Защо кучето се качва на ръката ви

куче Снимка: iStock

Н езависимо дали сте сами у дома или се намирате в оживен кучешки парк, сгърченото ви куче, което се опитва да възседне ръката ви, несъмнено ще ви накара да се почувствате неудобно.

Вижте още: Кое кара кучето да се „качва“ на крака на стопанина си

Качването е инстинктивно поведение при кучетата. И ако четириногият ви другар научи, че по този начин може да привлече вниманието ви, лесно може да се превърне в навик. 

Но защо точно ръката?

Основната причина кучетата да се опитват да се качат на ръката на стопанина си е задържаната енергия. Това състояние може да бъде предизвикано от стрес, скука, свърхстимулация, вълнение и да, дори понякога сексуално разочарование. И тъй като е естествено поведение, качването обикновено може лесно да бъде обезсърчено чрез управление и пренасочване. Преди да оформите план за действие, така че да го ограничите, нека първо разберем какво кара кучето ви да го прави.

Dogsandcats.bg
  • Кучето ви е стресирано

Качването често е метод за облекчаване на стреса при кучетата. Следователно, ако питомецът ви го е насочил към ръката ви, това може да е признак на безпокойство и тревожност. 

  • Кучето ви скучае

Качването е естествено поведение при кучетата и ако се чувстват отегчени, може да прибягнат до опити да се качат на ръката ви като отдушник на скуката. 

  • Свръхстимулация

Тъй като качването идва инстинктивно на четириногите, може да откриете, че това е поведение, към което кучето ви прибягва, когато е прекалено уморено или свръхстимулирано.

Това поведение обикновено не произтича от опит за доминиране или агресия, а от това, че кучето ви е уморено, иска да продължи да играе или не се е научило как да се отпусне.

Подобно на ядосано малко дете, което отказва да подремне, за да не пропусне забавлението, куче, което се гърчи, когато играе, вероятно е прекалено стимулирано и няма уменията да саморегулира поведението си. 

Тъй като този проблем е особено разпространен при малките кученца, необходимо е да започнете да тренирате контрол на импулсите и релаксация, за да научите косматия си другар как да саморегулира поведението си. 

  • Кучето ви е развълнувано

Понякога кучетата получават внезапен прилив на енергия. Обикновено ще познаете, че домашният ви любимец има такъв епизод, ако започне внезапно да тича в кръг, да скача по мебелите и може би – да размята играчките си наоколо. Някои кучета включват качването в това странно поведение. 

  • Заучено поведение

Какво правите, когато кучето ви се казва по ръката ви? Отблъсквате ли го или ставате, за да се заемете с някоя забавна за него дейност? А може би го храните или му давате нещо за дъвчене, за да ви остави на мира?

Ако реагирате на поведението на животното, има шанс неволно да го насърчите или възнаградите. И ако питомецът ви скучае, той е научил, че ако се опита да възседне ръката ви, ще му обърнете внимание. Помнете, дори негативното внимание за кучето ви е вид награда. 

  • Разгонване

Женските кучета се разгонват веднъж на всеки шест месеца. Цикълът им продължава почти две седмици, през които е добре да ги държите далеч от мъжки кучета, за да предотвратите нежелано размножаване. 

Мъжките четириноги са невероятно чувствителни към хормоните и ако помиришат разгонена женска, до която не могат да се доберат, те може да прехвърлят сексуалното си разочарование към нещо наблизо – възглавница, леглото си или дори ръката ви.

Това е сексуално обосновано поведение, но не е насочено към вас, а просто пренасочено. И въпреки че е проблем, с който по-често се сблъскат собствениците на некастрирани мъжки, дори кастрираните могат да бъдат „възбудени“ от миризмата на разгонена женска.

  • Опит за господство

Според някои теории, куче, което се качва на крака или на ръката на стопанина си, не е водено само от естествения си инстинкт, но се опитва и да утвърди своето господство. Обучението и животът с четириногия ви другар обаче, са отношения, основани на партньорство, което е основано на положително подсилване и поставяне на граници.

Въпреки че мнозина смятат, че качването на ръката на стопанина е опит за доминация, тази възможност е далеч по-малка. Дали поведението, което ги кара да се качват на ръката ви, се основава на стрес, възбуда, сексуално разочарование или свърхстимулация, много по-малко вероятно е животното да иска да покаже надмощие. По-вероятно е гърченето на ръката да се е превърнало в заучено поведение за справяне с потисната енергия.

Трябва ли да се тревожим, ако кучето се качва на ръката ни?

Въпреки че безспорно е неудобно за вас като собственик, това е естествено кучешко поведение. Най-доброто, което можете да направите, е да прекъснете или в идеалния случай – да го предотвратите, преди да се е случило. След като разберете какво кара кучето да се качва на ръката ви, можете да започнете пренасочването към по-добро и подходящо според вас. 

И не забравяйте, че кучетата ни не разбират срама по начина, по който го виждаме ние. За това и в ръцете на собственика е да оформи поведението на питомеца си така, че да не изпитва смущение. 

Виж още