Защо някои кучета стават по-рано от други

куче Снимка: iStock

П овечето стопани на кучета знаят, че в зависимост от възрастта и породата на домашния любимец, той се нуждае от между 12 до 14 часа сън на денонощие. Именно за това може да е трудно да се обясни защо някои четириноги смятат, че в 6 часа сутринта е чудесното време да алармират (най-често – чрез подушване с мокрия си нос) собствениците си, че е време за ставане. 

Защо някои кучета стават по-рано от други?

Вашето куче се нуждае от сън също толкова (ако не и повече), колкото и вие. Защо тогава изпитва нужда да ви събуди още преди алармата на будилника или телефона да свърши тази работа?Според експерти може би този навик на четириногите ги кара да вярват, че вие работите по техния график, а не обратното. 

кучеСнимка: iStock

Можем ли да направим нещо?

Има няколко неща, които можете да направите, за да накарате кучето си да спи до по-късно – поне през почивните дни. 

Dogsandcats.bg

Вижте още за: Как да накараме кучето да става по-късно

Общият съвет към всички, които нямат желание да стават по-тъмно заедно с любимците си, е да извеждат кучетата си на една по-късна разходка преди лягане. Така можете да сте спокойни, че животното не ви буди рано, защото му се ходи до тоалетна. Всичко обаче зависи от породата, възрастта и здравословното състояние на домашния ви любимец.

Не поощрявайте поведението на кучето

В голяма част от случаите домашните ни любимци правят нещо, защото някога сте ги поощрили за това, понякога – без дори да разберете. Замислете се – дали някога посред нощ не сте станали, за да се порадвате или да погалите животното? 

кучеСнимка: iStock

Не забравяйте – ако кучето ви знае, че ще получи нещо, ако се държи по определен начин – доста вероятно е да го направи. Добрата новина е, че ако не насърчавате това поведение на домашния си любимец след време ще успеете да осигурите и на себе си, и на кучето си спокойна и пълноценна почивка. 

Вижте още: От колко часа сън се нуждае кучето

 

Виж още