10 знака, че кучето ревнува от бебето ви

куче и бебе Снимка: iStock

А ко отглеждате домашен любимец, то добре знаете, че четириногите ни другари просто жадуват за внимание. Независимо дали лае, хленчи, побутва ви с влажен нос или лапа, краде нещо или носи лакомството си в другата стая – кучето ви ежедневно прави всичко възможно, за да ви накара да го забележите. 

Подобно на хората, косматите ни другари са социални животни, които се радват на тясно общуване и взаимодействие с любимите си хора. А, нямайте и капка съмнение, за домашния си любимец вие сте най-важният човек във вселената, той иска да му обръщате внимание. 

бебе и кучеСнимка: iStock

Появата на бебе в живота ви безспорно ще внесе големи промени не само във вашето, но и в ежедневието на четириногия ви другар. И да, възможно е кучето ви внезапно да започне да ревнува. 

Dogsandcats.bg

Без подходящ подход от ваша страна, малко вероятно е вашият домашен любимец да приветства този малък нов член на семейството ви, който изцежда цялото внимание и време, което преди е било посветено на него. 

За да сте сигурни, че нещата ще преминат възможно най-гладко за всички, важно е да разберете дали косматият ви приятел наистина ревнува от бебето ви. За целта – предлагаме ви заедно да разгледаме признаците, с които се характеризира това поведение и специфичните им проявления, които можете да очаквате, когато се сдобиете с бебе. 

бебе и кучеСнимка: iStock

И така, кучетата ревнуват ли от бебетата?

Краткият отговор е: Да, случва се често домашните любимци да проявяват в по-малка или по-голяма степен ревност при появата на бебе. Без значение е дали четириногото се разбира с деца, има няколко причини, поради които съжителството с бебе във вашето домакинство може да пробуди тези емоции у вашия кучешки спътник. 

Като начало,

в момента, в който доведете наследника си у дома, вашият домашен любимец ще се сблъска с цяла палитра от нови звуци, гледки и миризми. Някои от тях може да го разстроят, особено ако преди това не е имало възможност да прекара време около малки деца. 

Промени в ежедневието ви, включващи и неговия график, също едва ли ще зарадват кучето ви. Защото то ще получи по-малко от времето и вниманието ви. За това не е никак чудно, че четириногите, които са рутинни създания и които са способни да изпитват силни емоции като нас, може да имат нужда от време да свикнат с новия член на семейството ви. Някои кучета, особено тези, които са привързани по-силно към стопаните си, могат да развият тревожност при раздяла. 

бебе и кучеСнимка: iStock

Друга потенциална причина, поради която домашният любимец може да ревнува бебето ви, е несигурността. Вие сте най-добрият приятел на вашето куче, то зависи от вас за повечето основни неща в живота, включително своята безопасност. Не е изключено у косматия ви другар да се пробуди усещането, че е „заменен“ с нещо по-интересно и че вече няма нужда от него. 

Какво казва науката?

Ревността на кучетата към други домашни любимци и бебета е научно подкрепена. Според последно проучване, направено от изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего, четириногите са склонни към прояви на ревниво поведение, когато стопаните им показват видима привързаност към плюшени, роботизирани кучета. Нещо повече – имало дори прояви на неприязън и агресия. А някои животни дори се опитали да застанат между играчката и човека с тяло. 

бебе и кучеСнимка: iStock

Признаци, че кучето ревнува бебето ви

Кучетата ни са много интелигентни създания, които могат да усетят всяка промяна във вашето домакинство и да отвърнат със същото, в зависимост от ситуацията. За някои четириноги присъствието на бебе може да е заплаха, а плачът му – да ги разстрои ако не са свикнали със силни шумове. 

10 признака, че кучето ви ревнува от присъствието на бебе във вашия дом

 • Агресия

Ако кучето ви лае, съска или показва зъбите си, когато сте с бебето си в същата стая, това е ясен знак за ревност. Бъдете подготвени, че понякога може да се стигне дори до ухапване с цел да се привлече вниманието ви. 

 • Настойчиво поведение

Постоянно търсене на внимание може да има различни проявления. Ако вашият домашен любимец се опитва да се намърда в скута ви всеки път, когато носите или държите бебето, това също е знак, че то ревнува. 

 • Държи се като „залепено“ за вас

В случай, че домашният ви любимец започне да седи близо до вас, следва ви настойчиво от стая в стая, ближе лицето ви или скача върху вас, когато държите бебето това е форма на ревност. Животното очаква да му обърнете допълнително внимание и се чувства пренебрегнато. 

 • Демонстрира различни номера

Кучето ви може да изпълнява различни трикове, които обикновено прави по команда, като търкаляне, сядане на задните крака, преструване на мъртво и тн., за да привлече вниманието ви. 

куче и бебеСнимка: iStock

Домашният ви любимец знае много добре, че често се впечатлявате от подобни номера, защото винаги получава награда, след като ги изпълни. Ако той ревнува бебето ви и иска да му обърнете внимание, не се изненадвайте, че доброволно демонстрира всичко научено. 

 • Лошо поведение

Едно ревниво куче ще направи всичко, за да го забележите, дори това да включва и пакости. То не се интересува от реакцията, която ще получи, при условие, че ще получи от вниманието ви. Лошото поведение може да включва скачане по мебелите, дъвчене и унищожаване на имуществото ви, тичане из къщата или скачане нагоре-надолу.

 • Прекомерно почистване

Експертите по кучешко поведение вярват, че самопочистването е начин на домашните любимци да се справят с несигурността и чувството, че са нежелани. Особено ако собствениците им отклоняват вниманието си и не им осигуряват достатъчно любов и привързаност. 

