Защо кучето ви лае, когато прегръщате някого

двойка куче Снимка: iStock

М алко са нещата, които извикват толкова приятно чувство и ни успокояват така, както прегръдката. Тя носи в себе си толкова много – привързаност, комфорт, сигурност. И... лай?

двойка кучеСнимка: iStock

Протестите на домашния ви любимец развалят топлината на момента, при това – не за първи път. Може би се чудите – защо кучето ми сякаш се ядосва, когато прегръщам някого? 

7 причини защо кучето ви лае, когато прегръщате някого

  • Ревност

Съществуват различни изследвания, които потвърждават, че кучетата действително изпитват ревност. Подобно на дете, което не е доволно, когато майка му играе с друго хлапе. И тъй като за домашния ви любимец вие сте целия свят, когато види, че се прегръщате с някой друг (в неговите очи – демонстрирате близост), това предизвиква у него тревога. Кучето вижда това като заплаха за връзката ви, а какво прави едно четириного, когато се чувства застрашено – лае. 

Dogsandcats.bg

двойка кучеСнимка: iStock

  • Несигурност

Кучето ви със сигурност не се притеснява дали козината му е твърде лъскава! Или дали сте останали доволни от играта на теглене на въже. Не, тук говорим за малко по-различен вид несигурност, произтичаща от други фактори. Най-общо казано – домашният ви любимец е притеснен и подозрителен към новия човек в живота ви. А едно несигурно куче може да види всеки като потенциална заплаха. Което ни връща малко по-горе: Застрашеното куче лае. 

  • Опазване на ресурсите

Често споменаваме термина опазване на ресурси, тъй като често това е в основата на различни кучешки поведения. Ако домашният ви любимец лае всеки път, когато прегърнете някого, това би могло да се интерпретира като „отбранителен език на тялото или открито агресивно поведение“ с цел опазване на основния му ресурс – вие. Да, звучи ирационално, но ирационалността е страничен продукт на несигурността. А това от своя страна, включва опазване на ресурсите. Което пък включва лай. 

двойка кучеСнимка: iStock

  • Любопитство

Понякога кучето ви може да лае просто, защото му е интересно какво правите. Или в случая – защо се прегръщате с някого. Не бива да забравяме, че четириногите ни другари са естествено любопитни същества, надарени с впечатляващи сетива. Гледки, звуци, миризми, вкусове и докосвания – питомецът ви иска да разбере и да бъде част от всичко!

И тъй като взаимодействията в кучешкия свят са по-различни, а прегръдките не са в списъка им с поздрави, животното може би се чуди какво се случва, когато вземете друг човек в обятията си. 

двойка кучеСнимка: iStock

  • Защитно поведение

Тъй като кучето ви не разбира прегръдката, то може да сметне за необходимо да ви „защити“ от човека, към когото е насочена тя.

  • Мисли, че сте в опасност

Замисляли ли сте се някога как изглежда една прегръдка отстрани? За животните, имаме предвид. Някой ви обгръща с ръце, блокирайки възможността ви за движение. Това в очите на четириногия ви другар е знак, че неговият любим човек е в беда. Вие сте задържани, не можете да се движите. А ако и плачете… Тогава явно е, че имате нужда кучето ви да се намеси! И разбира се, животното започва да лае с цел да ви спаси.

двойка кучеСнимка: iStock

В заключение, ако кучето ви протестира шумно, когато прегърнете някого, това не означава, че нещо с него не е наред. То просто би желало всичките ви прегръдки и внимание да са насочени към него! 

Вижте още:

Харесва ли му на кучето да го прегръщаме

6 знака, че кучето ви има пълно доверие

Виж още