Проблеми с аналните жлези при кучетата

куче Снимка: iStock

М оже би сте ставали свидетели на ситуация, при която кучето ви сякаш внезапно, търка неистово дупето си по земята (или в любимия ви килим)? А след това - сякаш обсесивно започва да се облизва отзад? А дали случайно всичко това не е придружено с ненормална, странна миризма, която се носи наоколо из стаята?

Въпреки че това поведение на домашния ви любимец може да е признак или симптом на различни заболявания, често то показва проблем с аналните жлези на четириногото. В следствие на дискомфорта се появява и неговата необходимост да ги облекчи, което може да бъде неудобно и дори болезнено.

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата имат проблеми с аналната жлеза?

Аналните жлези, технически наричани „анални торбички“, са две малки торбички от тъкан, разположени под повърхността на кожата от двете страни на ануса на животното. Те произвеждат мазен, миризлив секрет, в който се съдържат химикали, използвани от четириногите за маркиране на територия и идентифициране едно с друго. 

Dogsandcats.bg

Домашните кучета изпразват аналните си жлези, когато изпражненията се притискат към него по време на дефекация (изхождане). Изпразването им може да се получи и при силна уплаха или ако четириногото се усеща в беда в следствие на адреналина, който се отделя при стресова ситуация. 

Когато са пълни, тези жлези са с различен размер – от грахово зърно до малко грозде, като за големината им определящ е размера на кучето. 

кучеСнимка: iStock

Ако аналните торбички на домашния ви любимец останат пълни прекалено дълго време, това започва да представлява неудобство за четириногото и то започва да проявява описаното по-горе поведение в опит да ги изпразни, за да облекчи дискомфорта си. 

Въпреки че понякога пълзенето с дупе надолу, дъвченето, прекомерното облизване в аналната област и преследването на опашката могат да показват и наличие на паразити или кожни проблеми, това поведение е най-характерно за кучета с проблеми с аналните жлези.

Невъзможността за изпразване на аналните жлези може да възникне по редица причини. Може да се дължи на меки изпражнения или поради специфичната анатомия на животното. За това понякога е необходимо това да се случи с помощта на стопанина или на ветеринарен лекар.

Лечение за облекчаване на проблемите с аналните жлези

Ако никога не сте го правили, съветваме ви да се обърнете към специалист, който е запознат с процеса по изстискване на аналните жлези при кучетата. Най-добре и безопасно би било, ако това направи ветеринарният ви лекар, който вече е добре познат на любимеца ви. Той ще го направи пред вас и ще ви научи как да извършвате процедурата у дома. Стига да няма наличие на инфекция или възпаление, повечето стопани могат успешно да го правят и сами вкъщи, макар и да предпочитат да оставят това на специалист. Най-малкото, защото не е никак приятно.

кучеСнимка: iStock

  • Има два начина за изпразване на аналните торбички: външно и вътрешно.

Не забравяйте, че ако нямате опит е добре преди да се опитате да изпразните аналните жлези на кучето си, да се консултирате със специалист, който да ви покаже и обясни как става. Ако го направите неправилно или частично, това не само няма да облекчи дискомфорта на любимеца ви, но може да го увеличи. 

Външното изпразване се извършва с помощта на кърпа, с чиято помощ леко се стиска в аналната област отвън. С лек масаж част от течността в торбичките излиза, но обикновено – не цялата. 

При вътрешното изпразване слагате ръкавици, след което – с палец и показалец притискате всяка анална торбичка (една по една). Този метод е по-ефективен, особено ако те са пълни. Тъй като това далеч не е приятно за четириногото, ще се нуждаете от помощ – някой, който да държи животното и да го успокоява по време на инвазивния процес. 

Ако аналната област изглежда зачервена, възпалена, удебелена или има наличие на отворена рана, което прави мястото болезнено – посетете ветеринарния си лекар. Възможно е на лице да са инфекция или абсцес, а манипулирането в областта да причинява силна болка на кучето ви. В този случай само специалист може да постави диагноза и точно лечение. 

Как да предотвратим проблеми с аналните жлези

Ако няма проблем или странно поведение от страна на косматия ви спътник, не трябва да изпразвате ръчно аналните му жлези. Много четириноги са в състояние да отделят течността редовно при изхождане и не се налага вашата намеса, нито тази на лекар. 

кучеСнимка: iStock

В случаите, когато при дадено четириного има невъзможност за изпразване на аналните торбички в по-дългосрочен план, може да се стигне по-лесно до инфекция и тогава е необходима и вашата намеса. Ще познаете по зачервяване в аналната област на животното, а понякога можете да видите дори гной или гъст секрет около самия анус. 

Други възможни, но за щастие по-рядко срещани усложнения на аналните жлези включват доброкачествени или злокачествени тумори. Ако имате съмнения или домашния ви любимец постоянно има проблеми в областта – незабавно посетете ветеринарния си лекар. 

Постоянното поведение на непрекъснато търкане, близане и дъвчене в областта около дупето също е типично за четириноги, при които се наблюдават постоянно повтарящи се проблеми с аналната жлеза. Честа причина за това са хранителните алергии и непоносимости. 

Тъй като аналните торбички обикновено се изпразват само, когато получават твърд натиск в следствие движението на червата, ако екскрементите на кучето ви често са меки или воднисти, може би не се получава необходимото налягане за изпразването на аналните торбички. При това положение обсъдете с ветеринарния си лекар промени в диетата на косматия си другар, която да подобри лошата консистенция на изпражненията му. 

И накрая – някои кучета имат лошо разположени анални жлези, например, дълбоко в ректума. При тях ръчното изстискване е задължително. 

 

Вижте още: 

Какво показва вида на екскрементите на кучето

Виж още