Как да накараме кучето да спи до по-късно

Ши тцу Снимка: iStock

В секи собственик на куче го е преживявал. След дълга работна седмица, изпълнена със задължения и отговорности всичко, което искате да направите е да изключите алармата си през уикенда, за да се насладите на онова усещане – да се събудиш, когато сам си се наспал! Случва ни се толкова рядко, а е толкова хубаво и зареждащо да започнеш така съботния ден, нали?

Е, ако отглеждате куче шансът да се порадвате на тази малка, понякога безценна радост, ще ви бъде отнет. Защото за животното няма никакво значение дали е понеделник, събота или неделя, дали сте на почивка или не – точно в уречения час то е на линия, до леглото ви, гледа нетърпеливо и любвеобилно и чака алармата ви да звънне. Защото това е така чаканият знак, че скоро и вие ще сте будни, на крака и готови да му обърнете внимание!

Четириногият ни приятел е до такава степен свикнал с рутината, че ако случайно сте си позволили лукса да не си навиете аларма, то можете да сте сигурни, че той ще намери начин да ви събуди. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви три начина, по които можете да промените леко навиците на кучето си, в случай че ви предстои ваканция или просто искате да поспите един час повече през уикенда! Предупреждаваме ви – шансът тези трикове да проработят не е 100 процента, защото, както споменахме навикът за вашия любимец е всичко – той определя и до голяма степен осмисля деня му!

  1. Променете времето на хранене

Причините вашият любимец да става рано сутрин, освен щастието да ви види, разбира се, най-често са две. Или му се ходи до тоалетна, или е гладен. Когато на лице е второто, то животното може да бъде особено настоятелно и изобретателно в различните звуци, с които да ви събуди. Имате шанс да поспите поне час повече ако „врътнете“ образно казано графикът му за хранене с час назад. Така има голям шанс самото животно да се събуди по-късно.

Необходимо е да започнете 3-4 дни по-рано, като всеки ден измествате храненето – сутрин или вечер, с по 15 минути назад, докато стигнете до час разлика. Опитайте се да не давате закуската на любимеца си веднага след като се събудите или станете. Изчакайте поне 30 минути преди да сложите желаните лакомства в купичката му, независимо колко умолително и жално ви гледа! По този начин ще помогнете на вашето куче да свикне с идеята, че това, че сте будни не значи непременно, че веднага ще яде. Оттам е възможно да не бъде и толкова настоятелно в желанието си да ви извади от света на сънищата и да ви пренесе в своята реалност в… 7 сутринта в събота.

  1. Изморете го преди лягане

По-честата причина за ранно събуждане, особено при по-дребните породи кучета е, че на животното му се ходи по нужда навън. Има един лесен начин да отложите този момент сутрин – като разходите любимеца си преди лягане. Говорим за излизане след обичайното – към 23-24 часа, например. Ако навън е твърде тъмно или се притеснявате да излизате сами в малките часове на нощта – опитайте се да разиграете животното поне малко. 

Понякога, ако сте ги изморили качествено през деня също има шанс кучетата да си подремват до малко по-късно от обикновено на следващия ден. 

кучеСнимка: iStock

  1. Създайте уютно и тъмно място за спане

Често срещан проблем, особено ако сте на ваканция или почивка с любимеца си е, че той не е свикнал с новото място и дори да носите със себе си неговото легло, самата обстановка не го предразполага към дълбок сън

По правило кучетата спят доста леко, за това – не забравяйте да спуснете завесите в спалнята преди лягане, уверете се и, че всичките играчки, които издават силни звуци са прибрани, телевизорът спрян. Създайте максимално уютна и спокойна обстановка за дремване! Някои собственици на кучета споделят, че понякога на ново място пускат на четириногите си приятели тихо класическа музика за фон – тя действа изключително приятно и хармонично успокоява!

На всички ни се иска кучето ни да разбираше кога сме уморени, кога искаме да дремнем малко повече и кога не. Но, за съжаление, доста трудно постижимо дори любимецът ни да е изключително чувствителен и свикнал с настроенията ни. За това – не се сърдете на животното, за него рутината, която самите вие сте му изградили, рамкира цялото му ежедневие!

Още по темата:

Създаване на ежедневна рутина за кучето ни

Защо е важно да тренираме кучето си

 

Виж още