Защо някои кучетата се опитват да седят като хора

куче Снимка: iStock

А ко някога ви се е случвало да бързате да извадите мобилния си телефон, за да заснемете кучето си, което е седнало по „човешки“ начин на дивана, то може би се досещате за коя поза говорим. Ако ли пък не – то бързаме да поясним, че има някои кучета, които сякаш „копират“ маниера на стопаните си, разполагайки се по сходен начин с тях на меката мебел. 

Както при повечето поведенчески странности, които се срещат само при ограничен брой четириноги в кучешкото царство, „седенето като хора“ има много общо с породата. Някои животни са развили анатомично предпочитание да седят в различни позиции, особено тези с по-дълги задни крака и тежки тела. Немските догове, например, често обичат да посядат така, голяма част от териерите също са улавяни да отпочиват в подобна поза. 

куче седи смешноСнимка: iStock

Заучено или естествено поведение?

Изглежда, че няма определено време, когато това поведение се развива при кучетата. Може да се окаже, че четириногите го научават, като гледат от своите човешки приятели. Специалистите по-скоро са единодушни, че тази поза на седене възниква по-скоро спонтанно. 

Dogsandcats.bg

И въпреки че човешката поза не изглежда особено удобна що се отнася до кучетата, тя на практика има своите ползи като им предлага известно облекчение на напрежението в бедрата или гърба, обикновено – чрез поддържане на лумбалната област и центриране на тежестта на гърдите на животното върху останалата част от тялото му. 

куче седи смешноСнимка: iStock

Установено е, че тя се среща малко по-често при кучета, които имат проблеми с тазобедрената става, като дисплазия, например. 

Дали кучетата тайно не искат да са хора? 

Това предположение, разбира се, е изцяло в кръга на шегата. От поведенческа гледна точка обаче, може би четириногите обичат да посядат така, за да бъдат по-високо от земята. Макар че не е знак само по себе си, възможно е куче, което иска да „гледа отвисоко“ какво се случва, може да се опитва да показва признаци на доминиране и увереност. Дали това се отнася за домашния ви любимец? Най-лесният начин да разберете това е да се загледате в него – дали той сканира стаята? Ако е така, то може косматият ви другар да изпитва притежателно или териториално чувство спрямо дома ви. 

кучеСнимка: iStock

Насърчаване на поведението

Повечето хора (признаваме си – и ние!) се смеят и радват, когато кучето имитира поведението им, особено по такъв видим начин, като този да седи изправено. Въпреки че сте заети за документирате тези очарователни моменти, отделете няколко секунди, за да се уверите, че домашният ви любимец е добре и че няма определен здравословен проблем, който му причинява дискомфорт и само тази поза му носи облекчение. 

В случай, че вашият космат другар просто предпочита да седи по този начин, не се колебайте да направите и публикувате толкова забавни снимки, колкото искате!

Дали го правят, за да ни зарадват?

Някои кучета седят като хора просто, защото всеки път, когато го направят, собствениците им се смеят и им се радват. Допълнителното внимание и обич са награда за всяко четириного. 

Въпреки че няма нищо лошо в това да отбелязвате седналата „човешка“ поза на вашия домашен любимец, то може да започне да я предпочита пред далеч по-здравословните начини за почивка, просто, за да предизвика у вас желаната реакция. Ако забележите подобна тенденция, насърчавайте кучето си да седи нормално по-често.

Несъмнено всеки се радва да види как животните се държат като хора. А седналата поза, идентична на тази, която ние заемаме, докато четем книга или гледаме телевизия, безспорно е един от тези моменти. Чувствайте се свободни да се смеете и забавлявате със странностите на косматия си другар, като, разбира се, се уверите, че той не седи странно поради нараняване или друг вид дискомфорт.

 

Вижте още: 

Защо кучето ми пази лакомствата си, докато се прибера у дома

Страхуват ли се кучетата от тъмното

 

Виж още