Какво да правим, ако кучето ни има счупен нокът

куче лапа Снимка: iStock

П ричините и начините, по които едно куче може да счупи нокът са различни като често пъти това може да се случи когато най-малко очакваме. Или изобщо да не забележим, по време на обичайната разходка, че любимецът ни е закачил някоя от лапичките си навън. 

Защо счупването на ноктите на кучето е толкова болезнено?

За разлика от при нашите, около ноктите на кучетата има голяма концентрация от нерви и кръвоносни съдове. За това при счупване на нокът кучето ни изпитва силна болка, особено ако засегнатата част се е забила в живеца и почти винаги - кърви обилно. 

Най-податливи на чупене или разцепване са ноктите на горните пръсти на предните лапи, така наречените „палци“ или 5-ите пръсти на кучето. Това е така, защото те са малко по-свободно прикрепени към кожата, отколкото останалите, което ги прави по-уязвими на закачане. 

кучеСнимка: pixabay.com

Dogsandcats.bg

Ако ноктите на кучето са станали по-дълги, когато то тича или върви по асфалт, бетон или други твърди повърхности, възможността да ги счупи или напука е по-голяма. А някои кучета просто се раждат с по-слаби нокти. 

Симптоми на повреден нокът

Ще познаете, че кучето ви е счупило нокът, ако проявява някой от следните симптоми:

 • Държи едната си лапа във въздуха, вместо да стъпва върху нея
 • Видимо накуцва и щади лапата по време на ходене
 • Има обилно количество кръв върху лапата и постелката, където кучето спи
 • Лапата е подута
 • Кучето постоянно ближе лапата и ви ръмжи, ако се опитате да се доближите до него

При по-внимателно вглеждане в счупения нокът на домашния си любимец ще установите, че той е застанал под странен ъгъл. 

Имайте предвид, че ако е наранен живецът или по някакъв начин го боли цялата лапа, кучето едва ли ще ви позволи дори да докоснете крачето му. В този случай посещението при близкия ветеринар или клиника е абсолютно наложително.

кучеСнимка: pixabay.com

3 стъпки за домашно лечение на счупен нокът при кучето

Ако след консултация с вашия ветеринар по телефона той прецени, че можете да се погрижите за счупения нокът на домашния си любимец у дома, за да не го боли и да спрете кръвта, можете да предприемете няколко стъпки. Важно е да не забравяте, че това е доста болезнено нараняване – бъдете внимателни и не се сърдете на кучето ако се дърпа и пази от вас – прави го инстинктивно.

 • Внимателно отстранете останалото парче нокът

Важното тук е да премахнете парчето нокът, което е останало и виси, за да предотвратите по-нататъшно нараняване при стъпване. По този начин ще дадете възможност на останалата част от нокътя да заздравее правилно. Някои стопани на кучета използват специални ножици за подрязване на нокти, които се продават в зоомагазина. Имайте предвид, че ако счупването е твърде навътре едва ли ще успеете сами да подрежете нокътя – тогава това трябва да направи вашия ветеринар.

 • Опитайте да спрете кървенето 

Ако успеете да премахнете счупената част от нокътя, то със сигурност ще започне обилно кървене, тъй като тази част от тялото на животното е много чувствителна и с голяма концентрация на капиляри. Погрижете се да имате под ръка специален крем или друго антисептично средство (молив или пудра, продават се в зоомагазина), с което да спрете кръвта, след което направете успокояващ компрес. 

Съвет: В краен случай, ако нямате нищо такова под ръка, можете да използвате малко царевично брашно, което да посипете на мястото, откъдето кърви. 

 • Направете превръзка

Подобно на всяка раничка или драскотина, която има по тялото си, кучето ще се опита да ближе болното място, дори и да има вкус на лекарство. По този начин обаче, нокътят няма да има възможност да „завехне“. 

Имайте предвид, че да се направи превръзка на лапа на куче без то да я свали за отрицателно време, не е никак лесна задача. Ако нямате възможност да посетите ветеринар, то можете да опитате да направите разхлабена превръзка или да обуете чист чорап, който да залепите в горната част. По този начин ще ограничите достъпа на любимеца си до раната, а и ще му е по-трудно да го свали.

куче лапаСнимка: iStock

Сменяйте превръзката всеки ден, ако се налага – почиствайте и дезинфекцирайте мястото на травмата. Важно е да не се получи замърсяване в корена на нокътя. След няколко дни, ако всичко е наред, мястото ще е завехнало – ще познаете, че лечението е дало резултат по това, че кучето вече не ближе усилено мястото. 

Наблюдавайте процеса на лечение и ако забележите някои от признаците на инфекция, веднага посетете ветеринарен лекар. А те са:

 • Подуване на пръста или цялата лапа
 • Изтичане на гной
 • Кървене, смесено с гной

В този случай вашия лекар най-вероятно ще направи нова превръзка и ще изпише антибиотици на любимеца ви, за да се изчисти инфекцията.

Вижте още:

Защо кучетата толкова мразят да им режат ноктите

 

Виж още