Защо кучето започва да вие, когато бебето плаче

куче и бебе Снимка: iStock

В сяко ново попълнение в семейството може да бъде причина както за вълнение, така и за безпокойство. Това важи не само за хората, но и за четириногите в домакинството ни. Може да забележите, че кучето ви се държи различно, когато човешко бебе бива въведено в „глутницата“ ви. Една такава промяна е хленченето всеки път, когато най-малкия член на семейството ви плаче. 

бебе и кучеСнимка: iStock

Дали кучето ни „плаче“, когато го прави и бебето?

Голяма част от симпатичните и странни поведения, които виждаме от домашните си любимци, са инстинктивни. Други обаче може да са плод на научено поведение. 

С появата на нов член на семейството ви, съвсем логично, кучето ви става любопитно. И тъй като животните имат много по-остър слух от нашия, дори и най-слабите звуци събуждат интереса им. Когато бебето ви започне да плаче, домашният ви любимец също може да реагира с „плач“. Или иначе казано – скимтене, хленчене и дори лек вой. И това може да е просто реакция на звука, който те чуват от новия член на глутницата си. Защото точно това се случва в дивата природа.

Dogsandcats.bg

куче и бебеСнимка: iStock

Освен като проява на принадлежност към глутницата, хленченето или дори лаенето на кучето ви, когато бебето плаче, може да е признак на безпокойство. Силният плач несъмнено дразни слуха на питомеца ви (както той не е приятен и за самите вас) и той просто иска да го спре някак. Освен че самият звук е проблем, възможно е четириногият ви другар да усеща дискомфорта, който кара бебето да плаче. Ако случаят е такъв, тогава кучето ви може да похленчи малко, а след това да се оттегли, за да избяга от стресиращата го среда. 

И накрая, чрез прекомерната вокализация домашният ви любимец може да се опитва да привлече вниманието ви. Хленченето в отговор на бебешкия плач, може да е неговият начин да ви каже: „Хей, този малък член на глутницата ни има нужда от нещо“. Или може би кучето ви разчита, че ако насочи вниманието ви към плача, то вие ще намерите начин да го спрете. Така или иначе, много вероятно е скимтенето или виенето на домашния ви любимец да бъде „вик за помощ“ – както за него, така и за човешкото ви бебе.

куче и бебеСнимка: iStock

Насърчаване на поведението

Ако сте загрижени за реакцията на кучето ви към новия член на семейството, има начини да помогнете за облекчаване на стреса и безпокойството. Един от вариантите, които експертите предлагат, е да се уверите, че четириногият ви другар има свое собствено пространство. Особено ако питомецът ви е с по-нервен нрав, от особена важност е той да разполага с тихо местенце, което да е изцяло негово. Там животното ще може да се оттегли и да се дистанцира, когато шумът на новия член на семейството ви му дойде в повече.

Точно като нас, хората, кучетата хленчат и плачат, водени от емоционални причини. Възможно е животното да е развълнувано, тревожно, разочаровано или дори уплашено. Едно от най-важните неща, които трябва да запомните, когато бебето ви започне да плаче, е, да се опитате да останете максимално спокойни. Ако положите усилия да не се тревожите или стресирате, това ще се отрази добре и на четириногия ви другар и той ще понася по-спокойно различните звуци и ситуации. 

куче и бебеСнимка: iStock

Важно е да не изключвате кучето си от взаимодействия с бебето. Ако времето навън е приятно, излезте с количката, но не забравяйте да вземете и домашния си любимец. Времето за свързване е от решаващо значение и позволява на косматия ви другар да разбере, че този нов член на семейството ви не е тук, за да заеме мястото му.

Без значение дали намирате хленченето на вашия космат другар за симпатично или възхитително, помнете, че това е начинът на кучетата да комуникират с хората. Няма две еднакви четириноги, за това и ще е необходимо малко търпение от ваша страна, за да научите „езика“ на питомеца си. Но сме сигурни, че всички можем да се съгласим с едно – усилията си струват!

куче и бебеСнимка: iStock

Вижте още:

10 знака, че кучето ревнува от бебето ви

4 съвета за безопасност в съжителството между куче и бебе

Виж още