Как да изберем точното кучешко легло

куче Снимка: iStock

Е дно от задължителните неща, които всеки собственик на куче трябва да осигури на четириногия си приятел, е подходящо за нуждите му легълце. То може да е скъпо и изискано, по-семпло или дори домашно приготвено. Или, защо пък не, нещо между изброените. Най-важното е домашният ви любимец да го припознава като свое местенце за релакс и почивка.

Как да изберем правилното легло за кучето ни?

Да се спрем на точното легло, подходящо за косматия ни приятел, може да се окаже известно предизвикателство, тъй като разнообразието на пазара е огромно. Разглеждайки богатият избор в някой от по-големите зоомагазини, собствениците на кучета няма как да не си зададат въпроси като: „Нуждае ли се действително животното от легло?“, „Трябва ли наистина да похарча толкова много пари, при положение че кучето ми е също толкова щастливо да спи при мен или на дивана?“.

За да ви помогнем да си отговорите и така да направим избора ви по-лек – нека ги разгледаме всички аспекти на въпроса:

Има ли нужда кучето ви от специално легло?

Независимо къде обича да си подремва четириногият ви приятел, всяко куче има нужда от свое собствено легло. То помага на домашния ви любимец да се настани удобно за през нощта, и за разлика от пода ще затопли животното, ще предотврати появата на мазоли и ще предпази кучето от ранни симптоми и поява на артрит. Не на последно място – за разлика от дивана или спалнята ви, то принадлежи само и единствено на косматия ви приятел. 

Dogsandcats.bg

кучешко леглоСнимка: iStock

Сред предимствата на кучешкото легло е и, че можете да го вземете навсякъде с вас, когато пътувате. Така ще осигурите комфорт на домашния си любимец и той ще се отпусне в нещо „познато“. А това е ключов момент, ако сте в хотел или къща за гости, където околната обстановка може да пробуди у кучето ви тревожност или безпокойство. 

Леглата за кучета обикновено са лесни за поддръжка – повечето са с външна част, която се сваля. Така при нежелани инциденти лесно можете да ги сложите в пералнята и да решите проблема. 

И не на последно място – всяко куче обича леглото си, защото това е неговото място, където се чувства сигурно, спокойно и защитено. Там четириногото отива, когато иска да се отпусне и не желае да бъде притеснявано. 

Какви са видовете кучешки легла?

Леглата за кучета могат да бъдат направени от подръчни материали – като старата ви възглавница, да кажем. А има и модели, които впечатляват с елегантност и стил – рамка от ковано желязно с дантелен сенник, например. Изборът ви зависи от личния ви вкус, бюджет и декор. 

Следете къде вашето куче се чувства най-удобно - това може да ви помогне да решите кое легло ще бъде най-добро за него.

кучешко леглоСнимка: iStock

Основни видове легла за домашни любимци

 • Плоски постелки от плат с пълнеж от вата, които се побират в щайга – най-достъпни и популярни.
 • Легла тип „гнездо“ – подходящи се за по-дребни породи, които обичат да се сгушват. Предлагат се в кръгла или овална форма.
 • Легла с една дълга страна с вградена възглавница – често се предпочитат за по-големи кучета.
 • Водоустойчиви легла – подходящи за употреба на открито.
 • Домашни легла – евтини и лесни за персонализиране. Можете да ги направите от всичко – уверете се, че използвате безопасни материали.
 • Специални легла за възрастни кучета или с определени медицински нужди.
 • Ортопедични легла – поддържат ставите на по-едрите кучета, обикновено са с медицинска пяна и/или пружинна конструкция.
 • Отопляеми легла – поддържат телесната топлина на животното. Може да бъде от полза за четириноги, които лесно настиват или за страдащи от артрит, който лесно се влошава в студа.
 • Легла стил „кошара“ – осигуряват удобство на домашния ви любимец, грижат се за ставите и разпределят равномерно теглото му. Обикновено са лесни за транспортиране.

кучеСнимка: pixabay.com

Как да разберете кое легло е най-добро за вашето куче?

Факторите, които да вземете предвид при избор на легло за вашия домашен любимец са: размер, цена, комфорт, медицински нужди (ако има), удобство и много други. Предлагаме ви основните характеристики, на които трябва да отговаря перфектното легло за вашия домашен любимец:

 • Добро прилягане

Освен че е важно да намерите нещо, което е в рамките на бюджета ви, уверете се, че кучето ви се побира точно в леглото. Главата и крайниците му не трябва да висят на ръба. 

 • Лесна поддръжка

Кучетата често носят лакомства в леглото си, повръщат, изпускат се, имат бълхи, гурели и какво ли още не – всичко това неминуемо остава по любимото им легълце под формата на петна. Най-добрият вариант е да се спрете на лесно сваляща се калъфка – така честото й пране няма да е проблем за вас.

 • Безопасност

Ако кучето ви успява да разкъса леглото, което сте избрали – заложете на такова от друг, по-здрав и сигурен модел. Поглъщането на вътрешността му може да бъде опасно и да доведе до необходимост от спешна операция. Погрижете се да премахнете и всички панделки и висящи помпони (ако имат такива), които домашният ви любимец би могъл да сдъвче. 

кучеСнимка: pixabay.com

Младите и здрави кучета обикновено нямат проблем да спят на по-евтини легла, с пълнеж от вата. Ако обаче животното спада към по-едрите породи и рискът от развитие на артрит е по-осезаем, заложете на по-комфортно и малко по-скъпо легло, за да поддържате състоянието на ставите му. При някои ортопедични легла се използва пяна, защото е по-дебела и с по-високо качество, а и така самото легло не се мачка.

Последна мода в кучешките легла пък е използването на дебел и гъвкав гел като пълнеж – той е по-удобен от пяната и разпределя теглото по-равномерно. Този тип легла са с много високо качество, което съответно се отразява и на цената им.

Има кучета, които обичат леглата си толкова, че могат да спят в тях години наред. Други унищожават дузина, докато откриете този модел, който е подходящ за вашия космат приятел. Макар да съществуват някои основни фактори и насоки – всичко зависи от личната ви преценка и индивидуалността на четириногия ви приятел. И не забравяйте да поставите леглото близо до вашето – за да му осигурите най-спокойните сънища!

 

Вижте още:

Безопасни ли са затоплящите се легла за кучето ни

Виж още