Защо не бива да игнорираме счупен нокът при кучето

куче Снимка: iStock

П ри някои кучетата да счупят нокът е рядкост. При други - редовните посещения при ветеринар или грумър за подрязването на ноктите са задължителни, за да се избегнат възможни инциденти. 

Понякога счупеният нокът може да прерасне в нещо много по-сериозно – за това не бива да го игнорираме без да се консултираме с ветеринарния си лекар. 

Ето 3 примера за сериозни и дори животозастрашаващи здравословни проблеми, които могат да „тръгнат“ от един счупен нокът.

  • Инфекции на ноктите

Бактериалните и гъбичните инфекции са проблем, който се получава както при кучета, така и при котки. Те могат лесно да възникнат ако мястото, на което нокътя е счупен или сцепен се замърси. 

Dogsandcats.bg

Признаците на започваща инфекция включват поведенчески сигнали като прекомерно облизване на лапата със засегнатото място, както и накуцване. Може да забележите и зачервяване между нокътя и пръста, както и изтичане на лимфа. 

кучеСнимка: iStock

Тежките инфекции могат да причинят трайно обезцветяване на ноктите, а самите те могат да станат крехки и чупливи. 

  • Плоскоклетъчен карцином

При някои породи като Лабрадор (най-вече при черните), Бриард и Пудел има повишен риск от развитие на определен вид злокачествен (раков) тумор в пръстите на краката. Тези образувания се наричат плоскоклетъчни карциноми и могат да унищожат костта, причинявайки лесно счупване и крехкост на нокътя. 

Ако забележите кървави петна по килима в дома си или кучето да се ближе настойчиво по един определен пръст – това може би са признаци за наличие на тумор. Важно е да направите посещение при ветеринарния си лекар възможно най-скоро, като той най-вероятно ще препоръча рентгенова снимка и евентуално биопсия на пръста на животното. 

  • Меланом на пръста на крака

Меланомът е вид раков тумор на пигментните клетки на кучето. Докато хората го свързваме най-вече с лунички и други пигментни петна, при домашните ни любимци злокачественото образувание се появява в устата и/или на мястото между нокътя и първата кост на пръста. Подобно на плоскоклетъчния карцином, меланомът може да унищожи костта, да отслаби нокътя и да причини неговата крехкост и лесна чупливост в дългосрочен план. 

куче лапаСнимка: iStock

Ранните стадии на този – често смъртоносен тумор, се изразяват в зачервяване на мястото между нокътя и пръста. Животното изпитва болка, за това най-вероятно то ще ближе настойчиво зоната, възможно е да хленчи или скимти. Ако не се лекува, меланомът може да се разпространи из цялото тяло на кучето – за това е много важно да се открие навреме. 

Счупените нокти при кучетата могат да бъдат по-сериозен проблем, отколкото изглеждат на пръв поглед. Важно е стопаните на четириноги да не подценяват ситуацията, защото понякога своевременната реакция е това, което може да увеличи шанса от успешно лечение.

А това от своя страна - да помогне за удължаване на продължителността и качеството на живота на кучето.

 

Вижте още: Какво да правим, ако кучето ни има счупен нокът

Виж още