4 съвета за безопасност в съжителството между куче и бебе

куче и бебе Снимка: iStock

З а всеки отдаден собственик на куче няма нищо по-хубаво от това да види как бебето, което толкова много обича и домашният му любимец се разбират. Докато двете най-любими същества в живота ви се опознават обаче, има някои съвети за безопасност, на които да обърнете внимание. Благодарение на тях ще подхраните връзката им, създавайки чудесните условия тя да се развива спокойно и хармонично.

бебе и кучеСнимка: iStock

  • Подредете детската стая на бебето си възможно най-рано

Ако се погрижите за детската стая по-рано, вие давате време на домашния си любимец да се адаптира и да изследва това ново място в дома ви. Можете да допълвате картинката и звуково, като пускате от време на време клипчета с бебешки плач. Идеята е това да се случва, докато сте в стаята. Така четириногият ви другар ще има време да приеме не само подредбата, но и различните от обичайните шумове, които идват от тази част на дома ви. 

Специалистите препоръчват още от начало да поставите граници, що се отнася до нещата на бебето ви. Например, не дръжте играчките му разпръснати по земята, за да не се бърка животното, а ако реши да се заиграе с някоя от тях – пренасочете вниманието му към нещо друго. 

Dogsandcats.bg

бебе и кучеСнимка: iStock

  • Избягвайте да пускате кучето близо до лицето на бебето

Когато дойде време да представите официално вашето куче и бебето ви едно на друго, през първите няколко седмици от съвместното им съжителство избягвайте директен контакт, съветва д-р Джена Олсен, ветеринарен съветник за Pawp. 

Винаги, когато позволявате на домашния си любимец да подуши новороденото, избягвайте главата и лицето му. Вместо това – заложете на крачетата. Ако в даден момент четириногият ви другар се почувства смутен или нещо го притесни, оставете го да напусне помещението. Никое куче не бива да бъде принуждавано да стои в една стая с бебе. 

бебе и кучеСнимка: iStock

  • Никога не ги оставяйте сами заедно

Въпреки че би било абсолютно прекрасно и безспорно – идилично, ако кучето ви е допълнителен „пазач“ за вашето бебе, ще отнеме време, докато се изгради връзка помежду им. Да, един ден те могат да станат най-добри приятели, но в началото е необходимо да им дадете пространство, за да свикнат един с друг. 

бебе и кучеСнимка: iStock

Например, вашият космат другар няма как да разбере, че трябва да бъде изключително нежен и внимателен с бебето. То от своя страна пък, едва ли ще разбере, че не трябва да дъвче ушите на животното. Ето защо 

винаги трябва да наблюдавате кучето и бебето, когато са заедно, за да можете да им помогнете да се научат да са най-добри приятели.

  • Отделяйте време и внимание на кучето си

Може би всички са ви го казвали, преди да родите, но бебето променя всичко – и вашият график трябва да се адаптира към нуждите на новороденото. Въпреки това, домашният ви любимец все още се нуждае от ежедневното ви внимание и качествено време, прекарано с вас – в разходки, обучение и време за игри.

Важно е да се придържате към обичайната рутина на четириногия си другар, доколкото е възможно, за да намалите стреса и поведенческите проблеми. 

куче и бебеСнимка: iStock

Ако вашият питомец показва признаци на необичайно поведение или заболяване, като намален апетит, диария, криене, уриниране или дефекация вкъщи, то е добре да посетите ветеринарния си лекар. Специалистът ще определи дали се касае за признаци на стрес или нещо с кучето не е наред здравословно.

Вижте още: 

Как да подготвим кучето за появата на бебето ни

10 знака, че кучето ревнува от бебето ви

Виж още