното да му е топло или пък да е жадно. А може би това е неговият опит да привлече вниманието и да ви уведоми, че е време да спрете за кратка почивка за тоалетна. Колкото по-добре познавате домашния си любимец, толкова по-лесно ще ви бъде да разберете и каква е причината, която го кара да се задъхва в колата ви. 

Научете се да се возите в колата заедно

Вашето куче може би се задъхва, защото не е свикнало да се вози в кола. Или това не му се е случвало отдавна. Ако ситуацията е такава, то това поведение може би е признак, че животното изпитва известно безпокойство или страх. В крайна сметка – колите са големи, шумни и се движат бързо, нали?

кучеСнимка: iStock

За да помогнете на домашния си любимец да се чувства по-комфортно в автомобила ви, направете няколко кратки пътувания през седмицата с цел – да изградите увереност у вашето куче. Нека те завършват на различни и забавни места като къща на приятел или роднина, разходка в парка или посещение на близкия зоомагазин. 

Да започнем с лесните неща

Ако домашният ви любимец е свикнал да се вози в кола и знаете, че за него това не е „голяма работа“, то може би животното се задъхва, защото му е твърде топло, жадно е или се нуждае от почивка за тоалетна. 

Добрата новина е, че това са съвсем лесни за оправяне неща! Планирайте паузи за почивка винаги, когато тръгвате на по-дълъг път – полезно е и за вас (разтъпчете се, пийнете малко вода), така и за четириногия ви спътник. 

кучеСнимка: iStock

Задъхване от вълнение

Ако цялостният вид на домашния ви любимец изглежда щастлив и ентусиазиран, значи той може би се задъхва, защото се чувства развълнуван, че е с вас в колата. В този случай – заслужавате нашите поздравления, справили сте се добре! Защото това значи, че кучето ви обича да бъде с вас и знае, че когато се вози в кола, това ще го отведе на ново и забавно място.

Обикновено задъхването от щастие или вълнение постепенно спира, когато кучето се отпусне. Ако обаче тежкото дишане, придружено с обилно слюноотделяне продължи по-дълго, отколкото ви се вижда нормално, опитайте се да превърнете разходките с кола в нещо по-скоро рутинно, отколкото – специално за домашния ви любимец. Така кучето ще спре да бъде чак толкова развълнувано щом се качи на задната седалка.

кучеСнимка: iStock

Автомобилна болест

При някои кучета се наблюдава непоносимост при возене в кола (наричана още Автомобилна болест). Симптомите й са идентични на тези от морската болест, като при четириногите включват задъхване и прекомерно лигавене. Не всяко куче повръща, но това не означава, че не се чувства зле.

При някои четириноги гаденето започва още, щом запалите двигателя на колата, а когато тя започне да се движи – следва задъхването и лигавенето.

Ако забележите подобни симптоми и при вашия домашен любимец – започнете с посещение при ветеринарния ви лекар. Специалистът ще започне с преглед с цел – проверка и отхвърляне на всички основни медицински проблеми, които биха могли да имитират симптомите като ушна инфекция или високо кръвно налягане. Възможно е да ви изпише и лекарства, които да помогнат на косматия ви спътник да се чувства по-добре по време на път. 

Свръхстимулацията може да причини задъхване

Лесно ще познаете, че едно куче е свръхстимулирано – то буквано е приковано от всичко, което се случва около него. Това се среща по-често при четириноги, които по природа са по-внимателни, наблюдателни и впечатлителни към заобикалящата ги среда – особено представителите на пастирските породи. 

кучеСнимка: iStock

Най-добрият начин да управлявате свръхстимулацията е да ограничите това, което животното вижда, докато се вози. Предупреждаваме ви – може да се наложи да проявите креативност! 

Внезапна тревожност в колата

Внезапното безпокойство в автомобила може да се дължи на медицински проблем. Например, артритът е заболяване, което може да причини болка на животното, когато колата минава през дупка, движи се по неравен път или при по-рязък завой. А слепотата или глухотата могат да накарат кучето ви да възприема пътуването за нещо страшно като цяло.

Ако ви изглежда, че домашният ви любимец сякаш внезапно е започнал да се страхува от возенето с кола, обсъдете го с ветеринарния си лекар. В случай, че няма медицинско обяснение за поведението му, той може да ви насочи към кучешки психолог, поведенчески специалист или треньор, с когото заедно да разработите план, за да помогнете на животното. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо никога не е безопасно да оставяме куче в паркирана кола

7 съвета ако кучето идва с вас на почивка

Виж още