5 мотивиращи съвета за ежедневната разходка с кучето

куче Снимка: iStock

В секи отговорен стопанин на куче знае, че разходките – минимум по две на ден, са важни и препоръчителни при доброто отглеждане на домашния любимец. Понякога обаче, може да се окаже трудно да впишем тези регулярни излизания в графика си. През хладни или дъждовни дни пък, едно от последните неща, които може би ви се правят, е да отделите по час сутрин и вечер в разходки с косматия си приятел. 

Бързаме да ви успокоим –

това, че невинаги намирате необходимата мотивация за разхождане на домашния си любимец не ви прави лоши или безотговорни стопани. На всеки собственик на четириного се случва да изпита досада, да се усеща уморен или просто – да не му се излиза навън.

Dogsandcats.bg

Кучетата ни обаче имат своите нужди – за това предлагаме ви няколко лесни, но много ефективни мотивационни съвети.

  • Напомнете си колко много означава това за вашия четириног приятел

Чудили ли сте се защо домашните ни любимци винаги са толкова развълнувани, когато дойде време за разходка? Кучетата ни не могат да изберат сами кога да се случи това – те изцяло зависят от нас. Важно е да знаете, че разходката е основна част от ежедневната рутина на любимеца ви, а за много животни – това е връхната точка в деня им. 

За четириногите ни приятели излизането навън не се свежда само до чисто физическата или физиологична част – често пъти това е единственият им шанс да изследват нови места, миризми, звуци…

кучетаСнимка: iStock

За това – следващият път, когато се хванете да си казвате „наистина ли трябва …“, просто си спомнете колко щастливо е вашето куче винаги, когато му предстои да излиза навън. Защото, ежедневната разходка е най-простия и ефикасен начин да добавите повече смисъл, разнообразие и да обогатите ежедневието на домашния си любимец. 

  • Да бъдете активни е добре и за вас

Поддържането на добра форма помага както на вас, така и на четириногия ви другар да живеете по-дълго и здравословно. И не е нужно да участвате в маратон – нещо толкова просто като ходене 20 минути на ден може да окаже значително положително влияние върху цялостното ви здраве. 

Много стопани на кучета споделят, че упражненията навън в компанията на домашния им любимец са далеч по-ефикасни и приятни от правене на коремни преси или лицеви опори във фитнеса, например. Нека не забравяме и, че поддържането на косматия ни приятел във форма е наша отговорност. А ежедневната разходка е един лесен начин да гарантираме това.

кучеСнимка: pixabay.com

Чрез достатъчно физическо стимулиране помагаме на животното да изразходва излишната енергия, а това влияе и на психическото му състояние. 

  • Практикувайте малко обучение по време на разходка

Има прости тренировъчни упражнения, които можете да приложите по време на разходката с домашния си любимец. Що се отнася до обучението – околната среда има голямо значение. Много кучета са много по-спокойни и съсредоточени в дресурата, ако тя се случи непосредствено след физическа активност. Да накарате животното да се фокусира на открито е по-лесно, след като то е леко и приятно уморено. За това и постоянното обучение в различни ситуации е от ключово значение. А разходката е перфектна възможност да включите и няколко кратки сесии. 

кучеСнимка: pixabay.com

  • Откривайте заедно нови места

Веднъж или два пъти седмично се опитайте да променяте обичайния си маршрут и да откривате нови места за разходка с домашния си любимец. Това може да е градинка, парк или просто нов квартал. Мислете за това като за „приключение“ за кучето ви, дори и на самите вас да не ви звучи вълнуващо. Като допълнителен бонус – винаги може да се сблъскате с нови хора и техните домашни любимци. А това социално взаимодействие е чудесно както за четириногия ви приятел, така и за самите вас. 

кучетаСнимка: pixabay.com

  • Поканете близък човек да се присъедини към вас

Кога за последен път се разходихте с приятел в парка? Разговорът лице в лице, без да бързате и сред природата може да е много полезен за отношенията ви. А и домашният ви любимец ще е щастлив от допълнителното внимание, можете да бъдете сигурни!

двойка с кучеСнимка: pixabay.com

Ежедневните разходки са важна и основна част от отглеждането на косматия ни спътник. С точната мотивация постепенно ще успеете да ги превърнете в навик. А когато това се случи – дори няма да ги усещате. 

 

Вижте още:

Какво да направим, ако кучето ни мрази да излиза на студа

4 съвета за разхождане на куче в града

Виж още