бебе и кучеСнимка: iStock

Така че, ако забележите, че домашният ви любимец се чисти или облизва много повече от обикновено, това може да е знак, че се чувства стресиран. Друга косвена реакция, която може да свържем с ревност. 

 • Случват се злополуки

Ако вашето куче има изградени хигиенни навици, но внезапно започне да се изпуска неволно на закрито, това може да е знак за ревност. Тъй като животното не може да общува вербално, правенето на неща, които сте го обучили да избягва, като ходене до тоалетна у дома, например, може да бъде неговият начин да ви каже, че е разстроено от нещо. 

 • Напускане на стаята

Ревността и несигурността вървят ръка за ръка. Ако вашият четириног приятел чувства, че е пренебрегнат и ревнува, че мястото му в семейството е заето от новото бебе, той може да се натъжи. Като израз на тези емоции, с които не знае как да се пребори, животното може просто да излезе от стаята. 

 • Депресия

Депресията също може да е признак на ревност. Щом домашният ви любимец не може да получи вниманието, от което се нуждае, той може да загуби апетит, да стане по-малко заинтересован от играчките си или да прояви летаргични симптоми.

куче и бебеСнимка: iStock

 • Промяна на хранителните навици

Всяка промяна в хранителните навици на домашния ни любимец е индикация за нещо. В конкретния случай – тя идва като отговор на промяната в дома на животното. Така че, ако забележите, че питомецът ви изведнъж започне да преяжда или обратно – не докосва съдържанието на паничката си, може да се заключи, че той ревнува от присъствието на бебето ви. 

Как да изградим среда на мир и разбирателство

За да може вашето куче да приеме бебето ви като нов член на семейството си, то се нуждае от време, за да се адаптира. Ето някои от нещата, с които можете да подпомогнете този процес: 

 • Подгответе кучето си за пристигането на бебето

Както знаете, кучетата се радват на предсказуемото и рутината. Така че, преди да приветствате новото бебе в семейството си, можете да запознаете домашния си любимец с миризмата на бебето, като го оставите да подуши някои от бебешките предмети като одеялото му, например. 

куче и бебеСнимка: iStock

Вижте още: Как да подготвим кучето за появата на бебето ни

Ако планирате да направите разместване в дома си, нека това се случи преди да се приберете с новороденото у дома. Оставете време на животното да свикне постепенно с промените.

Не се карайте на кучето си, когато иска да подуши стаята/кътчето на вашето бебе. Оставете го да разгледа предметите/играчките му, така че след като самото то се появи, те няма да са вече обект на интерес от страна на животното. 

Ако кучето ви обича да се гушка на дивана или да спи в определен ъгъл на къщата, опитайте се да не поставяте вещите на бебето точно там. Така ще избегнете чувството у четириногото, че сякаш е изместено. 

В случай, че косматият ви другар се страхува или стряска от силни шумове, помислете дали да не пуснете записи на бебешки плач от време на време, в по-тихите часове на деня, за да може четириногото да се запознае с подобни звуци. 

 • Разпределете вниманието си 

Добър подход е да намалите количеството внимание, което отделяте на кучето си постепенно, през последния месец на бременността си. След като се приберете от болницата с новороденото, няма да имате лукса и времето да си играете с домашния любимец, нито ще можете веднага да се върнете към обичайния си ритъм, включващ дълги разходки и игри с животното. 

куче и бебеСнимка: iStock

 • Помогнете на вашето куче да асоциира новороденото с някои от нещата, които харесва

Друга добра стратегия за осигуряване на хармония между бебето и кучето ви, да е помогнете на домашния си любимец да асоциира новия член на семейството ви с нещо положително. Помислете дали да не позволите на кучето да подуши бебето от време на време.

 • Съхранявайте играчките за бебета и кучетата отделно

Борбата за играчки е често срещан проблем, с който ще се сблъскате, когато бебе и куче споделят един дом. Най-доброто, което можете да направите, за да избегнете потенциални конфликти, е да държите всички играчки отделно. 

Ако кучето ви грабне някои от предметите на бебето, вземете го и го насочете веднага към някой от неговите. Поощрение и награда ще подсилят усещането у него, че е направило каквото трябва. 

 • Споделете хубавите емоции с домашния си любимец

Позволете на вашето куче да прекарва време с вас, докато се грижите за бебето. Така то ще осъзнае, че е съвсем нормално да споделя вниманието ви с останалите членове на семейството. Освен това – ще имате възможност да следите за реакциите му.  

Можете, например, докато държите бебето с една ръка, да погалите по главичката кучето си с другата. Не е сложно, но за домашния ви любимец ще значи много! Идентично, помислете дали да не разхождате и четириногото, когато сте навън с бебешката количка. Колкото по-често се случва това, толкова по-бързо кучето ще разбере, че щом приготвяте новия член на семейството за излизане, значи и за него е време да се поразтъпче. 

бебе и кучеСнимка: iStock

Никога не оставяйте кучето и бебето без надзор, защото дори и да няма ревност, четириногите са непредсказуеми и не знаете кога може да се стигне до инцидент. Въпреки че е необичайно куче да атакува бебе, не трябва да рискувате.

 • Винаги обезсърчавайте всякакви признаци на ревност

Всякакви признаци на ревност като лай и ръмжене по посока на бебето ви, трябва да бъдат обезсърчавани още при първата им поява. Всеки път, когато домашният ви любимец се опита да се държи лошо – незабавно му обърнете внимание и реагирайте. Не забравяйте да го възнаградите, когато постъпва правилно, за да му покажете, че все още има вашите обич и привързаност. 

Вижте още:

Как кучето ви казва "Обичам те"

Виж още