Защо кучетата имат анални жлези?

куче дупе Снимка: iStock

А ко сте любопитни защо кучетата имат анални жлези, вероятно ще ви е интересно да научите, че те изпълняват няколко функции.

За какво служат аналните жлези при кучетата?

Четириногите ни другари безспорно са очарователни същества, които разполагат с широк набор от уникални характеристики, които ги отличават от другите животни. Една от тях са аналните жлези и не, те не служат само за украса! Тези малки, подобни на торбички жлези, разположени от двете страни на дупето на кучето ви, може да изглеждат доста незначителни, но всъщност те имат своето важно предназначение. 

Като продукт на еволюцията, аналните жлези на питомеца ви играят важна роля за целите на комуникацията, идентификацията, а също са и вид защитен механизъм.

куче дупеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какво представляват аналните жлези при кучета?

Аналните жлези на кучето, известни още като анални торбички или ароматни жлези, произвеждат специална течност, която се изхвърля през малки канали. Консистенцията й варира от водниста през кремообразна до гъста, подобна на паста, а цветът – от кремав до кафяв.

И така, каква е целта на аналните жлези при кучетата и секретите, които те отделят? Нека разберем заедно!

куче дупеСнимка: iStock

  • Размяна на визитни картички

Аналните жлези на кучетата произвеждат течност, която съдържа уникална комбинация то ароматни молекули. Съставът й варира от едно четириного на друго, което я превръща в кучешкия еквивалент на визитна картичка, съдържаща много лична информация. Това обяснява защо кучетата са толкова очаровани да душат взаимно дупетата си, когато се срещат. Сякаш си разменят кратко резюме, за да се опознаят!

кучета дупетаСнимка: iStock

Интересното е, че съставът на тази течност се променя ден след ден, което обяснява защо четириногите се поздравяват с подушване винаги, когато се видят, а не го правят еднократно. 

Каква информация събират кучетата, когато душат дупетата си?

Специалистите са на мнение, че кучетата могат да научат различни интересни неща едно за друго, включително пола, здравословното състояние и дори – емоционалните си нагласи в момента на подушването на дупетата си. 

Вижте още: Защо кучетата душат дупетата си?

  • Маркиране

Всеки път, когато кучето ви се изхожда, мускулите около ануса му изстискват малко течност, която остава заедно с изпражненията му. Няколко капчици, които също съдържат информацията от „визитната му картичка“. След това на мястото идват други четириноги, подушват отпадъците на питомеца ви и по този начин получават цялата информация, която животното им е „завещало“.

кучета дупетаСнимка: iStock

  • Вдигане на червено знаме

Освен за обмен на лична информация, секретите на аналните жлези на кучето му помагат и за вдигане на червен флаг, когато животното се чувства уплашено или стресирано. Класически пример са четириногите, които внезапно изпразват аналните си жлези в кабинета на ветеринарните лекари, тъй като намират посещението там за откровено плашещо. 

кучета дупетаСнимка: iStock

  • Обява за запознанства

Интересен факт е, че когато женските кучета са разгонени, аналните им жлези произвеждат богати на триметиламин секрети. Тази течност, със своята отличителна миризма на риба, изглежда е привлекателна за мъжките четириноги. И още нещо – очевидно и специалният цвят на космите около зоната на аналните жлези на животните също играе роля за подобряване на ефикасността на свързаните химически сигнали. 

кучета дупетаСнимка: iStock

  • Смазка за преминаване на изпражненията

Една от основните функции на секретите, които се отделят от аналните жлези на кучетата, е да осигурят смазване, което да улесни преминаването на изпражненията им. 

Проблеми с аналните жлези при кучетата

Най-общо казано, кучетата, които отделят по-меки изпражнения (поради специфична диета или медицински проблеми), са по-склонни да развият проблеми с аналните жлези. Предполага се също, че възпаленията на тези торбички са по-чести при четириноги, които водят по-застоял начин на живот.  

Най-често срещаният признак, който показва проблеми с аналните торбички, е засиленото облизване на аналната област. Някои засегнати кучета просто скачат от позиция на покой, сякаш са се стреснали или са почувствали внезапна болка. 

куче дупеСнимка: iStock

Други симптоми включват хапане на задната част на дупето, запек, затруднено изхождане, лоша миризма, сърбеж, ръмжене и щракане при опит да докоснете опашката и ануса на животното.

Дакелите, ретривърите и шпаньолите са особено предразположени към проблеми с аналните жлези. Рискът е по-голям и при по-малките породи четириноги, страдащи от затлъстяване.

Вижте още:

5 причини защо кучето ви мирише лошо

Защо кучето влачи дупето си по земята

 

Виж още