Защо кучето ми пази лакомствата си, докато се прибера у дома

куче Снимка: iStock

А ко сте от хората, които обичат графиците и се придържат към установената рутина, то може би имате навика да черпите домашния си любимец с лакомство след основните хранения? А случвало ли ви се е да забележите, че макар да е искрено (нещо, в което нямаме и капка съмнение) развълнувано и ентусиазирано от лакомството си, кучето ви да го запази и да му се порадва едва, след като се приберете от работа в края на деня? Звучи ви познато – не сте единствени!

кучеСнимка: iStock

Защо кучето ми пази цял ден лакомството, за да го изяде едва, когато се прибера?

Вероятните причини, поради които домашният ви любимец сякаш не обръща внимание на бисквитката/кокалчето или денталния стик, който сте му дали преди да излезете от работа, докато не се върнете обратно при него, са няколко. Нека разгледаме заедно най-честите и вероятни от тях – може би ще ви помогне да си обясните по-добре поведението на косматия си другар!

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Тревожност при раздяла

Една от възможните причини за това поведение е, че домашният ви любимец става тревожен или нервен, когато не сте наоколо. Ще забележите и други признаци на безпокойство като хленчене, следване от стая в стая – още, докато се оправяте за работа. Ако установите, че се касае за проява на тревожност при раздяла – активна разходка или 10-минутна игра, преди да излезете може да подейства добре на четириногото и то да остане спокойно за по-дълго. 

  • Предишно обучение

Този вариант се среща по-често при осиновени кучета, чиито предишни собственици може би са обучили животното да чака, преди да му се отправи команда, разрешаваща му да се храни. Ще познаете, че ситуацията е такава, ако косматия ви спътник е по-склонен да се храни във ваше присъствие и гледа да е приключил още преди да излезете за работа. За сметка на това през целия ден можете да сте сигурни, че няма да докосне съдържанието на паничката си. 

кучеСнимка: iStock

  • Природа и инстинкти

Може би не е учудващо, че дивата природа на домашните ни любимци също се намесва като възможна причина за това поведение. Когато се хранят навън, това е уязвим момент за кучетата – те са съсредоточени върху нещо, което донякъде ги излага повече на риск от нападение от страна на други животни, които може да се спотайват наоколо. За това и една от вероятните причини кучето ви да не иска да яде лакомствата си без вас е, че разчита, че неговият човек ще е наоколо, за да го наглежда, докато спокойно се наслаждава на кокалчето си. 

кучеСнимка: iStock

  • Форма на подчинение

Възможно е домашният ви любимец да ви възприема до такава степен за негов лидер, че да чака вашето позволение, за да изяде лакомствата си. Ако вашето куче невинаги е пазело лакомствата си, докато се приберете у дома, може би е полезно да помислите дали не се е случило нещо, което да е отключило или предизвикало това необичайно поведение.

Помнете – що се отнася до домашните ни любимци, всяка рязка или внезапна промяна на вече установена рутина има своята причина.

Замислете се – дали нещо не притеснява кучето ви през деня, кара го да се чувства уязвимо, когато не сте наоколо? Възможно е това да е причината то да крие лакомствата си през деня и да ги вади, когато се приберете и се почувства отново спокойно.  

кучеСнимка: iStock

Трябва ли това поведение на кучето да ни тревожи?

Ако това е типично за домашния ви любимец поведение, то нямате причини за безпокойство. За това – просто го оставете да се наслади на лакомството си в момент, когато той прецени. Същото се отнася и ако щом му дадете любимата бисквитка или кокалче, животното го носи в другата стая – може би просто там му е по-приятно да го похапне! Ние не виждаме нищо лошо в това!

 

Вижте още:

Защо кучето се взира във вас

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

 

Виж още