6 причини защо играчките за кучета са толкова важни

куче Снимка: iStock

П ищялки или плюшени животни, топки за тенис или гумени кокалчета – изглежда, че е без значение колко точно играчки има нашия домашен любимец, за него те сякаш никога не са достатъчни!

Всеки собственик на куче знае, че питомецът му обича да се забавлява с играчките си, но дали сте се замисляли за всички ползи, които има този вид занимание върху здравето на вашето четириного приятелче?

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме 6 от тях, гарантираме ви, че след това ще гледате с различни очи на желанието на косматия си другар за пореден път да му хвърлите любимата топка.

Dogsandcats.bg
  • Играчките ангажират ума

Заниманията с играчки са еквивалент (колкото и да не ви се вярва, такива са фактите!) на това да решаваме кръстословици или судоку. Умствената стимулация, осигурявана от този тип занимания, ще измори домашния ви любимец по-бързо, отколкото 30 минути разходка, оставяйки му по-малко енергия, която да фокусира върху бели и пакости!

кучеСнимка: iStock

  • Те изграждат независимост

Тъй като кучетата са работни и/или товарни животни, те не са създадени, за да прекарват дълги периоди сами. Знаем, че покрай работата и всичките ви ангажименти невинаги е възможно да сте с любимия си четириног другар през цялото време. Играчките са това, което ще ангажира вниманието на животното, докато ви няма. И не само – така кучето научава, че може да се забавлява дори и вие да не сте наоколо. 

кучеСнимка: iStock

  • Помагат при усвояването на нови команди

Интерактивните играчки (тип Конг) могат да подобрят способността на вашето кученце да се учи, помагайки му да развие нови умения. Те насърчават естественото поведение на четириногите като търсене на храна, изследване и игра. 

кучеСнимка: iStock

  • Действат успокояващо 

Играчките могат да помогнат на вашето куче да се отпусне, засилвайки чувството за комфорт и щастие. По същество играта е възнаграждаващо преживяване за животните, което противодейства на ефектите от стреса. Този тип занимания дават на вашето куче и усещане за по-голям контрол над околната среда, което спомага за спокойното му емоционално състояние. И от колкото повече играчки може да избира, толкова по-добре се чувства то. 

  • Кой е най-доброто момче?

Заниманията с играчки са фантастичен начин за предотвратяване на проблемното поведение при четириногите като прекомерно лаене или унищожаването на ваши вещи и имущество. Качествените играчки за дъвчене ще помогнат на питомеца ви да спре да търси алтернативни неща, с които да ангажира вниманието си (като любимите ви нови чехли, например!).

кучеСнимка: iStock

  • Кучето ще ви обича още повече

Тъй като в повечето случаи вие сте този, който им дава играчките или отделя от времето и вниманието си, за да се занимава с тях, вашето куче свързва образа ви със забавлението и вълнението от играта. Това помага за изграждане на положителна връзка между вас и косматия ви другар. Какво повече ни е необходимо!

Вижте още: Как да ангажираме кучето, докато е само вкъщи

Виж още