Защо обичам кучето си повече, отколкото всеки друг?

куче човек Снимка: pixabay.com

Н ека си го признаем – хората с кучета обичат домашните си любимци. И защо да бъде иначе – косматите ни спътници са просто невероятни! Бързаме да уточним също, че сме съвсем наясно, че като отдаден, щастлив собственик на куче може да откриете (и не, не сте единствени!), че понякога предпочитате компанията на четириногото пред тази на някой друг. 

кучеСнимка: iStock

От милионите снимки, които обичате да правите на домашния си любимец до забавните умалителни или прякори, с които го наричате – знаем и разбираме добре, че кучетата неустно се превръщат не само в наши най-добри приятели, но и (без да преувеличаваме) – в център на вселената ви. 

Dogsandcats.bg

И тъй като това чувство ни е познато, за нас не е изненадваща и друга емоция, свързана с това приятелство. А именно – чуденето. Или логичният въпрос, който се е промъквал в ума на всеки стопанин на четириного – защо харесвам толкова кучета? И защо обичам питомеца си повече от всеки друг? Дали това е нормално? Не се безпокойте излишно: има си причина защо обичта, която таим към домашните си любимци е толкова силна и безрезервна!

Кучетата и хората имат специална връзка

Ако някога сте се усещали, че едва ли в живота ви има друг човек или нещо, към което да изпитвате такава чиста обич, както към кучето си, то трябва да знаете, че освен съвсем нормални, тези чувства имат и своето научно обяснение. 

кучеСнимка: iStock

Според проучвания на специалисти по поведение на животните, взаимодействията между човек и кучето му предизвикват същия окситоцинов отновор, както тези между майките и техните бебета. Окситоцинът е нещо съвсем реално – това е хормон, произвеждан от хипоталмуса и секретиран от хипофизната жлеза. Когато той се освободи, се увеличава чувството на доверие, обвързване и алтруизъм. Така че, ако някога сте смятали, образно казано, кучето си за свое бебе, винете за тези сладки емоции хормоните!

Защо съм по-съпричастен към кучето си?

Да сме по-привързани към кучетата си, отколкото към някои хора в живота ни, всъщност е доста често срещано явление. Изследване, публикувано в Society & Animals, предполага, че хората са по-съпричастни към кучетата, отколкото към други свои по-далечни роднини, например. За да се потвърди тази тенденция, учените провели интересен експеримент – на участниците в проучването били показани фалшиви изрезки от вестници, включващи доклад, че има нападната жертва. На всеки от тях е дадена една и съща изрезка, като „жертвата“ е била едногодишно бебе, 30-годишен човек или малко куче. След това са им зададени въпроси, за да се измери нивото им на емпатия към пострадалите. Едва ли ще ви учуди особено, че проучването е установило, че само бебетата са предизвикали повече симпатии у участниците, отколкото кучетата. 

кучеСнимка: iStock

На база изводите от експеримента можем да заключим до каква степен домашните любимци се превръщат в част от семейството на стопаните си.

Кучетата насърчават здравословните навици

Да имаш куче изисква много търпение и безкористност, като същевременно насърчава редица здравословни навици. Излизането на разходка, грижите на ежедневно ниво и, разбира се, многото обич и гушкане, помагат за изграждане на топла и сърдечна връзка с косматия ви приятел. 

Вашето куче може дори да ви насърчава да бъдете най-доброто от себе си  — за това за нас не е никак чудно, че може да обичате питомеца си повече от всеки друг!

кучеСнимка: iStock

Да имаш куче е полезно за сърцето

Може и силно да обичате кучето си, но това, което може би не знаете е, че вашият домашен любимец може би поддържа сърцето ви здраво. Според медицинското училище на Харвард, отглеждането на куче може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Няколко проучвания показват също, че собствениците на кучета имат и по-ниско кръвно налягане, нива на холестерол и триглицериди в сравнение с хората без кучета.

Любовта, която изпитваме към домашния си любимец е силна, защото кучето ни прави по-добри хора. Взаимодействията между стопанин и четириногия му приятел повишават нивата на щастието, а отделяният окситоцин, наблюдаван между майки и техните бебета обяснява защо смятаме косматия си спътник за част от семейството. И не на последно място – знаем, че обичта и привързаността, която домашният любимец ни дава са също толкова силни, искрени и безрезервни. За това и най-доброто, което можете да направите е да се грижите добре за вашия кучешки спътник!

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: 

6 съвета как да бъдете по-добър човек за вашето куче

5 мотивиращи съвета за ежедневната разходка с кучето

 

 

Виж още