6 съвета как да бъдете по-добър човек за вашето куче

куче Снимка: iStock

З наем добре, че всеки човек се старае да е най-добрия и отговорен стопанин що се отнася до отглеждането на домашния си любимец. Истината обаче е, че всички правим грешки – все пак сме хора.

За съжаление, тези грешки често могат да изложат на опасност връзката с най-добрия ни приятел или да разрушат доверието, което сме се постарали да изградим с години. А понякога – могат да бъдат опасни за здравето и благополучието му. 

За да ви помогнем да имате възможно най-пълноценните и здравословни отношения с косматия си приятел – предлагаме ви 6 съвета как да станете още по-добър човек за него.

  • Бъдете в крак с ваксинациите

Това е едно от най-важните ви задължения като отговорни стопани на четириного. Ваксините ще предпазят вашето куче от различни болести, които често могат да се окажат фатални. Следете датите на които трябва да се поставя годишната ваксина (против бяс), както и обезпаразитявайте редовно вътрешно и външно любимеца си. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Не забравяйте да прибирате опасните предмети в дома си

Колкото и да е възпитан, трениран и спокоен във ваше отсъствие домашния ви любимец, никога не можете да сте сигурни какво ще привлече вниманието му, докато не сте наблизо. Подобно на децата и кучетата са на настроения, за това винаги прибирайте опасните предмети и почистващите препарати заключени на недостъпно място, инвестирайте в кофа с добре затварящ се капак и ако се налага – дръжте вратите на някои от стаите на дома си затворени (банята, офиса). Някои четириноги са по-малко любопитни от други, но малко предпазливост никога не е излишна.

кучеСнимка: iStock

  • Осигурете на кучето достатъчно упражнения

Дори и домашният ви любимец да не е много енергичен, умерената физическа активност са много важна, за да поддържате теглото и доброто му здравословно състояние. Дали ще са под формата на разходки и игри, упражненията са необходими за предотвратяване на затлъстяването на кучето ви. А така му гарантирате по-дълъг живот. А и нека не забравяме максимата, че „умореното куче е щастливо куче“.

  • Уверете се, че се храни здравословно

Добре балансираната диета е също толкова важна, колкото и упражненията. Разбира се, никой не твърди, че трябва да купувате само най-скъпата храна. Но дори и да готвите сами яденето на косматия си приятел – важно е животното да получава всички хранителни вещества от които има нужда. 

Добавката на леко задушени зеленчуци като броколи, моркови, зелен фасул, спанак – е полезна също толкова, колкото и твърдо сварени яйца, извара, елда или овесени ядки. Разнообразявате менюто на кучето си – това може да направи чудеса със зрението, както и състоянието на ноктите, кожата и козината му.

кучеСнимка: iStock

  • Поддържайте хигиената на домашния си любимец

Почти никое четириного не обича къпането, но понякога нямате избор. Регулярната баня (колко често – зависи индивидуално от кучето ви), изрязването на ноктите, почистването на ушите и зъбите са важни, за да гарантирате добър живот на кучето си и да му спестите куп неприятни здравословни проблеми. 

  • Не подценявайте значението на обучението

Кучетата са товарни животни, които са социални по природа, но това в никакъв случай не значи, че винаги знаят как да се държат. 

кучеСнимка: iStock

Обучението е ключов фактор за поддържане на безопасността на четириногия ви приятел, тъй като чрез дресурата вие ще можете да общувате по-лесно с домашния си любимец, а той ще знае какво се очаква от него щом чуе дадена команда.  Тренировките стимулират не само физическото, но и психическото здраве на кучето ви, а дресурата намалява скуката, тревожността и нежеланото поведение у дома. 

Да бъдем отговорни стопани на куче е малко по-различно от това просто да отглеждаме добре домашния си любимец. Но не е никак сложно – просто трябва да знаем върху какво можем да поработим, за да подобрим живота на любимия ни космат спътник.

Защото, бъдете сигурни – той би направил още повече, за да сме щастливи ние!

 

Вижте още:

Защо е важно да тренираме кучето си

6 зеленчука, които да добавите към храната на кучето си

Виж още