Защо кучето обича да дремва под леглото ви

куче под леглото Снимка: iStock

К учетата обичат да спят в близост до любимите си стопани, защото се чувстват по-сигурни, когато става въпрос за здрав сън. Ето защо не е необичайно, че косматият ви другар често предпочита да дремва под леглото, на което си почивате самите вие! Въпреки че според специалистите това поведение е израз на привързаността на домашния ви любимец и желанието да изрази покорството си, много собственици се чудят дали този режим на сън не е лош навик. Или дори - вреден за здравето на животното? И в тези притеснения има известен резон, пишат от AnimalWised. Защото понякога криенето под леглото може да е признак на стрес или безпокойство. За това, предлагаме ви заедно да разгледаме причините, поради които домашният ви любимец може би спи под спалнята ви.

куче под леглотоСнимка: iStock

Защо кучетата искат да спят със стопаните си?

Чудите ли се защо кучето ви обича да спи върху краката ви? Или до вас, или - буквално върху вас? Както споменахме по-горе, четириногите винаги ще търсят начин да дремнат в близост до стопанина си. Това им помага да се чувстват по-сигурни и по-спокойни, знаейки, че могат да ви защитят в случай на нужда. Близостта до любимия им човек помага и на самите животни да се отпуснат и да имат по-добър сън. В допълнение, спането със собственика им освобождава щастливи ендрофини, което допълва комфорта на животните. 

Dogsandcats.bg

Но защо под леглото?

Някои кучета действително обичат да дремват в краката на стопаните си, докато други се завират под леглото му. Но защо това място е привлекателно?

куче под леглотоСнимка: iStock

Тази зона е един вид убежище или „бърлога“, където домашният ви любимец се чувства по-сигурен. Често тази зона е предпочитана за дрямка от четириногите и, защото предлага по-тихо и спокойно пространство, където то се чувства комфортно, защитено от директна светлина или студ. 

Ако забележите, че кучето ви обича да спи под леглото ви и това не ви тревожи, то добре е да засилите хигиената на тази зона, за да избегнете натрупване на прах, нечистотии или акари. Препоръчително е да проветрявате редовно. 

Не забравяйте, че тютюневия дим, тъмнината и лошата хигиена благоприятстват разпространението на множество алергени и/или патогени, като акари, бактерии, кърлежи, насекоми, гъбички и др. 

Кога имаме причини за притеснение

Ако наскоро сте осиновили куче – без значение дали е кутре или възрастно четириного и забележите, че то сякаш е уплашено и прекарва дълги часове в криене под леглото, това може да е индикация, че е претърпяло физическо или емоционално насилие в миналото. В тези случаи е препоръчително да сте наясно с този тип поведение и да се отнасяте към ситуацията търпеливо и с разбиране. Консултацията с ветеринарен лекар или кучешки психолог също е желателна. 

куче под леглотоСнимка: iStock

 

Виж още