7 съвета ако кучето идва с вас на почивка

куче Снимка: iStock

Д а си стопанин на куче прави много неща в живота ти по-лесни. Като изборът дали да излезеш с приятели на бар в дъждовна вечер или да гледаш филм, докато домашният ти любимец кротко се е сгушил до теб. Планирането на различните ангажименти и активности спрямо установените график и рутина на домашния ни любимец са нещо нормално за всеки, който отглежда в дома си куче. Нещата стават една идея по-сложни, когато тръгнем да пътуваме и решим да вземем и косматия си приятел с нас.

Ако и вие сте решили да споделите ваканцията си с домашния любимец това лято, а не да го оставите на роднини или на хотел за кучета, то има няколко полезни съвета, които можем да ви дадем, за да премине пътуването ви по-лесно и безпроблемно.

Всичко, разбира се, зависи от индивидуалността и навиците на вашето куче, но в общия случаи има някои неща, за които да помислите и да се подготвите. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

7 съвета за всички стопани на кучета, които планират да включат домашните си любимци в почивката си

  • Проверете настаняването

Независимо през коя платформа сте резервирали почивката си, колкото и да сте убедени, че сте открили хотел, в който пускат домашни любимци, проверете отново условията за настаняване преди да се качите в колата и да потеглите. На много места се доплаща престоя на куче, на други искат депозит за потенциални щети, които то може да причини. Уверете се, че всичко е описано в резервацията ви – това е единственият начин да защитите правата си на потребител. 

кучеСнимка: iStock

Добър подход е, ако отивате на ново място и търсите настаняване с домашни любимци, да прочетете коментарите на други потребители с животни, които са отсядали на даденото място. Ако те го препоръчват – значи няма от какво да се притеснявате! В крайна сметка е важно и вие, и домашният ви любимец да се чувствате добре, за да си починете и да се насладите на ваканцията си. 

  • Посетете ветеринаря си, преди да тръгнете

Ако ви предстои пътуване със самолет, проучете внимателно какви ваксини/обезпаразитяване и в какъв срок трябва да бъдат поставени на домашния ви любимец. Най-добре ще е да обсъдите това с ветеринарния си лекар. Ако смятате да пътувате на територията на България, то външно/вътрешно обезпаразитяване, рязане на нокти и подкъсяване на козината (ако породата го изисква) са достатъчни. 

  • Паспорт в готовност

Не знаете в каква ситуация ще се озовете, за това – нека паспорта, удостоверяващ, че кучето ви е ваксинирано срещу бяс, да ви е винаги под ръка. 

кучеСнимка: iStock

  • Направете списък с основните неща

Представете си жалния поглед на домашния си любимец, когато пристигнете на дългоочакваната си дестинация и установите, че сте забравили любимата му играчка, например. При събирането на багаж списъците – не само за кучешките вещи, но и за вашите собствени, са много полезни. А най-добре е, ако започнете да ги изготвяте дни преди датата на отпътуване. 

Идея: Залепете лист на хладилника си и го допълвайте всеки път, когато се сетите за още нещо. По този начин дори и да оставите събирането на багажа за последната минута, шансът да забравите нещо, което после няма как да замените, е много по-малък. 

кучеСнимка: iStock

  • Няколко тренировки за опресняване на знанията

Смяната на обстановката е вълнуваща не само за вас, но и за домашния ви любимец. Независимо дали отивате на море или на планина, ако не искате кучето ви да започне да „тероризира“ местната фауна (от личен опит можем да ви кажем – гларусите могат да са опасни за малки кучета), добре е да направите няколко тренировки предварително, за да затвърдите основните команди, които ще гарантират безопасността и спокойствието на домашния ви любимец. А и вашите, разбира се!

  • Разходете кучето с колата

Ако домашният ви любимец не е свикнал да пътува често или има проблем с по-дългите разстояние, добра идея е няколко седмици по-рано да направите няколко по-кратки возения, за да свикне със самото пътуване в кола. Уверете се, че в автомобила ви имате всичко налично, за домашния си любимец с цел безопасно пътуване. И не забравяйте да правите почивки редовно. 

кучеСнимка: iStock

  • Запазете спокойствие

Типично за всеки, който няма търпение да се откъсне от ежедневния си работен график и да се потопи в планираната ваканция е по-ентусиазираното, леко нервно и дори на моменти – еуфорично поведение. Това, разбира се, е напълно разбираемо – великолепното усещане, че ти предстои нещо ново и вълнуващо трябва да се изпита до край, а и някои хора твърдят, че няма нищо по-хубаво от очакването. 

кучеСнимка: iStock

Когато домашният ви любимец е с вас обаче, той попива от вашите емоции без да разбира, че те са продиктувани от нещо хубаво. За това – за да не го тревожите и безпокоите излишно, опитайте се да сте по-спокойни и балансирани в последните часове преди да тръгнете.

Да споделим ваканцията с кучето си е едно от най-забавните неща, които можем да си подарим. Опознаването на нови места, преживявания и споделени емоции заздравява връзката с косматия ни приятел, а и е толкова очарователно да снимаме кучето си на плаж или до някой планински водопад, например!

 

Вижте още: 

Важни документи, които всяко куче трябва да има

Какво да правим, ако кучето ни мрази да се вози в кола

Виж още