Защо кучето ви гледа, докато се изхожда

куче Снимка: iStock

В ъпросите, свързани с ходенето по малка или голяма нужда не би трябвало да притесняват стопаните на домашни любимци – те са неизменна част от отглеждането на куче. Освен това – по поведението, вида на изпражненията и различните сигнали, които животното ни дава, докато върши или не редовно своите работи, можем да разпознаем дали има здравословен, поведенчески или друг проблем. 

Забелязвали ли сте някога как вашето куче търси зрителен контакт с вас, докато се изхожда по голяма нужда? 

Не всички четириноги го правят, но повечето – сякаш се взират в стопаните си. И докато за нас този момент е по-скоро интимен, оказва се – за нашето куче нещата стоят точно по обратния начин. Косматият ни приятел не само не иска да бъде сам, но иска да е сигурен, че вие сте наоколо и … го наблюдавате. Колкото и неудобно, дори странно да ви се вижда, за това поведение си има логична причина. И тя се корени дълбоко назад в историята на домашния ви любимец.

Първичен инстинкт

Да се върнем приблизително 15 000 години назад – по времето, когато се смята, че човекът е „опитомил“ кучето. Ледената епоха е към края си, смята се, че това е време, когато на Земята необезпокоявано са се разхождали саблезъби тигри и други опасни хищници. Време – опасно както са хората, така и за кучетата. И тъй като човекът все още е изключително ограничен откъм средства за защита и оръжия, кучето става важна част от борбата за оцеляване. Смята се, че в началото човека е наблюдавал кучето, докато се изхожда, защото това е момент, в който животното е най-уязвимо и не може да се защити при нападение. Ставало е въпрос за оцеляване. 

Dogsandcats.bg

Днес инстинктите на домашния ви любимец му подсказват по един първичен начин, че след като вие сте водачът на неговата „глутница“ то може и трябва да разчита на вас да го пазите в този деликатен момент. 

кучеСнимка: iStock

Аз ще ти пазя гърба – ти пази моя

Вашето куче винаги ще бъде до вас, точно както вие сте готови да направите всичко за него. По този въпрос две мнения няма. За това и животното ни има пълно доверие, че ние ще „пазим гърба му“, докато се намира в уязвима и неудобна за него позиция, каквато заема, когато трябва да отиде по голяма нужда. Гледайки ни в очите то получава потвърждението – защитено е и може спокойно да свърши каквото трябва. 

Имаме ли причина за неудобство?

Важно е, ако вашето кученце се взира във вас, докато се изхожда, да останете максимално спокойни. Възможно е животното да търси в погледа или езика на тялото ви знак за предстояща опасност. Ако реагирате с внезапни или резки движения, рискувате то да прекъсне работите си и да се отзове на помощ. Да, понякога може да сте в неудобна позиция или да не ви е приятно да наблюдавате как кучето ви ходи по голяма нужда, но това дава на съществото спокойствие и душевен мир. Така че – приемете го като комплимент. Това е знак, че домашният любимец ви има пълно доверие.

Ето няколко допълнителни неща, които можете да направите, когато кучето ви отговаря на „призива на природата“.

  • Бъдете нащрек

В крайна сметка това е причината вашето кученце да ви гледа. Имайте предвид всички потенциални заплахи или опасности. Ако нещо не изглежда както трябва, бъдете готови да реагирате и да го защитите от възможните опасности като случайни минувачи, други кучета или автомобили.

  • Не правете внезапни движения

Освен ако не е крайно необходимо, опитайте се да се въздържате от резки движения – това поведение ще накара кучето ви да мисли, че нещо не е наред. 

  • Дайте на любимеца си пространство

Въпреки че се взира във вас, домашният ви любимец има нужда от пространство, за да свърши нещата си. Никой не познава кучето ви по-добре от вас, за това и вие трябва да прецените колко далеч от него да застанете, за да се изходи необезпокоявано. Просто се уверете, че животното знае, че сте там.

кучеСнимка: iStock

  • Поздравете го за добре свършената работа

„Кой е добро куче? Ти си добро куче!“ – може би смятате, че няма нужда от похвала задето домашният ви любимец се е изходил навън успешно, но ако наскоро сте приключили с обучението му знаете колко е важно да затвърдите наученото. 

В заключение можем да кажем, че макар да ви е неудобно или да го смятате за ненужно, добре е да се опитате да не извръщате поглед, а да направите зрителен контакт с кучето си. Така вие му казвате, че няма от какво да се страхува, че му пазите гърба и може спокойно да свърши това, което трябва. 

Контактът с очите не е еднопосочна улица – оказва се, че има своите ползи не само за четириногите, но и за стопаните им. Резултатите от изследване на хормоните и поведението на кучета, проведено през 2009 г., показва, че когато косматият приятел ви гледа по-продължително, той произвежда окситоцин – известен като „хормонът на щастието и любовта“. А това чувство е приятно както за кучето, така и за неговия човек, нали?

Разбира се, не всички кучета си приличат или се държат по идентичен начин. 

При някои четириноги е достатъчно само да ви погледнат веднъж, за да са спокойни и сигурни, че сте там. Докато други може да имат нужда от постоянен зрителен контакт – всичко е индивидуално.

В крайна сметка малките разлики правят косматите ни приятел толкова незаменима част от семейството!

 

Вижте още:

Защо кучето е развълнувано след като се изходи

Защо кучетата душат дупетата си

Виж още