Защо кучето ни унищожава леглото си и как да го спрем

куче легло Снимка: iStock

Т ревожност при раздяла, скука или дори нещо толкова нормално като никнене на зъбки може да накара кучето ви да унищожи леглото си.

Почти всеки стопанин на четириного е сменил поне няколко модела, да не говорим колко скъпо, безсмислено, разхвърляно и дори – опасно може да е това начинание на домашния ни любимец. 

За щастие, след като разберете причината за унищожителното отношение на косматия ви другар към леглото му, можете да приложите някои коригиращи техники. Бързаме да ви успокоим – понякога разсейването е достатъчно, за да разреши този проблем. 

Dogsandcats.bg

Идентифицирайте причината

Няколко са основните стъпки от ваша страна, които да направите, за да установите кое е това, което кара кучето ви да се опитва всячески да „види сметката“ на леглото си. 

куче леглоСнимка: iStock

  • Водете дневник на разрушителното поведение на животното

Може да ви се вижда странно като идея, но всъщност този вид последователно описване на факторите, които обуславят държанието на домашния ви любимец може да е много полезно начинание. 

Например, вашият космат другар прави това само, когато сте навън? Това предполага, че причината е тревожност при раздяла. 

Ако кучето се опитва да разкъса леглото си само, когато наоколо има друго четириного, търсенето на внимание е най-вероятната причина. Ако го прави на случаен принцип, може би просто му е скучно. И логично, ако си имате работа с 6-месечно пале, то може би има нужда да облекчи сърбежа и дискомфорта от никненето на нови зъбки, дъвчейки плата на леглото си.

куче леглоСнимка: iStock

  • Редовни разходки 

Давайки възможност на домашния любимец да изразходи натрупаната енергия, вие ще намалите проявите на деструктивно поведение у дома и съответно – доста е вероятно животното да спре да дъвче леглото си. 

  • Наблюдавайте кучето си

Ако правите дълги разходки, съчетани с физическа активност и упражнения, играете си с животното достатъчно време и то все пак продължава упорито да унищожава спалния си аксесоар, то най-вероятно се касае за дъвчене, породено от скука (или никнене на зъби при малките кученца). 

  • Заложете на повече играчки

Уверете се, че домашният ви любимец разполага с разнообразна селекция от играчки за дъвчене. Така значително намалявате шансовете той да унищожи леглото си – просто ангажирайте вниманието му с нещо друго. 

куче леглоСнимка: iStock

Не оставяйте играчките за дъвчене на разположение на кучето през цялото време. Вместо това му ги давайте само, когато сте наоколо. Така животното ще се научи да прави разлика между времето за дъвчене и останалата игра. 

  • Поставете играчките за дъвчене в леглото му

Всеки път, щом кучето легне в леглото си и започне да дъвче някоя от играчките си – постарайте се чрез словесни похвали да запомни, че прави нещо, което одобрявате. 

куче леглоСнимка: iStock

  • Повторения, повторения и пак повторения

В момента, в който кучето остави на страна играчката и започне пак да дъвче леглото му, погледнете на другата страна – спрете положителното взаимодействие с него. Повтаряйте процеса по 10 минути всеки ден. 

С достатъчно повторения четириногото ще научи, че хубавите неща (похвали, хвалби, внимание) от ваша страна се случват тогава, когато дъвче играчките си и спират, щом се прехвърли на леглото. 

Вижте още:

Защо кучето се завърта няколко пъти, преди да легне

Значението на доброто кучешко легло

Виж още