Защо не трябва да даваме на кучето си чипс

куче чипс Снимка: iStock

Г ледате мач по телевизията, а кучето ви гледа с копнеж към купата с чипс, сгушена в скута ви. Колкото и трудно да е да устоите на умоляващия поглед на домашния си любимец обаче, по-добре е да не споделяте от чипса си с него. Продължете да четете, за да разберете защо. 

куче чипсСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат чипс?

Не, кучетата не трябва да ядат чипс. Макар че повечето обикновено чипсове без подправки да са „технически“ нетоксични и безопасни за четириногите, те си остават нездравословна храна, богата на мазнини и сол. Вредна (не ни линчувайте, че ще го кажем!) – както за хората, така и за кучетата. 

Що се отнася до ароматизираният чипс – той често съдържа съставки и подправки, токсични за кучетата и консумацията му може да се окаже животозастрашаваща.

Dogsandcats.bg

Защо чипсът е вреден за кучета?

Стопаните на домашни любимци трябва да избягват да хранят кучето си с чипс по много причини. 

Като начало, той е с високо съдържание на мазнини. Дори обикновеният чипс съдържа около 35 грама мазнини на 100 грама храна. Освен това е калоричен. И накрая – чипсът е с високо съдържание на натрий, като средно на опаковка има не по-малко от 2,27 г.  Тази комбинация прави чипса опасна храна за кучетата. 

куче наднормено теглоСнимка: iStock

Лютият чипс, както и този, съдържащ лук или чесън, може да бъде токсичен, а самите подправки могат да доведат до храносмилателни разстройства. И не на последно място – чипсът обикновено има много малка хранителна стойност, с много ниско съдържание на витамини и минерали.

Какви са рисковете за кучето ми, ако е яло чипс?

И така, какво може да се случи, ако кучето ви яде чипс? 

  • Затлъстяване и свързаните с него заболявания

Когато се хапва често и в големи количества, високото съдържание на мазнини и калории в чипса може да допринесе за затлъстяване и проблеми като панкреатит, сърдечни заболявания и рак.

куче наднормено теглоСнимка: iStock

  • Токсичност

Някои от най-популярните вкусове на чипс – включително лук и чесън – са опасни за кучетата. Токсичността от тези съставки обикновено води до гастроентерит с признаци, включително: повръщане, гадене, лигавене, липса на апетит, стомашни болки диария.

  • Отравяне с натрий

Чипсът често съдържа относително големи количества сол, което не е никак полезно за кучетата. За щастие, е необходимо по-голямо количество, за да се стигне до хипернатриемия или висока концентрация на натрий в кръвта. Въпреки това, ако домашният ви любимец яде много солени храни, повръща и има диария, това може да стане животозастрашаващо.

  • Алергии

Много ароматизирани чипове съдържат мляко под една или друга форма. То съдържа лактоза, към която някои кучета могат да имат непоносимост. Някои четириноги са алергични към царевица, която е основна съставка в някои чипсове.

кучеСнимка: iStock

Кога е необходимо да посетим ветеринарен лекар?

Ако кучето ви е изяло определено количество чипс и сте загрижени – особено ако показва признаци на дискомфорт, свържете се с ветеринарния си лекар. 

7 безопасни за кучета лакомства вместо чипс

Има много други хрупкави лакомства, с които стопаните на домашни любимци могат да хранят питомците си като лека закуска или лакомство. Някои от тях включват:

  • Ябълки (почистени от семките и сърцевината)
  • Моркови
  • Зелен боб
  • Целина
  • Краставица

Вижте още: 8 храни, които предизвикват газове при кучетата

 

Виж още