Какво ни казва позата, в която спи кучето ни

куче Снимка: iStock

П оведението и езикът на тялото на кучето ни са ключови, за да разберем как се чувства домашният ни любимец. Независимо дали е буден или спи, начинът, по който го прави – потрепва, движи се или позата, в която кротко си дремва до стопанина си, могат да разкрият много за животното. 

Може да ви се стори странно и дори невероятно, но позицията в която косматият ви приятел спи, може да бъде индикатор и източник на ценна информация за здравето и емоционалното му състояние. Важно и полезно е да знаете как да разпознаете и интерпретирате тези знаци, за да имате идея кога има нещо необичайно и различно.

Обърнете внимание на позицията, в която кучето ви най-често спи. Любимата му поза може да се променя в зависимост от това къде си дремва, дали е близо до вас или се чувства по определен начин.

Dogsandcats.bg

Някои болезнени състояния или наранявания могат да доведат до промяна в нея. 

Кои са най-често срещаните пози за сън на кучето и какво биха могли да означават те

  • На една страна

Куче, което обича да спи на една страна, явно се чувства доста безопасно и комфортно със стопанина си. Тази позиция на тялото оставя жизненоважните органи на животното изложени, което значи, че то има пълно доверие на „своя човек“. 

Кучетата предпочитат да спят така и ако са на някое ново и непознато за тях място. Позата на една страна оставя крайниците им да се движат свободно по време на сън, така че можете да забележите потрепване или дори ритници от страна на животното.

кучеСнимка: iStock

  • Свито на кълбо

Една от често срещаните пози, която кучетата заемат докато спят, е да се свият на топка – от носа до опашката. Това е позиция, типична и за техните диви предци, тъй като защитава жизненоважните органи, помага да се запази телесната топлина и улеснява бързото ставане. 

Тази позиция ограничава движенията на животното по време на сън, така че шансът да го видите да „подритва“ е по-малък. Тя се наблюдава по-често през есенните и зимните месеци, когато времето е по-хладно. А понякога – просто е много по-удобна за четириногите. 

кучеСнимка: iStock

  • По корем

Някои стопани наричат тази позиция „Супермен“. Тя позволява на кучето да реагира максимално бързо и да „скочи“ на крака, ако се наложи. Често ще забележите, че косматият ви приятел дремва по този начин, ако е още малко кутре. При някои по-енергични и активни породи пък, това е знак, че животното е уморено, но не иска да пропусне нищо. 

кучеСнимка: iStock

  • По гръб – с лапи във въздуха

Спането по гръб и с открит корем помага на кучето да се охлади по-лесно и бързо. Тъй като козинката му е по-тънка по корема, а потните жлези са разположени на възглавничките на лапите му, тази позиция е чудесен начин домашният ви любимец да балансира телесната си температура. 

Тази поза показва най-недвусмислено, че кучето се чувства комфортно и спокойно, защото то оставя най-чувствителните си зони уязвими. Тя е и най-бавната за реакция и изправяне на крака в случай на нужда. Ще я видите по-често през летните месеци.

спящо кучеСнимка: iStock

  • Сгушен с гръб към стопанина си

Може би ви се е случвало да забележите домашния си любимец да спи с гръб, обърнат към вас. Притискайки се до стопанина си, кучето показва, че е много привързано и се чувства напълно удобно в компанията на собственика си. Това е и позицията, в която най-често животното изпада в дълбок сън – за това е важно ако се налага да го отместите да действате максимално внимателно. 

Поведението и позата на сън – какво ни казват за домашния ни любимец

Ако вашето куче спи в някоя от изброените пози, то най-вероятно се радва на добро здраве и няма за какво да се тревожите. Има обаче някои поведенчески симптоми преди или по време на сън, които могат също да допълнят картината на емоционалното и здравословното състояние на любимеца ни.

кучеСнимка: iStock

Какво прави кучето преди да легне?

И преди сме споменавали, че повечето кучета се завъртат няколко пъти или „копаят“ в леглото си, преди да си легнат. Това е свързано най-вече с естествения им инстинкт да направят по-приятно и комфортно мястото, където ще пренощуват.

Ако забележите, че вашият домашен любимец НЕ изпълнява този ритуал – наблюдавайте го. Може би животното изпитва определен дискомфорт, възможно е да е признак на болка, артрит или да се касае за неврологичен проблем. Консултирайте се с ветеринарния си лекар за съвет. 

Вижте още за това Защо кучето копае и драска в леглото си

Потрепване, треперене и ритане на сън – кога има причина да се тревожим?

Ако кучето ви е заело поза, при която можете да проследите треперене, конвулсии, ритане или други вид „активности“, значи домашният ви любимец най-вероятно е изпаднал в така наречената REM фаза на дълбок сън. Възможно е да изръмжи или дори да излае леко – това не бива да ви тревожи. Преценете ситуацията – понякога кучето може да трепери насън и ако в стаята е студено.

кучеСнимка: iStock

Подобно на хората, кучетата могат да сънуват кошмари. Ще познаете по това, че животното изглежда особено развълнувано докато спи, видимо трепери, лае или хленчи повече от обикновено. Можете да се опитате да го успокоите – но внимателно. Кажете името му нежно или го погалете леко по гърба. Важно е гласът ви да звучи спокойно. 

Ако забележите, че това се случва твърде често, може би се касае за вид безпокойство или тревожност, които животното проявява по време на сън. В този случай не отлагайте посещението при ветеринарен лекар. 

Припадъци на сън

Когато потрепването насън стане прекомерно, това може да доведе до припадъци – състояние, което изисква незабавна медицинска помощ.Опитайте се да извикате името на кучето и да го събудите ако имате подобни подозрения. Ако животното не реагира, продължи да трепери или да стои схванато, значи е необходимо да потърсите помощ от лекар.  

За да успеете да разпознаете кога кучето ви си дремва спокойно, кога се чувства комфортно или има някакъв здравословен проблем, който не сте забелязали до сега, е важно да обърнете внимание на обичайните навици на спане на домашния си любимец. Само ако знаете разликата ще можете да разберете, че нещо не е наред.

 

Вижте още: 

От колко часа сън се нуждае кучето

Виж още