Защо никога не е безопасно да оставяме куче в паркирана кола

куче Снимка: iStock

„Трябва да вляза само за минутка!“, „То така или иначе просто си спи през цялото време“, “Tой предпочита да е в колата с мен, вместо да стои сам вкъщи“. Признайте си честно, колко пъти сте използвали някое от тези извинения или сте чували друг собственик на домашен любимец да ги казва?

Всички знаем, че не бива да оставяме кучешките си приятели сами в паркирана кола. Но действително ли винаги, във всички случаи е толкова опасно да го правим – дори и само за няколко минути?

кучеСнимка: iStock

За да отговорим на този въпрос, следва да започнем с разбирането относно това колко бързо всъщност се загрява вътрешността на автомобила ви. Това ще помогне, за да разберете колко опасна може да е колата ви за животното – дори и денят да не е чак толкова горещ. 

Dogsandcats.bg

Колко горещо е твърде горещо?

Краткият отговор на този въпрос е: далеч не толкова горещо, колкото вие си мислите. Добър начин да измерите какво чувства вашият четириног другар, докато ви чака да си напазарувате в паркирана кола, е да добавите 20 градуса по Фаренхайт (или около 6-7 градуса по Целзий) към температурата навън. И всичко съвсем не се изчерпва само до тук. 

кучеСнимка: iStock

Вътрешната температура на паркирана кола продължава да се повишава – дори ако е паркирана на сенчесто място. При това – с от около два градуса на всеки десет минути. 

Бързата сметка сочи, че ако навън е комфортните 21℃, например, вътре в автомобила ви може да стане около 32 ℃ при това – за по-малко от час. Добавете към това и факта, че кучетата по-принцип имат по-висока телесна температура от хората, средно между 38 и 39 градуса, и се получава нещо доста жежко.

Някои хора смятат, че като оставят прозорците на паркирания си автомобил спуснати, това ще облекчи част от задуха и съответно – ще контролира температурата в паркиран автомобил. Въпреки че да, получава се лека циркулация, което несъмнено прави атмосферата по-приятна за косматия ви другар, горещият въздух, който влиза отвън на практика не охлажда. Тоест – няма как да промени температурата в самата кола. 

Опасностите от оставянето на куче само в колата

Топлинният удар е сред най-често срещаните здравословни проблеми, с които може да се сблъска куче, оставено за по-продължителен период от време в горещ автомобил. Това може да е фатално за животното, а черната статистика говори, че годишно стотици домашни любимци губят живота си в следствие на прегряване. 

кучеСнимка: iStock

Топлинният удар може да настъпи много бързо и дори да нямате време да забележите някои от основните му симптоми като: прекомерно задъхване, повишено слюноотделяне, обезцветени венци. 

Ако смятате, че домашният ви любимец изглежда, сякаш е прегрял или е на косъм от получава на топлинен удар, незабавно му осигурете необходимата медицинска помощ. Междувременно – нанасянето на хладка – не студена, вода с ръка по главата, корема и стъпалата на животното може да помогне за понижаване на температурата му. 

Докато карате кучето към близката спешна клиника – дръжте прозорците на колата си спуснати до долу и климатика – включен. 

Съвети за безопасност за кучетата при горещо време

Най-сигурният начин да си гарантирате, че домашният ви любимец няма да получи топлинен удар в горещ ден е, очевидният – да го оставите у дома през най-жежките часове от деня. Ситуирайте разходките сутрин и вечер, когато температурите не са толкова високи. 

кучеСнимка: iStock

Ако все пак се налага да оставите кучето си в паркиран автомобил,направете го само и единствено в случай, че можете да ограничите чакането до не повече от пет минути. С оглед на това, че няма да се бавите дълго – най-добре е да оставите колата да работи с включен климатик, за да поддържа постоянна температура. Можете да оставите на пода до кучето и купичка с вода, в случай, че ожаднее, за да предотвратите евентуална дехидратация.

Част от това да сте отговорен собственик на домашен любимец е да се научите да правите правилна преценка относно това как да подсигурите безопасността на кучето си. 

Оставянето на четириного само в паркирана кола за произволен период от време е потенциално опасен и рисков сценарий с неясни резултати.

За това, ако имате планове за пазар – по-добре е да оставите четириногия си другар вкъщи. А ако се налага да прекара сам няколко минути в колата ви – не гасете климатика и оставете прозорците отворени. 

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: 

5 породи кучета, които издържат най-малко на жегата

Как кучетата се охлаждат, когато навън е горещо

Виж още