Защо ни харесва да заравяме нос в козината на кучето си

куче човек прегръдка Снимка: iStock

В секи, който има домашен любимец у дома знае, че обонянието е това, което води косматия му другар и го насочва в света наоколо. Дори само подушването на въздуха дава на кучето ни много информация. Да, не би било пресилено да кажем, че тяхното удивително обоняние е нещо като сетивна суперсила!

Но случвало ли ви се е да заровите нос в козината на вашия домашен любимец и да поемете дълбоко дъх? А сега, признайте си честно – колко често го правите?Бързаме да ви успокоим, не сте сами! Много собственици на четириноги обичат да гушкат питомците си, заравяйки лице в козината им. За това и няма как да не се запитаме – какво ни пленява до такава степен в аромата на нашето куче? Предлагаме ви да разгледаме заедно 5 възможни причини, които ни подтикват да го правим отново и отново!

куче човек прегръдкаСнимка: iStock

  • Дава ни усещане за комфорт, уют и спокойствие

Домашните любимци се превръщат в неразделна част от живота ни. Често те са най-добрите ни приятели, постоянни спътници и източници на непоколебима подкрепа. С течение на времето ние развиваме дълбока връзка с тях и на подсъзнателно ниво свързваме ароматът им с чувство на сигурност и щастие. За това и е съвсем нормално миризмата на кучето и да предизвиква у вас чувство на сигурност и щастие, усещане за мир и напомняне за любовта и приятелството, което косматите ни другари носят в живота ни.

Dogsandcats.bg

куче човек прегръдкаСнимка: iStock

  • Напомняне за обичта и привързаността към домашния ни любимец

Ароматът играе жизненоважна роля в комуникацията и свързването, както между животните, така при съжителството им с хората. Когато заровим лице в козината на домашния си любимец, ние участваме в един вид невербална комуникация помежду си. Неговият уникален аромат предизвиква освобождаване на окситоцин – „хормонът на любовта“, който укрепва емоционалната връзка, която споделяме с четириногите си другари. 

куче човек прегръдкаСнимка: iStock

  • Ударна доза феромони

Кучетата, подобно на други животни, произвеждат и отделят феромони, химични вещества, които служат за комуникация помежду им. Те играят жизненоважна роля в предаването на информация и емоции като комфорт, възбуда, доминиране или териториалност. Що се отнася до хората, феромоните могат да повлияят на нашите емоции и поведение на подсъзнателно ниво. Или иначе казано, да ни накарат да се почувстваме по-спокойни, да намалят стреса и да допринесат за усещането, че всичко ще бъде наред!

куче човек прегръдкаСнимка: iStock

  • Свързва ни с уникалната ни лична история

Индивидуалните предпочитания по отношение на ароматите могат да варират значително. Някои хора просто се наслаждават на естествената миризма на животните, намирайки я за приятна и успокояваща. Това предпочитание може да бъде повлияно от личен опит, спомени от детството или дори културни фактори. 

Ако сте израснали с домашен любимец или имате положителни асоциации, свързани с някое четириного, то ароматът на кучето ви може да предизвика чувство на радост и носталгия.

куче човек прегръдкаСнимка: iStock

  • Помага ни да следим здравето им

Някои здравословни проблеми, особено кожни и ушни заболявания, могат да се проявят като необичайна или неприятна миризма. Подушването на домашния ни любимец от време на време е добър начин да се уверим, че е здрав и в добро физическо състояние. Това е и полезен трик да разберете дали косматият ви спътник не се е въргалял в нещо, което да налага една добра баня!

куче човек прегръдкаСнимка: iStock

 

Виж още