Защо някои кучета заспиват с играчка в уста

куче играчки Снимка: iStock

Д омашният ви любимец има куп играчки, като имуществото му вероятно включва гумени и тенис топки, гумени кокали, скърцащи животни, плюшки и от време на време – някоя ваша обувка! Да, смело можем да кажем, че кучето ви разполага с разнообразие от предмети, с които да се забавлява и ангажира вниманието си, когато е само у дома. Има обаче една определена играчка, която косматият ви другар сякаш цени най-много. Той си играе с нея при всеки удобен повод, може да я разнася от стая в стая цял ден, а вечер дори я носи в леглото си и... заспива с нея в уста. 

куче играчкаСнимка: iStock

Подозираме, че никога не сте се опитвали да я вземете, защото се страхувате, че ще бъде нещо като да отнемеш дистанционно от ръката на спящ човек – мигом ще се събуди! Но питали ли сте се на какво се дължи това поведение на четириногия ви другар?

Защо кучетата понякога заспиват с играчка в уста?

Точно както хората преминават през различни фази на развитие, същото се отнася и за кучетата ни. Като малки, ние формираме привързаност към определена играчка. Склонни сме да я разнасяме със себе си в детската градина, на гости у дядо и баба, до близката площадка за игра и често заспиваме, гушкайки я. Тази играчка се превръща в наш най-добър приятел и никак не ни се ще да я изпускаме от ръце! Е, кучетата правят нещо подобно с нещото, което най-много обичат от своите притежания. 

Dogsandcats.bg

куче играчкаСнимка: iStock

Разликата е там, че

докато хората израстваме фазата на разнасяне на любимата играчка навсякъде с нас, на домашните ни любимци това не им се налага. Всъщност, ако се замислите, това е доста сладка ситуация! 

Твърде ранно отделяне от майката

Някои специалисти са на мнение, че заспиването с играчка в уста се случва по-често при кученца, които са били отбити по-рано от майка си, отколкото е трябвало и поради това са пропуснали ценни преживявания.

куче играчкаСнимка: iStock

Процесът на ранно отбиване засяга и се отразява както на майката, така и на новородените кутрета. От една страна, разделена с малките си твърде рано, женската може да започне да третира плюшена играчка като кученце. Има случаи, при които майката до толкова се вживява, че дори прави опити да го кърми, ближе и като цяло – да се грижи за него твърде отдадено, сякаш е живо. 

От друга страна, кутре, което е било разделено от майка си твърде рано, може да използва играчка, за да възпроизведе липсващите моменти през първите месеци от живота си. Проучване по темата, проведено в Италия, дори е установило, че четириноги, отбити по-рано, по-често изпитват проблеми в късния етап на живота си, свързани с притежание на играчки и предмети (а понякога – и собственическо отношение към стопаните си). В резултат на това, животното може да заспива, защитавайки и държейки в уста любимата си играчка. 

куче играчкаСнимка: iStock

А съществува и вариант домашният ви любимец да спи с играчка в устата си просто, защото се чувства самотен през нощта. Ако кучето ви спи само, то може да има нужда от меко приятелче за гушкане. И тъй като вие не споделяте леглото си с него, то е избрало някоя от плюшките си. Не бива да забравяме, че четириногите ни другари са товарни животни, които растат в котила и обичат да имат компания. 

Насърчаване на поведението

Ако кучето ви просто държи любимата си играчка за комфорт, няма от какво да се притеснявате. Щом това кара косматият ви другар да се чувства добре, щастлив и здрав, то гризането на играчка през нощта не е нещо тревожно. От друга страна, ако забележите, че въпросната играчка вече се е износила толкова много, че има опасност от задавяне, сменете я с нова. 

куче играчкаСнимка: iStock

Грижа за любимата играчка на домашния ви любимец

Почиствайте редовно любимата играчка на вашето куче, особено ако то я разнася със себе си навън. Имайте предвид, че ако се наложи да я смените (износила се е, скъсала и тн.), то в първите дни може да забележите, че домашният ви любимец е разстроен, хленчи, трепери и облизва прекомерно лапите си през нощта. Той може да е използвал въпросната играчка за утеха и сега да е разтревожен без нея. Дайте време на животното да свикне с промяната, но ако това поведение продължи твърде дълго, консултирайте се с ветеринарния си лекар за съвет. Специалистът може да ви насочи към алтернативен начин да се справите със ситуацията.

Вижте още: 

Защо кучетата толкова харесват топки за тенис

6 причини защо играчките за кучета са толкова важни

 

 

Виж още